Sport Centar

Put popločan dobrim namjerama: Đoković kao priča o licemjerima i igranju za pravu raju

Saga o Novaku Đokoviću evo ne prestaje danima, prvi teniser svijeta prešao je u svega nekoliko trenutaka granicu od legende, dobrotvora, vizionara, da bi postao nemarni šarlatan, ugrožavač ljudskog zdravlja i slobode, i šta sve ne.

Put popločan dobrim namjerama: Đoković kao priča o licemjerima i igranju za pravu raju

Saga o Novaku Đokoviću evo ne prestaje danima, prvi teniser svijeta prešao je u svega nekoliko trenutaka granicu od legende, dobrotvora, vizionara, da bi postao nemarni šarlatan, ugrožavač ljudskog zdravlja i slobode, i šta sve ne.

Činjenica je da se na Novakovoj teniskoj turneji dogodila nesreća s koronom, da je oboljelih sve više, a na kraju priče zaražen je i on sam, i supruga mu Jelena. Činjenica je da bi bilo bolje da se u ovim vremenima nije ni organizirala ta turneja, ali više od te nesmotrenosti udaraju zaista pretjerane kritike na račun jednog od najvećih, ako ne i najvećeg, tenisera svih vremena.

Posebno mu je zamjerio “progresivni zapad“, valjda su i čekali i dočekali svojih pet minuta da pokažu da on ipak nije njihov, da je on iz tamo nekih zatucanih balkanskih sela, i da kao takav nikada neće pripadati toj “gospodi” koja se eto nikada ne bi drznula da napravi to što je napravio Novak.

Javili su se i razni bjelosvjetski teniseri, koji Đokoviću mogu samo čestitati nakon odigranog meča, i valjda i oni odlučili da ga bar nokautiraju ovako, kad mu već ne mogu primirisati na terenu.

Nije mi namjera biti advokat Đokoviću. Veliki je to sportista i čovjek, i ne treba mu niko da ga brani čak ni u novinskim tekstovima, ali osjećam potrebu da bar dam svoj glas koji gleda na svu ovu situaciju s malo drugačije strane.

Sama Novakova ideja, da u čitavom regionu organizira turnir i mečeve, dovoljno je pozitivna i velika, da anulira čak i sve ovo negativno što se desilo poslije. Veličanstvena, ljudska, progresivna ideja, koja je nažalost svoju realizaciju imala u potpuno pogrešno vrijeme.

U našim torovima, gdje svak sa svojim rogovima upire u onog drugog, najveći sportista iz regiona, po meni najveći sportista koji je ikada hodio po zemljama bivše Jugoslavije, odlučio je da tenisom spoji nespojivo. I bio je na pravom putu.

Decenijama je na ATP Touru, najbolja raja su mu ova s područja gdje se govori isti jezik s različitim nazivima. Majka mu je Hrvatica, trener Goran Ivanišević, najveći hrvatski teniski as u historiji, jaran mu je naš Damir Džumhur s kojim je planirao igrati meč u Sarajevo.

Znači dragi su mu svi i želio ih je bar pored teniskog terena spojiti i pokazati da treba da se vole, a ne da se mrze. A kada vas najveći pozove da se volite onda i najradikalniji sa svih strana mućnu glavom pa kontaju, stani možda je Novak u pravu, možda i ne trebam mrziti ovoga samo što je drugačije vjere ili imena.

Definitivno, Đokovićeva ideja bila je bukvalno revolucionarna i velika je šteta što će ostati u sjeni korone koja nas evo pegla mjesecima, pa je stigla i da zamrlja jednu tako dobru inicijativu.

Novaku sada zamjeraju i sve što se dešavalo na terenima, iako je sve bilo ispoštovano onako kako su države, Srbija i Hrvatska, tražile, ništa nije napravljeno na silu i iz obijesti, već uz dozvole koje su dobijene od državnih organa. Tu treba da prestane i Novakova odgovornost, iako je i on svjestan da je preuranio, da nije dobro procijenio trenutak kada će se upustiti u organizaciju.

Plan je bio i da se napokon ljudima skrene pažnja s korone, pa eto i jeste se skrenula bar tih par dana koliko je trajala idila, a onda je virus ipak bio jači. Da sad ne razglabamo ovdje koliko je uopšte učinkovito to što nas bombarduju svaki dan s ciframa koliko je ljudi zaraženo, umjesto da jednostavno nastavimo živjeti s virusom, pažljivije, ali da živimo, jer ako prestanemo živjeti džaba će nam biti skrivanje od nevidljivog protivnika.

Ako ima sreće u nesreći oko Đokovićeve inicijative, onda je to što je zahvaljujući koroni izbjegao da se njegovim imenom busaju raznorazni lokalni političari, za koje niko osim torova u kojima vladaju nikad nije ni čuo.

U Hrvatskoj je Andrej Plenković došao do Đokovića, sad se pere kao da ga nije ni dirnuo, iako se jasno želio okoristiti njegovim dolaskom u Zadar i dobiti sebi koji poen u predizbornim aktivnostima. Na kraju je više izgubio time što se petljao oko turnira.

Aleksandar Vučić je u Srbiji dozvolio da se igra, ne samo Đokovićev turnir, već i meč Crvene zvezde i Partizana pred desetinama hiljada ljudi. Valjda da pokaže da se ne treba plašiti izaći na glasanje, pa da njegova već ranije upisana pobjeda ne bude okrnjena nekim neizlascima na izbore.

U Banjoj Luci je Đokovića trebao dočekati Milorad Dodik, koji je bacao marke radnicima koji su gradili stadion gdje je trebao igrati prvi reket svijeta. Valjda želeći da i prije Noletovog dolaska udari temelje i kaže:

“Ovo sam vam ja sve obezbijedio”.

Drugi put jarane, ime teniske legende ipak nećeš zaprljati, je li to korona ili je kosmička pravda, nije više ni bitno.

Trebao je Novak doći i u Sarajevo, igrati egzibicioni meč sa Džumhurom. Opet, kao i u gore pomenutim slučajevima, srećom sada da nije. I u Sarajevu bi se našao neki lokalni političar da šatro osigura uslove, “da svoju podršku“, te se malo na Đokovićevim krilima utabori pred skorašnje izbore. E neće moći.

Zbog te političke papazjanije i bolje je što Đoković nije pohodio ove naše vrleti, a sigurno je dobro pratio sve što se dešava i shvatio da bi se njegova velikodušna ideja zaprljala lokalnim muljem.

Iskreno se nadam da nije odustao od plana da obiđe region i pokaže da je šampion koji zaslužuje da ga svi volimo, ali da će to u nekim boljim, no korona vremenima, odraditi isključivo u svojoj organizaciji, bez ikakvih veza sa lokalnim sitnim varalicama, nego samo za raju.

A raja očajnički treba likove poput Novaka, da nam pokažu da ovaj tegobni život koji živimo isključivo oslonjeni na netrpeljivost prema komšiji može biti pun ljubavi i poštovanja.

Hvala ti, Nole, za plemenitu ideju, i da nam ozdraviš što prije.

adria tourdamir dzumhurgoran ivanisevicnovak djokovic
KOMENTARI

KOMENTARI