Sport Centar

Red Bull Cliff Diving: Danas spektakularno finale na Starom mostu

Veliko finale spektakularnog okršaja najboljih svjetskih skakača i skakačica u vodu na Starom mostu Red Bull Cliff Diving počinje danas u 13 sati.

Red Bull Cliff Diving: Danas spektakularno finale na Starom mostu

Veliko finale spektakularnog okršaja najboljih svjetskih skakača i skakačica u vodu na Starom mostu Red Bull Cliff Diving počinje danas u 13 sati.

U prve dvije serije skokova najbolji su bili Meksikanac Jonatan Paredes i Australka Rhiannan Iffland, a podbacio je veliki favorit, sedmerostruki svjetski prvak, Britanac Gary Hunt.

U muškoj konkurenciji prvi je bio Paredes, drugi Constantin Popovici iz Rzmunije, treći Andy Jones iz SAD-a, četvrti Allesandro de Rose iz Italije i peti Steven Lobue iz SAD-a.

U ženskoj konkurenciji nakon dvije serije skokova prva je bila Rhiannan Iffland iz Australije, druga Genevieve Bradley iz SAD-a, treća je bila Jessica Maccaulay iz Velike Britanije, četvrta Lysanne Richard iz Kanade dok je peta bila Antonina Vyshyvanova iz Ukrajine.

Takmičenje u Mostaru okupilo je planetarnu cliff diving elitu u okviru pretposljednje stanice Svjetskog prvenstva 2019. godine. Mostarska publika ovo nevjerovatno takmičenje ima priliku pratiti već petu godinu zaredom.

U četvrtak je na Starom mostu postavljena platforma na 27 metara iznad vode, a potom su održani prvi treninzi koji su takmičarima omogućili da se priviknu na brzu riječnu struju i hladnu vodu Neretve. Žene skaču sa visine od 21 metar, a muškarci sa 27 metara.

U petak popodne na rasporedu su bile prve dvije serije takmičarskih skokova u obje konkurencije, kao uvertira u veliko subotnje finale.

Zanimljivo je i da su skakači ove godine startne pozicije određivali vožnjom zip-lineom koji povezuje Lučki most i plato ispod Starog mosta.

U vrijeme Red Bull Cliff Divinga na pet bina u Starom gradu nastupaju brojni muzičari iz BiH i regije, a na oficijelnom after partyju nastupaju Toshi Domaćin (Helem Nejse) te DJ Audio InFunktion & Mixmaster Zlee.

Iz Sarajeva do Mostara danas vozi posebni talgo voz koji iz Sarajeva kreće u 9:15 sati, a povratak iz Mostara je planiran istog dana u 19. Satnica je određena kako bi putnici u Mostar stigli na vrijeme.

red bull cliff diving
KOMENTARI

KOMENTARI