Sport Centar

Putuj, Evropo: Greške koje upropaste jednogodišnji trud bh. klubova

"Mi čekamo da zaradimo neki novac, žargonski rečeno, na foru, pa tek onda da ulažemo u fudbal", rekao je sinoć, u odjavi susreta Široki Brijeg - Aberdeen (0:2), trener i stručni konsultant na kanalu Arena Sport Nedim Jusufbegović.

Putuj, Evropo: Greške koje upropaste jednogodišnji trud bh. klubova
FOTO: FENA

Tom rečenicom, koliko god ona djelovala banalno i jednostavno, Jusufbegović je, ustvari, precizno opisao strategiju bh. klubova koji izlaze u Evropu.

Sve nekako djeluje po “ho-ruk” sistemu; pripreme se odrade nabrzaka, dovedu se dva-tri nova igrača koja tek trebaju pokazati da li je uopšte riječ o pojačanjima, dok istovremeno ekipe napuste najbolji fudbaleri.

Kao logičan rezultat tog stihijskog pristupa desi se da već nakon 2. pretkola Lige prvaka i Evropske lige nijedan tim iz BiH više ne postoji na evropskoj sceni.

Paradoks je da se te iste ekipe cijele sezone mrcvare i grčevito bore za plasman u međunarodna takmičenja, a onda se, kada konačno i dođe taj svečani trenutak, ponašaju poput mladoženje koji zakasni na vlastito vjenčanje. Potpuno je neshvatljivo da su naši timovi najmanje spremni kada, de facto, trebaju ubrati plodove jednogodišnjeg rada na stadionima i mukotrpnog skupljanja bodova za što bolju poziciju u PLBiH.

Krunski dokaz ove teze leži u činjenici da su Zrinjski, Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg imali puno jači igrački kadar na kraju prošle sezone u odnosu na sastave s kojima su nastupili ovog ljeta u Evropi.

Zrinjskom je, istina, malo nedostajalo da iznenadi favorizirani Maribor, tek koja mrva sreće. A zamislite da su tu još bili Jasmin Mešanović, Tomislav Tomić, Oliver Petrak i Saša Kajkut? Prolazak u 3. pretkolo LP, vjerovatno, ne bi ni došao u pitanje. Sličnu računicu, nakon eliminacije od štokholmskog AIK-a, prave i mnogi navijači Željezničara. Šta bi se desilo da su Plavi došli u Švedsku s Ivanom Lendrićem, najboljim strijelcem PLBiH? Da ne govorimo kakav bi tek Miroslav Stevanović napravio haos odbrani AIK-a…

Nećemo ni govoriti kako bi Sarajevo izgledalo protiv Zarije sa Harisom Duljevićem, ali bordo fanovi tek sada žale što uprava njihovog omiljenog kluba nije, barem, nešto ranije potpisala ugovor s Krstom Velkoskim i registrovala ga za dvomeč sa Moldavcima.

Svakom od četiri bh. kluba, dakle, nedostajalo je jako malo da napravi korak više u Evropi. Ali, skoro da je i uvijek tako. Uvijek nedostaje “ono nešto”. U ovom konkretnom slučaju, to je ozbiljnost.

Bez odgovornijeg pristupa i jasnije strategije pred evropske duele, grupnu fazu međunarodnih kupova mogu samo sanjati. Kako stvari stoje, dobro ćemo se načekati dok se to ne desi, jer, kako već konstatuje Jusufbegović, ovdje očito niko nije spreman uložiti neki novac unaprijed i pokušati napraviti iskorak u Evropi s provjerenim igračkim kadrom i pojačanjima, već se primjenjuje, koje li gluposti, obrnuta logika.

U cijeloj priči ostaje i nerazjašnjena jedna velika misterija. Zašto se bh. klubovi “bacaju na glavu” pokušavajući izboriti Evropu, kada joj se ionako ne namjeravaju ozbiljno posvetiti? Cijele sezone igraju, bore se za svaku pobjedu u domaćem prvenstvu, navijači kidaju živce,… I na kraju, u Evropi provedu dvije ili četiri utakmice. Preskupo plaćena ulaznica za dernek koji ionako prespavaju.

fksarajevofkzeljeznicarhskzrinjski
KOMENTARI

KOMENTARI

Bordo Fan
Gost

Bravo,dobar komentar

GaickaMendieta
Gost

Ma ko kad niko nema dugogodisnji plan, svi rade po principu “sta cemo za naredni mjesec?”…eee jah…ajd sto Svabo, al sto Pesta

svrakino
Gost

jeste vrlo dobar clanak mozda cak i odlican medutim sta cemo kad jedan od tih klubova mora placat doprinose drzavi poreze policiju koja je pristna na utakmicama securiti hitnu vatrogasce inspekcije u taj klub dolaze u jednakim vremenskim intervalima i pazi sad izvana od uefe dobiju 830 000 maraka i prodaju jednog fudbalera za 300 000 eura i to ce sve otici u javnu potrosnju u BiH .MA TAJ KLUB JE ZLATAN IAKO JE PLAVE BOJE

xxx
Gost

“Kao logičan rezultat tog stihijskog pristupa…”, kao imamo mogućnost (sredstva i znanje) za organizovani pristup?!

wpDiscuz