Sport Centar

Prvi put u historiji bh. autosporta: Otac i sin prvaci svojih klasa u istoj sezoni

Bakir i Harun Hadžić ispisuju historiju autosporta u BiH. Po prvi put u historiji BiH, otac i sin su prvaci svojih klasa u istoj sezoni.

Prvi put u historiji bh. autosporta: Otac i sin prvaci svojih klasa u istoj sezoni

Bakir i Harun Hadžić ispisuju historiju autosporta u BiH. Po prvi put u historiji BiH, otac i sin su prvaci svojih klasa u istoj sezoni.

Autosport je skup i zahtjevan sport. Iziskuje mnoga odricanja, veliku žrtvu i istrajnost da uspijete. Sport za najjače. Ipak, ma koliki „gladijatori“ bili vozači, čak i njima je potrebna podrška, a svakako najbitnija je podrška porodice.

Kada je počinjao svoju karijeru, sada već u dalekim osamdesetim godinama prošlog vijeka, Bakir Hadžić vjerovatno nije ni slutio da će postati jedno od najvećih imena u autosportu na prostorima bivše Jugoslavije.

Sa pravom ga možemo svrstati među najbolje vozače BiH svih vremena. Svoje početke veže za popularnu Fiću s kojom je ostvarivao zavidne rezultate na nivou Jugoslavije. Nekoliko puta je bio blizu titule prvaka bivše države, ali su nijanse odlučivale.

Poslije nesretnog rata, trkama se vratio u tada veoma konkurentnoj klasi za automobile sa 1.6 motorima. Tu je uz dosta uspjeha vozio Hondu Civic EG, a 2009. godine prelazi u novi automobil, Hondu Integru Type R. Svoju prvu titulu za volanom ovog automobila osvojio je već 2010. godine, a taj uspjeh je ponovio 2012., 2015. i ove godine. Osim titule prvaka 2015. godine odnosi titulu BH Vozača godine.

Za sve ovo vrijeme, Bakir je pored svojih uspjeha, gledao i uspjehe svog sina Haruna koji je krenuo njegovim stopama. Svoju karijeru je započeo 2015. godine za volanom Honde Civic Type R. Već sljedeće godine bori se za titulu u klasi, ali zbog inferiornog automobila ostaje bez iste. Već sljedeće godine bilježi rezultate kakvi su nezapamćeni za takmičare iz BiH. Za uspjehe tokom 2017. godine dobija priznanje BH Vozač godine, isto priznanje kojim je odlikovan i njegov otac dvije godine ranije.

Sezonu 2018. počeli su na najbolji mogući način. Obojica odnose pobjede u svojim klasama, a taj rezultat ponavljaju i na drugoj trci u Skradinu. Tokom cijele godine, Bakir i Harun su kontrolisali šampionat u svojim klasama. Harun je uspješno odbranio titulu u klasi N3, a Bakir Hadžić je ponovo pokorio klasu E1-16.

Ovo je prvi put u historiji BiH da su otac i sin šampioni svojih klasa u istoj kalendarskoj godini. Svojim manirima i sportskim duhom, Bosnu i Hercegovinu predstavljaju na najbolji mogući način. Bakir i Harun odlaze na zasluženu zimsku pauzu koja će trajati sve do maja 2019. godine kada kreću u odbranu titula osvojenih ove sezone.

bakir hadzicharun hadzic
KOMENTARI

KOMENTARI