Sport Centar

Rajevac: Bila bi šteta da reprezentaciju poput BiH ne vidimo na Mundijalu u Kataru

Priželjkujem, navijam i verujem da će sve reprezentacije nekadašnje Jugoslavije ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, rekao je Milovan Rajevac, svjetski priznati fudbalski stručnjak.

Rajevac: Bila bi šteta da reprezentaciju poput BiH ne vidimo na Mundijalu u Kataru

Priželjkujem, navijam i verujem da će sve reprezentacije nekadašnje Jugoslavije ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, rekao je Milovan Rajevac, svjetski priznati fudbalski stručnjak.

Prošlog mjeseca počele su kvalifikacije za Mundijal, koji će se 2022. godine održati u Kataru, zemlji čiju je Rajevac reprezentaciju sa klupe vodio 2011. godine. U razgovoru za Nezavisne novine iz Njemačke, gdje trenutno boravi sa porodicom, ističe da je sretan i ponosan na poprilično uspješan start većine reprezentativnih selekcija regiona na putu ka svjetskoj smotri.

“Ta naša jugoslovenska škola fudbala je magična i drago mi je vidjeti da se budi i napreduje u svim segmentima i svim krajevima regiona. I ne samo na reprezentativnom nivou, nego i na klupskom. Bilo bi fenomenalno da u Kataru 2022. godine vidimo sve naše reprezentacije. Nas iz bivše Jugoslavije nekada su zvali evropskim Brazilcima. Sazrjelo je vrijeme da to opravdamo. Znam da kuburimo sa novcem, ali plasman na Mundijal je veliki ulog. Veći transferi, velika pijaca i svako želi da bude dio te priče, a početak kvalifikacija daje nam nadu”, kaže Milovan Rajevac.

Kako ste vidjeli početak kvalifikacija reprezentacije Srbije?

“Sve ono što su momci pokazali u prve tri utakmice jasno ukazuje da u toj grupi Srbija može biti najmanje druga na kraju. Osim Portugala, ne vidim nijednu reprezentaciju da je trenutno u rangu Srbije. Kažem najmanje druga, ali siguran sam da u reprezentaciji Srbije niko ne razmišlja tako, nego želi napasati prvo mesto i to je sasvim opravdano.”

Šta je ključ pozitivnih promjena u igri?

“Dragan Stojković Piksi svojim dolaskom na klupu reprezentacije dao je najveći doprinos onome što danas gledamo i u čemu uživamo. Piksi je složio ekipu da završni dio utakmice budemo dobri. Ja sam uvijek govorio igračima da treba dobro da počnemo i još bolje da završimo. To je Piksi uspio. Veoma sam ponosan da su sada u timu i neki igrači koje sam ja nekada trenirao, poput Dušana Tadića u Vojvodini, kada je imao 17 godina, zatim Darka Lazovića i Nemanje Milunovića u Borcu iz Čačka. Srbija ima strašan tandem Mitrović i Tadić, koji će sa Piksijem napraviti velike stvari”.

Je li Vas iznenadio kiks Hrvatske na startu kvalifikacija?

“Poraz Hrvatske od Slovenije je neočekivan. Međutim, Slovenija je često bila nezgodan rival i Srbiji u nekim ranijim kvalifikacijama i drugim reprezentacijama. Na drugoj strani, nosioci igre Hrvatske Luka Modrić, Ivan Rakitić…, sada očekivano više nisu u istoj formi kao ranijih godina i normalno je da se to oseti. Međutim, Hrvati i dalje imaju strašan tim, veliku želju za pobjedom, odlične igrače i uvjeren sam da će kvalifikacije završiti na pravi način. Kiks sa starta će znati nadoknaditi.”

BiH je kvalifikacije počela remijem u Finskoj te minimalnim porazom od Francuske?

“Nisam imao priliku gledati te dvije utakmice. Područje BiH u nekadašnjoj zajedničkoj državi, a sada i reprezentacija BiH, tradicionalno daju vrhunske pojedince. Žao mi je i smatram da se reprezentacija BiH nije dovoljno iskazala do sada. Ekipa koja ima Edina Džeku, Miralema Pjanića, a imala je i brojne druge ranije, sigurno može puno više od samo jednog plasmana na Mundijal do sada. Takvi igrači mogu i zaslužuju više. Bila bi šteta da ih ne vidimo u Kataru.”

Da li ste gledali pobjedu Makedonaca u gostima kod Njemačke?

“Napredak Sjeverne Makedonije nije slučajan. Dobro igraju već nekoliko godina. Stalno rastu, napreduju, pa su to krunisali i odlaskom na naredni Euro. Biće lijepo navijati za Makedonce na Euru. Mi koji smo živjeli i živimo, radili i radimo na tlu nekadašnje Jugoslavije, imamo lijepe uspomene i normalno je da navijamo za sve u našem regionu. Igrali smo mnogo lijep fudbal nekad i vidim da ga igramo opet”.

kvalifikacije za sp u katarumilovan rajevac
KOMENTARI

KOMENTARI