Sport Centar

Prosinečki odredio novog kapitena: Pritisak je veći nego ranije, bit će rotacija u odbrani

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine se danas okupila u Zenici, pred utakmice kvalifikacija za EURO sa Finskom i Grčkom.

Prosinečki odredio novog kapitena: Pritisak je veći nego ranije, bit će rotacija u odbrani

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine se danas okupila u Zenici, pred utakmice kvalifikacija za EURO sa Finskom i Grčkom.

Ono što najviše brine sve u reprezentaciji i oko nje jeste izostanak Edina Džeke, koji se jučer povrijedio na utakmici Rome i Cagliarija, kada je doživio dvostruki prelom jagodične kosti.

O tom je govorio i selektor Robert Prosinečki, koji se obratio javnosti.

“Tako je, kako jeste. Ne možemo od toga pobjeći. Danas je operisan i sigurno ga jedan duži period neće biti. Kako za nas, tako ni za Romu. Najvažnije je da se oporavi i da opet bude dobar. Imamo jedan period do subote da odlučimo ko će ga zamijeniti. Moramo razmišljati o ovim igračima koji su tu”, rekao je popularni Žuti, te dodao da još nekoliko igrača nije stiglo.

Još nekoliko igrača treba da se pridruži ekipi u Zenici, a Prosinečki ističe da nema povrijeđenih.

“Jajalo je igrao jučer, uskoro će doći. Zvali smo Hotića, koji je dobio papire od FIFA-e, tako da će i on kasniti. Ostali su dobro. Čak i Duljević, koji nije bio u kadru Nimesa u zadnje vrijeme, je tu i zdrav je. Konkurisat će za mečeve.”

Otkrio je i kako će kapitenska traka zbog izostanka Džeke biti na ruci Miralema Pjanića.

O formi reprezentativaca, on kaže:

“Manje-više svi igraju. To je vrlo bitno, a ima nekih igrača koji još od Armenije nisu igrali, ali većina igrača igra i mislim da su u dobroj formi.”

Zatim je Prosinečki govorio o utakmicama s Finskom i Grčkom, te borbi za plasman na EP.

“Sigurno da ni u jednom trenutku mi ne mislimo da možemo nešto napraviti, pogotovo jer smo i protiv Armenije odigrali ispod našeg nivoa. Naravno da ćemo sada u ovih pet dana kroz razgovore i trening napraviti sve da dobijemo Finsku jer samo tako možemo ostati sa šansama za plasman. Možemo ih dobiti, iako znamo da su nezgodna ekipa. Igramo u Zenici pred našim navijačima, pa ćemo vidjeti”, priča Prosinečki.

Na pitanje o pritisku i o tome da li će biti izmjena u odbrani, Prosinečki kaže:

“Pritisak jeste veći nego ranije, pogotovo nakon svih događanja. Najvažnije da sam zdrav i da opet imam motivaciju i želju da napravimo jedan dobar rezultat. Mislim da ćemo raditi neke rotacije u odbrani. Vidjet ćemo još kroz ovih 5 dana. Imamo vremena da vidimo koga ćemo rotirati.”

Novinare je zanimao i status Luke Menala, koji igra odlično u dresu ljubljanske Olimpije.

“Luka Menalo u Dinamu nije igrao, sada igra dobro u Olimpiji, ali da li ga treba zvati nakon četiri dobre utakmice? To je upitno. Nije igrao duži period. Pratim slovensku ligu, pa tako pratim i Hotića. On igra u kontinuitetu dobro i bio nam je zanimljiv. Zato je u reprezentaciji”, istakao je selektor.

O naknadnom pozivu za jednog od napadača, Prosinečki kaže:

“Mešanović do sada nije odigrao nijednu utakmicu i nije se odazvao za reprezentaciju kada je trebalo. Moramo imati neki kodeks u reprezentaciji. Koljić je imao tešku povredu, tako da smo razmišljali o njemu, zanimljiv je igrač. Ranije je pokazao da ima kvalitet i da možemo na njega računati”, zaključio je Žuti.

TABELA

fudbalska reprezentacija bihrobert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI