Sport Centar

Rebac: Moramo vjerovati sudiji za crveni Hebibovića, Muminović je morao biti isključen

Emisija BHT-a posvećena BH Telecom Premijer ligi Bosne i Hercegovine konačno je dobila novog stručnog konsultanta koji komentariše sporne sudijske odluke, a to večeras je radio Zoran Rebac, predsjednik Komiteta za suđenje NSBiH.

Rebac: Moramo vjerovati sudiji za crveni Hebibovića, Muminović je morao biti isključen

Emisija BHT-a posvećena BH Telecom Premijer ligi Bosne i Hercegovine konačno je dobila novog stručnog konsultanta koji komentariše sporne sudijske odluke, a to večeras je radio Zoran Rebac, predsjednik Komiteta za suđenje NSBiH.

Prvo se govorilo o spornim situacijama na derbiju 12. kola između Zrinjskog i Sarajeva. Na ovom susretu crveni karton dobio je fudbaler bordo kluba, Anel Hebibović, a u izvještaju delegata pisalo je da je uputio psovke glavnom sudiji.

“Na osnovi ovog snimka ne možemo donijeti ocjenu zbog čega je dobio crveni karton. Kada vidimo izvještaj delegata, sve nam je jasno. Moramo vjerovati sucu i delegatu da je igrač Sarajeva uputio psovke”, rekao je Rebac, dodavši:

“Možemo o tome razgovarati da li je ranije bio prekršaj za Sarajevo, prije nego za Zrinjski. U svakom slučaju reakcija nije bila primjerena”.

Predsjednik Komiteta za suđenje NSBiH komentarisao je i situaciju kada je Amar Rahmanović igrao rukom u svom kaznenom prostoru.

“Ruka je bila u prirodnom položaju. Ne radi se o kažnjivom kontaktu ruke i lopte. Sudija je ispravno postupio”, istakao je Rebac.

Azir Muminović je na utakmici svog Tuzla Cityja protiv Zvijezde 09 oštro startovao na protivničkog igrača, a za to je dobio žuti karton.

“Mislim da su gosti u pravu. Prekršaj je očit. Disciplinska mjera nije adekvatna. Postoje dva elementa da se dodjeli crveni karton. Prekršaj sprječava izglednu priliku, jer igrač Zvijezde 09 ide sam. Išao je malo ukoso, ali je golman izašao i prazan je gol. Radi se i o nečemu drugo. Čineći prekršaj koristi neprimjerenu silu. Ne razmišlja da li može povrijediti protivničkog igrača”, kazao je Rebac.

Rebac je pohvalio suđenje na utakmici Borac – Željezničar.

Dvije situacije izdvojene su sa utakmice Radnik – Sloboda, a to su prvi pogodak Tuzlaka i penal za ovu ekipu u finišu prvog dijela.

“Napadač Slobode se ne nalazi u ofsajdu. Mislim da nema govora o nedozvoljenoj poziciji. Gol je potpuno regularan”, rekao je Rebac, osvrnuvši se na penal:

“Radi se o očitom prekršaju u kaznenom prostru. To je bio kazneni udarac”.

Sa utakmice Čelika i Širokog Brijega komentarisane su tri situacije, a prva je crveni karton Cipetića.

“Igrač Širokog Brijega gubi lopta i fudbaler Čelika ide prema golu. Igrač Širokog Brijega čini očit prekršaj. Ispravna odluka suca”, istakao je predsjednik Komiteta za suđenje NSBiH, nakon čega je komentarisao igranje rukom igrača gostiju u šesnaestercu:

“Ima puno elemenata da se ne dosudi penal, a samo jedan da se to učini. Igrač pokušava izbiti loptu i pogađa svog igrača. Nema namjere. Jedan elemenat za penal je položaj ruke. Pitanje je da li je položaj ruke prirodan ili ne. Sudija je procijenio da je prirodan položaj”.

Kod vodećeg gola Čelika bilo je upitno da li je bilo ofsajda.

“Igrač Čelika dobija loptu od svog saigrača. U trenutku kada je lopta upućena prema njemu ne nalazi se u ofsajdu. Gol je regularan”, rekao je Rebac.

TABELA PREMIJER LIGE BIH

bht premijer liga bihzoran rebac
KOMENTARI

KOMENTARI

ZMAJ
Gost

Ovog golmana dodatno 10 utakmica kazniti . OVO JE STRAHOTA

PLAVI
Gost

E jebi se Rebac kad ka fališ sudije sa utakmice u Banjaluci, a imali su grešaka, što nisi bar prokomentarisao igranje rukom igrača Borca u šesnestercu. Ali to BHT voditelji koji su mrzitelji Želje nisu htjeli izdvojiti za komentarisanje.

wpDiscuz