Sport Centar

RK Borac traži da se prekine sezona Premijer lige BiH i da mu bude dodijeljena titula prvaka

Rukometni klub Borac m:tel oglasio se saopštenjem za javnost u kojem pokreće inicijativu za prekidanje takmičenja u tekućoj sezoni Premijer lige BiH za rukometaše.

RK Borac traži da se prekine sezona Premijer lige BiH i da mu bude dodijeljena titula prvaka

Rukometni klub Borac m:tel oglasio se saopštenjem za javnost u kojem pokreće inicijativu za prekidanje takmičenja u tekućoj sezoni Premijer lige BiH za rukometaše.

Banjalučani smatraju da se neće uskoro steći uslovi za normalan nastavak prvenstva te je stoga potrebno donijeti odluku o potpunom prekidu sezone, odnosno proglašenju aktuelnog stanja na tabeli kao zaključno.

Saopštenje bivšeg evropskog prvaka prenosimo u potpunosti:

“S obzirom na širenje virusa korona i njegov uticaj na sve sfere društvenog života u Bosni i Hercegovini, Rukometni klub Borac m:tel smatra da je potrebno prekinuti takmičenje u tekućoj sezoni Premijer lige BiH.

Nažalost, ni najoptimističnije prognoze nadležnih ne pokazuju da će se stanje kod nas promijeniti u narednih mjesec dana, što dodatno ukazuje da bi bilo potpuno besmisleno da, nakon tri ili više mjeseci bez treninga, nastavimo takmičenje. I kada bi se to dogodilo, regularnost takmičenja tek tada bi bila dovedena u pitanje.

Nastavak sezone na ljeto, u junu ili julu, tek bi dodatno zakomplikovao situaciju i doveo klubove u dodatni problem. Postavlja se pitanje ugovora koje imamo sa igračima, a koji važe do kraja maja ove godine. Osim toga, ljetni prelazni rok ne bismo mogli adekvatno iskoristiti. Svi ovi razlozi, ponavljamo, doveli bi u regularnost pitanje Premijer lige BiH.

Rukometni klub Borac m:tel nikada nije bio za rješavanja ovako krupnih pitanja administrativnim putem. Bili bismo mnogo srećniji da smo u nastavku prvenstva imali priliku na terenu dokazati da smo najkvalitetniji rukometni klub ove sezone u Premijer ligi BiH, što pokazuje i trenutni poredak na tabeli, ali, nažalost, viša sila to ne dozvoljava.

Svjesni ozbiljnosti situacije, težine odluka nadležnih organa Rukometnog saveza BiH, RK Borac m:tel smatra da je potrebno donijeti odluku o zvaničnom prekidu takmičenja, odnosno završetku sezone, te prihvatanjem trenutnog poretka na tabeli proglasiti šampion, kao i ekipe koje će napustiti Premijer ligu BiH, prema propozicijama i odlukama donešenim prošle godine.

Uvjereni da će naš prijedlog biti prihvaćen, uz najljepše želje da se sve ovo što prije završi bez zdravstvenih problema bilo koga od nas, srdačno Vas pozdravljamo”, navodi se u saopštenju potpisanom od strane predsjednika UO Saše Kondića.

Podsjetimo, sezona u rukometnoj Premijer ligi BiH prekinuta je 7. marta poslije odigranih 18 kola. Borac je na prinudnu pauzu otišao kao lider prvenstva, sa 46 bodova, četiri više od drugoplasirane Gračanice.

Prema propozicijama takmičenja, koje su definisane u septembru prošle godine, odlučeno je da na kraju sezone 2019/20 ligu napuste tri najslabije plasirana kluba. U ovom trenutku to su Goražde, Iskra (Bugojno) i Drina (Zvornik).

Ligu bi popunila tri nova kluba, i to šampion Republike Srpske (sezona u Prvoj ligi RS je prekinuta, a titulu su osvojili rukometaši Dervente), te šampioni Prve lige Federacije BiH, grupa Jug i grupa Sjever.

rkboracsasa kondic
KOMENTARI

KOMENTARI