Sport Centar

Reprezentacija BiH se vraća na Koševo: Mogu li radovi biti završeni do utakmice sa Italijom?

Krajem prošlog mjeseca, ekspert NSBiH za nogometnu infrastrukturu Nihad Hodžić u izjavi za SCsport.ba je naglasio kako samo jedan stadion u našoj zemlji dolazi u obzir kao mjesto odigravanja susreta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, BiH - Italija.

Reprezentacija BiH se vraća na Koševo: Mogu li radovi biti završeni do utakmice sa Italijom?

Krajem prošlog mjeseca, ekspert NSBiH za nogometnu infrastrukturu Nihad Hodžić u izjavi za SCsport.ba je naglasio kako samo jedan stadion u našoj zemlji dolazi u obzir kao mjesto odigravanja susreta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, BiH – Italija.

“Zasad je to isključivo stadion u Zenici. Samo tu možemo igrati sa Italijom i tako će gotovo sigurno biti. Što se tiče ispunjavanja uvjeta, sve što bude bilo potrebno doraditi, to će biti i učinjeno”, kazao je tada Hodžić.

Međutim, ekspert NSBiH na kraju bi se mogao ujesti za jezik, jer iznenada se “pojavio” još jedan stadion koji je u konkurenciji za organizaciju meča protiv Azzurra. Riječ je o nekadašnjem domu Zmajeva, stadionu Asim Ferhatović Hase, popularnom Koševu. Iako zasad ne ispunjava kriterije, sarajevski hram fudbala iznenada je opet došao pod lupu čelnika Nogometnog saveza, a što je potvrđeno i ovosedmičnim sastankom sa načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem.

Činjenica je da u ovom trenutku ni Bilino polje, iako je Hodžić sklon ustvrditi drugačije, ne ispunjava uvjete za utakmicu A kategorije. To je najveći rang za neki meč pod okriljem UEFA-e, a obično takvu oznaku nose dueli sa “najzvučnijim” reprezentacijama poput Francuske, Španije, Njemačke, Engleske…

Trenutno, zapravo, u našoj zemlji nijedan stadion ne ispunjava u potpunosti uvjete za takvu utakmicu, o čemu je SCsport.ba već pisao. Problem su novinari. Svi naši stadioni, po pitanju uslova za rad medija, osposobljeni su za utakmice B kategorije. Međutim, za susret sa Italijom neophodno je odgovoriti na puno veće kriterije.

Potrebno je da stadion ima press-tribinu od 100 mjesta, sa 70 stolova za laptope i priključcima za internet i utičnice za struju. Sala za press-konferenciju mora osigurati mjesto za 80 novinara, a mix-zona za 50. Također je neophodno osigurati sobu za rad novinara sa 50 mjesta i prostoriju za rad fotoreportera za 25 osoba. A takve prostorije trenuno nemaju ni Grbavica, a ni Bilino polje.

Naknadno je procijenjeno da bi najlakše bilo omogućiti tražene kapacitete na Koševu. I tako dolazimo do nedavnog sastanka predstavnika Općine Centar te generalnog sekretara Adnana Džemidžića i pomenutog Hodžića ispred NSBiH.

Na skupu je zaključeno, citiramo zvanično saopštenje, da su učesnici sastanka “istakli da je svima želja završiti zadatke do sredine novembra ove godine kada je planirano odigravanje utakmice naše reprezentacije protiv Italije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu”.

O kakvim je zadacima riječ?

“Stadion na Koševu još uvijek nije u trećoj kategoriji što je preduslov za klupska takmičenja u okviru UEFA-e. Kao prvi projekat kojeg želimo implementirati ove godine na stadionu Koševo je ugradnja brojčanika za šta smo obezbijedili iznos od 100.000 eura. S obzirom na veliki broj ulaza na ovom stadionu da bi se implementirao ovaj projekat prema našim procjenama potrebno je oko 200.000 eura. Također je na stadionu na Koševu osim novog travnjaka potrebno uraditi pokrivanje press tribine i osposobljavanje prostorije za održavanje press-konferencije”, istakli su iz Nogometnog saveza.

Sve pobrojane obaveze potrebno je završiti najkasnije dvije sedmice prije utakmice BiH – Italija, koja je zakazana za 15. novembar. Da li će Koševo do tada biti osposobljeno za susret 9. kola kvalifikacija za EP ovisi od Saveza, ali i Općine, koja je već obavila dio zadataka u sklopu renoviranja stadiona Asim Ferhatović Hase.

“Postavljen je novi rezultatski semafor, te smo završili ugradnju novih stolica u VIP loži i rekonstrukciju nadstrešnice i okončani su radovi na sanaciji službenog ulaza. Također je završeno i farbanje novinarskih kabina, rukohvata, zaštitnih ograda i stepeništa. U okviru uređenja stadiona završena je i dogradnja klupa za stručne timove i rezervne igrače, te prostor za zagrijavanje igrača. Naš naredni projekat je zamjena travnjaka gdje planiramo ugraditi novi sa grijanjem, kako bismo mogli odigravati utakmice tokom cijele godine. Želimo iskoristiti dobru praksu koju su imali na stadionima na Grbavici i Bilino polje u Zenici kada je riječ o projektu ovakve vrste. Prema našim procjenama vrijednost ovog projekta je oko 1.500.000 KM”, kazao je Ajnadžić.

Dakle, još je mnogo posla pred lokalnom zajednicom i NSBiH. Utrka s vremenom počinje, u narednim mjesecima saznat ćemo da li se nogometna reprezentacija BiH zaista vraća na Koševo… Posljednji put Zmajevi su tu igrali prije šest godina, protiv selekcije SAD u prijateljskom meču (3:4).

TABELA GRUPE J KVALIFIKACIJA ZA EP

RAPORED GRUPE J

fudbalska reprezentacija bihitalijanihad hodzicolimpijski stadion asim ferhatovic hase
KOMENTARI

KOMENTARI

Menadzer
Gost

Groblje od stadiona! Sramota za drzavu, savez i olimpijski komitet.

aaaa
Gost

Navijam za Zelju, al bi volio da se osposobi stadion Kosevo za utakmicu sa Italijom a i generalno mi je drago da se radi na infrastrukturi stadiona u nasoj ligi. Sto vise ovakvih incijativa, to boljeu svakom smilsu

quadio
Gost

ako ce se igrati u Ze, bilo bi odlicno da kamere postavite na suprotnu tribinu od one na kojoj uvijek budu, da bruka bude nesto manja.

wpDiscuz