Sport Centar

RK Bosna uputila otvoreno pismo RS BiH: Poštujte propozicije, pregledajte utakmicu

Uzvratni susret četvrtfinala Kupa BiH, odigran 29. marta tekuće godine, u kojem je Zrinjski pobijedio Bosnu rezultatom 27-21 i na taj način se plasirao u završnicu ovog takmičenja, još uvijek nije dobio svoj konačni epilog, a iz RK Bosna oglasili su se otvorenim pismom RS BIH koji prenosimo u cijelosti.

RK Bosna uputila otvoreno pismo  RS BiH: Poštujte propozicije, pregledajte utakmicu

“Zbog, u najmanju ruku, pristrasnog suđenja u spomenutom duelu i kršenja elementarnih pravila rukometne igre, već nakon posljednjeg sudijskog zvižduka smo najavili žalbu na utakmicu.

Svjesni odnosa snaga na terenu i vlastitog kvaliteta, otišli smo u Mostar sa jasnim ciljem da slavimo pobjedu, mada bi nas i poraz od četiri/pet razlike odveo u završnicu. Svjesni i očekivanog domaćinskog suđenja, i dalje smo bili ubijeđeni da ništa ne može pomrsiti naše planove o prolasku na FinalFour. Ipak, naišli smo na nezapamćenu sudijsku krađu koja nas je koštala naredne faze. Od sumnjivih i ciljanih isključenja, nepostojećih/postojećih sedmeraca i pasivne igre, do poništenog gola za prolaz i samog nepoznavanja pravila rukometa, ili bolje rečeno, izbjegavanja primjene istih, gdje nam je direktno uskraćena prilika za postizanje pogotka koji bi nas odveo u završnicu. Uz iznenađujuće odvratno ponašanje mostarske publike, gdje je nekolicina kvazi navijača čak i gađala naše igrače tvrdim predmetima i narušila onu pozitivnu priču o korektnom i pohvalnom navijanju u dvorani “Bijeli Brijeg”, u Mostaru se, u pravom smislu te riječi, dogodila neviđena sramota bh. rukometa.

Izrevoltirani općenito dešavanjima na našim terenima, sa ovom krajnje odvratnom kulminacijom u Mostaru, u roku smo platili iznos žalbe (500 KM) i istu podnijeli komesaru takmičenja, uvjereni u ponavljanje utakmice zbog kršenja osnovnih rukometnih pravila od strane sudijskog para. Mi bismo rado ovu utakmicu objavili i pokazali javnosti na kakav način smo eliminisani iz Kupa, međutim, uprkos upućenom zahtjevu komesaru za dostavljanje video snimka utakmice, isti do današnjeg dana nismo dobili.

Trećeg aprila je objavljen bilten odigranih četvrtfinalnih utakmica, u kojem je komesar Alpeza napisao sljedeće: “Nalaže se Stručno sudačkom povjerenstvu RS BiH da izvrši stručnu ekspertizu utakmice HMRK ZRINJSKI – RK BOSNA Sarajevo, razmatrajući sve elemente i navode sadržane u pisanoj žalbi RK Bosna Sarajevo. Kancelarija RS BiH je dužna osigurati sve preduvjete za rad stručno sudačkog povjerenstva. Nalaz o izvršenoj ekspertizi dostaviti najkasnije u roku od osam (8) dana, na temelju kojeg će biti donesena odluka o registraciji utakmice.”

Vraćajući nam nadu u bar malo regularnosti rukometa u BiH i bolje sutra ovog sporta te u sam rad Rukometnog saveza BiH, nestrpljivo smo iščekivali odluku Stručno sudačkog povjerenstva, ubijeđeni u ponovno odigravanje susreta u nekim normalnim uslovima. Ipak, ubrzo smo doživjeli još jedan šamar. Rok od osam dana je prošao, a prema našim saznanjima, pomenuta komisija se nikad nije sastala, iz razloga što njihovo sastajanje i vršenje stručne ekspertize treba platiti RS BiH, a kako isti ima blokirane račune usljed problema oko preregistracije, to se nije desilo niti se iko zvanično oglasio po ovom pitanju.

Rukometni klub Bosna je uredno izvršio svoje obaveze po pitanju žalbe i na tome je sve stalo. Pitamo se je li moguće da Rukometni savez nije u stanju osigurati sastajanje komisije koja bi izvršila ekspertizu ove izuzetno važne utakmice i da će ovako olako preći preko ovog pitanja, zaobići pravila i apsolutno zanemariti navedena dešavanja. Da li je bosanskohercegovački rukomet zaista dotakao dno u tolikom kapacitetu da naša žalba neće ni ugledati svjetlo dana, uprkos jasnim propozicijama, nalogu samog komesara i, opet ponavljamo, naših uredno izvršenih obaveza?

Svi dobro znamo kakva je situacija u našem savezu te da nije problem u samo jednoj utakmici i da je ovo samo jedan u nizu propusta RS BiH, ali smatramo da je ovaj ipak prevelik. Doživjeli smo nevjerovatnu krađu sudijskog para i ne damo da se to zataška. Ne tražimo ništa osim samog poštivanja propozicija, gdje naša žalba mora biti predmet ekspertize Stručno sudačkog povjerenstva, kako je i predviđeno, uprkos nastojanjima nekih drugih interesnih grupa da do toga ne dođe, jer bi rasplet ove situacije mogao poremetiti svakojake planove.

Najtrofejniji rukometni kolektiv u BiH se neće takmičiti u ovakvim okolnostima i javno zahtijevamo da neko konačno reaguje na sramotu koju smo doživjeli jer ovako više ne ide”, navodi se u pismu.

rk bosnarukometni savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI