Sport Centar

Rebac: Možda je oboren i svjetski rekord po broju kartona u derbiju, ali suđenje je bilo dobro

Sporne situacije iz 18. kola u emisiji BHT-a posvećenoj BH Telecom Premijer ligi Bosne i Hercegovine komentarisao je Zoran Rebac, predsjednik Komiteta za suđenje i sudije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Rebac: Možda je oboren i svjetski rekord po broju kartona u derbiju, ali suđenje je bilo dobro

Sporne situacije iz 18. kola u emisiji BHT-a posvećenoj BH Telecom Premijer ligi Bosne i Hercegovine komentarisao je Zoran Rebac, predsjednik Komiteta za suđenje i sudije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Rebac je prvo komentarisao sporne situacije sa sarajevskog derbija odigranog na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase, u kojem je Željezničar ostvario pobjedu protiv Sarajeva (1:3).

Prva situacija sa derbija bila je slobodan udarac iz kojeg je Željezničar došao do izjednačenja. Darko Lazić je igrao rukom.

“Ne radi se da li je namjera ili ne. Ruka je odvojena od tijela, igrač širi svoje tijelo. Ispravno je dosuđen slobodan udarac i žuti karton”, rekao je Rebac, koji se potom osvrnuo na trenutak kada je Ahmetović tražio penal nakon jednog duela u protivničkom šesnaestercu:

“Vidimo da je napadač Sarajeva okrenut leđima okrenut prema golu. Igrač Željezničara ga nadskače i igra glavom. Koristi ruke, ali ovo je zahtjevna situacija za sudiju. Ja mu vjerujem da je ispravno postupio”.

Željezničar je treći gol postigao iz penala koji je napravljen nad Mladenom Veselinovićem.

“Za razliku od prethodne situacije. Sve je jasno. Postoji očit prekršaj. Ovo je klasični penal”, istakao je predsjednik Komiteta za suđenje i sudije NSBiH.

Veselinović je nakon toga još jednom tražio penal, a nakon utakmice priznao je da je želio iznuditi najstrožiju kaznu.

“Možda sve najbolje objašnjava Veselinovićeva izjava. Postoji lagano povlačenje, međutim sam pad potvrđuje što je Veselinović rekao. Ispravno je sudija odlučio ne svirati penal”, kazao je Rebac.

Predsjednik Komiteta za suđenje i sudije NSBiH je potom prokomentarisao generalno suđenje Harisa Kaljanca i njegovih pomoćnika.

“Derbi nosi posebnu težinu za suce. 18 žutih i dva crvena, sigurno da je rekord u našim derbijima, a možda i u svijetu. Većina je opravdana. Bilo je dosta prekršaja. Bilo je dvojbenih situacija. Kartoni na klupama… Sve to daje dodatnu težinu sudijama. Nakon ovog derbija nema komentara o suđenju, a to potvrđuje da je bilo dobro. Nije toliko bitno jesu li svi kartoni morali biti ili ne. Sudija je imao izjednačen kriterij”, rekao je Rebac.

Na utakmici Slobode i Tuzla Cityja dosuđen je penal za goste, a prethodno im je poništen pogodak.

“Sudija je u jednoj akciji napravio tri ispravne odluke. Prvo je poništio pogodak Tuzla Cityja, a zatim dosudio penal i isključio fudbalera Slobode”, istakao je predsjednik Komiteta za suđenje i sudije NSBiH, koji je zatim komentarisao situaciju kada su domaći tražili jedanaesterac:

“Mislim da ovdje nema kaznenog udarca. Lopta je igrača pogodila u glavu. I da je pogodila ga nakon toga u ruku, nakon što se odbila od glavu, što ne vidimo dobro, opet nema govora o kaznenom udarcu”.

Čeliku je u porazu od Borca poništen pogodak, jer je sudija signalizirao da je lopta prilikom izvođenja kornera izašla van terena.

“Ne možemo stoposto tvrditi da li je izašla ili ne na osnovu ove kamere. Dojam je da jeste. Pozicija asistenta je najbitnija. On najbolje vidi da li je izašla lopta ili ne”, rekao je Rebac.

Sa utakmice Zrinjski – Mladost viđene su dvije sporne situacije, obje u kaznenom prostoru gostiju. Sudija Danijel Bojo dosudio je jedan penal, a Rebac smatra da je zamijenio situacije.

“Mislim da je sudija zamijenio situacije. U ovoj prvoj situaciji postoji kontakt koljenom po nozi igrača Zrinjskog i energično odgurivanje, što je za kazneni udarac”, rekao je Rebac, dodavši:

“U ovoj situaciji postoji kontakt rukom, ali nema dovoljan intenzitet. Mislim da je prelako dosudio penal. Vjerovatno pod dojmom onog koji nije dosudio”.

Zvijezda 09 tražila je penal na susretu protiv Širokog Brijega, a prema mišljenju Rebca sudija Sabrija Topalović je ispravno postupio.

“Mogu odmah reći da nema penala. Lopta igrača Širokog Brijega pogađa u natkoljenicu. Čak i da se odbila u ruku, nema penala, što smo ranije objašnjavali”, rekao je predsjednik Komiteta za suđenje i sudije NSBiH.

TABELA PREMIJER LIGE BIH

bht premijer liga bihfkboracfkmladostdkfkradnikfksarajevofkslobodafkvelezfkzeljeznicarhskzrinjskinkceliknksirokibrijegtuzlacityzvijezda09
KOMENTARI

KOMENTARI

Keno
Gost

Zasto nije prikazano kada Stevanovic igra rukom u kaznenom prostoru, čist penal za sarevo, nista se ne svira a boga mi ni prikazuje.

wpDiscuz