" /> Raskid veze Levyja sa Florentinom, ključ progresa Tottenhama – Sport Centar
Sport Centar

Raskid veze Levyja sa Florentinom, ključ progresa Tottenhama

"Ova pobjeda nam znači mnogo u rezultatskom smislu, ali je ona samo jedan korak ka još većem napretku kroz koji svakodnevno prolazimo. Ovo je tek početak jedne fantastične priče", reče trener koji nikad nije ostao nedorečen, pa se tako očekuje i od ovog projekta, nakon pobjede nad Evertonom rezultatom 3:2. Naravno, riječ je o Mauriciju Pochettinu, čovjeku čija se životna priča poklapa sa klubom koji vodi.

Raskid veze Levyja sa Florentinom, ključ progresa Tottenhama

Tottenham ekspanziju doživljava iz dana u dan. Iza nas su daleko najslavniji dani uglednog kluba iz Sjevernog Londona, ali ako neki klub ima trenutno predispozicije da nadmaši zenit svog sjaja, to su onda “Pijetlovi”. Ne samo zbog vrhunskog stručnjaka kojeg imaju, već zbog mnogo, ne tako sitnih i nebitnih stvari koje su se baš poklopile u ovom trenutku.

 

Sudbina se prošle sezone poigrala sa Bournemouthom, pa “Trešnjice” nisu bile u fokusu svjetske fudbalske javnosti (a trebale su, op.a) zbog onoga što je Leicester napravio. Slična, gotovo ista, sudbina zadesila je Tottenham ove sezone. Chelsea je dominantan. Chelsea je neprikosnoven na vrhu, ali je bijeli londonski rival jedini klub koji drži najinteresantniju ligu interesantnom.

Nisu svi oduševljeni likom i djelom tvorca modernog Tottenhama, Daniela Levyja. Ne samo zbog toga što je uspješan, već zbog svoje poslovne pozadine, koja je sve, samo ne konvencionalna za vlasnika kluba u Engleskoj. Ipak, da je majstor koji zna šta želi moraju priznati čak i oni sa “krive” strane Sjevernog Londona.

Levy glavni krivac za progres Tottenhama? Baš tako! Na pomen te teme dolazimo do glavnog rezona baš tog progresa u koji je involviran potpuno drugi tim, Real Madrid.

Raskid veze, u bilo kojem smislu, ne mora nužno značiti pogled ka naprijed u zavisnosti od načina na koji se postavite. Levy je postupio kao da je autor onih famoznih i opjevanih fudbalskih udžbenika. Sa Florentinom Perezom je uvijek imao i više nego korektan odnos, a to je nešto što je uvijek sputavalo londonski klub. Odlazaka Balea, Modrića i drugih više nema, a razlog nije što Tottenham nema igrače koji su zamirisali Perezu. Naprotiv, Levy je rekao ne! Dele Alli i Harry Kane nimalo ne kaskaju u potencijalu za pomenutim Velšaninom i Hrvatom koji su zvijezde aktuelnog prvaka Evrope, ali je junak naše priče, vjerovatno poučen greškama iz prošlosti, odlučio zadržati najveće zvijezde.

Nije se samo Tottenham opekao na šurovanju sa Perezom. Možda je Levyju pomogao fijasko Milana koji je krenuo prodajom Kake Realu. Tada je Galliani obećavao još bolje dane sedmostrukog prvaka Evrope, iako su svi tada znali da je nemoguće pružiti više od titule prvaka Evrope i svijeta. Džaba i novci za igrača ukoliko se uzaludno protrače godine formiranja sastava i prilagođavanja igre baš toj zvijezdi koja na kraju završi u Madridu. Onda se od tog novca malo vlasnik okoristi, a nešto se ulaže u stvaranje novog tima, traženje nove zvijezde i tako sve u krug. Na kraju se dođe do situacije da Milan ne može izboriti Evropsku ligu, a kamo li Ligu prvaka koju je osvojio sedam puta. Čovjek iz tame na čelu Tottenhama to nije dozvolio!

U jednom dijelu teksta mogli ste uočiti da se pominje Arsenal. Priča o progresu Tottenhama dolazi u vrijeme turbulencija u taboru omraženog rivala. Da se ne lažemo, Pijetlovi nikad neće biti veći od Topnika, ali ako ćemo gledati na aktuelnu situaciju Tottenham je znatno ispred. I ne samo to. Velikan sa White Heart Lanea ima predispozicije da iza sebe drži ljutog rivala u godinama koje su ispred nas, te da svojim navijačima konačno omogući pole-poziciju u odnosu na omraženi tim na piramidi londonske i engleske fudbalske dinastije.

daniel levydino pajomauricio pochettinotottenham
KOMENTARI

KOMENTARI

xxx
Gost

ispade da je totenhem kroz historiju prodavao igrace real madridu…a ne samo ova dva igraca koji su kvalitetom bili iznad njhiove ekipe… dobar tekst bez poente 😉

wpDiscuz