Sport Centar

Prosinečki za SC: Spisak ću objaviti sedmicu prije okupljanja, još nemam kompletnu sliku

Robert Prosinečki se vratio na "radnu temperaturu", nakon oporavka od zahtjevne operacije. Gleda utakmice, prati šta se dešava s reprezentativcima, konsultuje se s kolegama...

Prosinečki za SC: Spisak ću objaviti sedmicu prije okupljanja, još nemam kompletnu sliku

Robert Prosinečki se vratio na “radnu temperaturu”, nakon oporavka od zahtjevne operacije. Gleda utakmice, prati šta se dešava s reprezentativcima, konsultuje se s kolegama…

Posljednjih dana selektor nogometne reprezentacije BiH  je u Sarajevu, sve intenzivnije se priprema za prve utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Armenije u Sarajevu i Grčke u Zenici krajem idućeg mjeseca.

Fudbalska javnost s nestrpljenjem očekuje i spisak reprezentativaca koji će konkurisati za te mečeve.

“Spisak bih trebao objaviti 11. marta. To je neki okvirni termin, sedam dana prije okupljanja (18. mart, op. a.). Ako me pitate ko će biti na spisku, moram reći da još nemam kompletnu sliku. Još je dosta vremena pred nama, većina reprezentativaca do okupljanja bi trebala odigrati barem po tri utakmice, tako da želim sačekati i još malo razmisliti. Sem toga, ranije je bilo slučajeva da se neki igrač povrijedi pred samo okupljanje, ne treba ni zbog toga puno ranije praviti neke planove”, ističe selektor Zmajeva.

Promjena na spisku bi definitivno trebalo biti. Za početak, već je poznato da Prosinečki više ne računa na Ognjena Vranješa, dok razmišlja o još nekim imenima. Ipak, naglašava kako radikalnih izmjena neće biti.

“Imamo dobru atmosferu u ekipi. Ovi momci koji su dosad bili tu sjajno su odradili posao u Ligi nacija, zaista najradije ne bih mnogo mijenjao. Stalno govorim – u reprezentaciju se teško ulazi, ali se i teško izlazi. Međutim, što zbog povreda, što zbog trenutne forme nekih igrača, otvara se prostor za nova imena. Tu, prije svega, mislim na nekoliko donedavnih U-21 reprezentativaca. Imamo Gojaka, a sada razmišljam i o Lončaru. Mladi dolaze, svakako treba voditi računa o njima. Premijer liga BiH? Razmislit ću o nekim igračima iz domaćeg prvenstva, vidjet ćemo”, govori popularni Žuti.

Generalno je ipak zadovoljan formom većine reprezentativaca.

“Za nas je jako dobro da se Sejo vratio (Sead Kolašinac, op. a.), bit će svakako pojačanje u kvalifikacijama. Igra odlično, sjajan je i Edin Višća. Otprilike se zna ko su ti igrači koji će biti sigurno na spisku, naravno ukoliko ne bude povreda. Ali, ponavljam, ništa još nije definitivno što se tiče kompletnog spiska, ima još vremena i utakmica koje treba pogledati”, ističe Prosinečki.

Prve protivnike u kvalifikacijama za EP također je počeo analizirati.

“S Armencima otvaramo kvalifikacije, o njima najviše i razmišljam. Ne treba preskakati, o Grčkoj ćemo kada apsolviramo prvu prepreku. Sigurno je da neće biti lako ni sa jednim protivnikom, ali ponovit ću da imamo dobre izglede da se izborimo za Evropsko prvenstvo”, zaključuje selektor fudbalske reprezentacije BiH.

fudbalska reprezentacija bihrobert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI