Sport Centar

Prosinečki: Priča se da je moralo igrati osam Bošnjaka, tri Srbina i dva Hrvata, to su gluposti

Trener turskog Kayserispora Robert Prosinečki večeras je bio gost A1 Nogometnog podcasta, koji vodi hrvatski novinar Ivan Ivković.

Prosinečki: Priča se da je moralo igrati osam Bošnjaka, tri Srbina i dva Hrvata, to su gluposti

Trener turskog Kayserispora Robert Prosinečki večeras je bio gost A1 Nogometnog podcasta, koji vodi hrvatski novinar Ivan Ivković.

Prosinečki je bio otvoren za razgovor na sve teme, tako da je dao nekoliko zanimljivih odgovora. Već na početku je govorio o periodu kada je s klupe predvodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Ligu nacija su Zmajevi odigrali izvrsno, ali problemi su došli s početkom kvalifikacija. Prosinečki je istakao da je najteže svima pao poraz od Armenije u Jerevanu (4:2), a da je jedina utakmica koju je BiH dobro odigrala ona u Torinu protiv Italije.

“Mislim da smo samo jednu utakmicu odigrali jako dobro. To je bilo u Italiji, a izgubili smo 2:1. Ima tu dosta situgno do mentaliteta, do nekih igrača koji se ne predstave u najbojlem svjetlu u reprezentaciji, dok u klubovima igraju najbolji fudbal u Evropi. Mislim da Bosna u Zenici svakoga može pobijediti”, istakao je bivši selektor Zmajeva.

Voditelj je konstatovao da je često u javnosti prozivan Sead Kolašinac, kao jedan od igrača koji u reprezentaciji igra lošije nego u klubu, te da u našem državnom timu nema nacionalnog naboja kao što je to slučaj kod Hrvatske.

“Hrvatska ima naboj koji sigurno nemaju ostale reprezentacije. To je pokazala godinama i pokazuje. Sigurno da tu želju za igranjem za reprezentaciju najviše imaju Hrvati. Ostali u regiji nemaju taj naboj. Ni Srbija, ni Crna Gora, ni Bosna”, rekao je Prosinečki na to.

Kasnije je uslijedilo i pitanje o ambijentu koji je vladao dok je bio selektor Zmajeva. Komentarisao je i priče kako u timu mora biti zacrtani broj Bošnjaka, Hrvata…

“Puno je priča o BiH godinama unazad. O tom nekom ambijentu, problemima u kojim se nalaze zbog svih političkih stvari… Ali ja nisam imao probleme i mislim da smo imali dobar ambijent. Ambijent pravi rezultate i mnoge stvari ovise o ambijentu. Puno se pričalo da mora igrati osam Bošnjaka, tri Srbina i dva Hrvata, ali to su gluposti. Ja nikada nisam imao takav pritisak”, rekao je nedvosmisleno Prosinečki.

Prosinečki posljednjih nekoliko mjeseci vodi Kayserispor, koji je posljednjeplasirana ekipa turske Superlige sa 22 boda.

Prvi dio A1 Nogometnog podcasta pogledajte OVDJE, a drugi OVDJE!

robert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI