Sport Centar

Prosinečki: Nije istina da se vraćam u Azerbejdžan, ne znam ko je Haris Medunjanin

Krajem prošle godine, nakon napuštanja pozicije selektora BiH, Robert Prosinečki (51) po drugi je put sjeo na trenersku klupu turskog Kayserispora, kluba koji se grčevito bori za ostanak među prvoligašima.

Prosinečki: Nije istina da se vraćam u Azerbejdžan, ne znam ko je Haris Medunjanin

Krajem prošle godine, nakon napuštanja pozicije selektora BiH, Robert Prosinečki (51) po drugi je put sjeo na trenersku klupu turskog Kayserispora, kluba koji se grčevito bori za ostanak među prvoligašima.

Do prekida prvenstva Prosinečki je napravio solidan posao, na devet je utakmica osvojio 12 bodova (cijelu jesen, do njegova dolaska, klub je na 17 utakmica osvojio samo 10 bodova) i osam kola prije kraja ekipa mu je na posljednjem mjestu, ali sa samo tri boda zaostatka za lukom spasa.

U klubu su zadovoljni dosadašnjim učinkom, no prvenstvo je prekinuto i Prosinečki je ostao “zatočen” u Turskoj…

“Živim u klupskom kampu, u posvemašnjoj sam izolaciji, nigdje ne idem, ne napuštam kamp. Ovdje imamo sve što je potrebno za život, tu su klupski kuhari, čistačice… Igrači povremeno navrate, parkiraju automobile izvan kampa, malo pojedinačno trče oko terena i vrate se doma, ni ne ulaze u svlačionice, doma se tuširaju”, rekao je Prosinečki u telefonskom razgovoru za Sportske novosti.

Podsjetimo da je Žuti prije tri sedmice bio testiran na korona virus, budući da pripada rizičnoj grupi zbog zdravstvenih problema koje je imao ranijih godina. Rezultati su, srećom, bili negativni…

“Apsolutno se pridržavam svih mjera zaštite, svjestan sam da se ne smijem igrati sa zdravljem. A stanje je u Turskoj teško, vrlo teško i deprimirajuće, prema posljednjim podacima ovdje je zaraženo oko 100.000 ljudi. Izgleda da se sad očekuje onaj najgori val zaraze, u posljednje je vrijeme oko 4500 oboljelih svakoga dana. Pa su tako vlasti uvele 24-satni policijski sat, koji će trajati čak pet dana, počevši od četvrtka!”

Jasno je da o igranju nogometa zasad nitko ne razmišlja, a Prosinečki kaže:

“Spominje se datum 1. maja, kad bi na osnovi procjene aktualne situacije trebale biti donesene i neke preporuke za nogomet. Nitko ne želi ništa prejudicirati, preozbiljna je situacija, ne samo u Turskoj, nego u cijelom svijetu, ovdje se pribojavaju talijanskog i španjolskog scenarija. Nadam se da ipak neće biti tako crno.

Je li vam klub smanjio plaće?

“Ne. Uopće nismo dosad ni razgovarali o tome. Klupska je predsjednica Berna Gözbasi zadovoljna dosad ostvarenim rezultatima, svima nam je velika želja ostanak u ligi i nadam se da će tako i biti kad se prvenstvo nastavi. Ugovor mi traje do kraja sezone, a onda ćemo vidjeti…”

Je li tačna vijest koja se pojavila prije nekoliko dana da vas Azerbejdžan iznova želi dovesti na mjesto selektora?

“Ma ne znam ko je to uopće napisao, nema ništa od toga, nikakve kontakte nisam imao ni s kim iz Azerbejdžana! Baš ni s kim. Nema to nikakve veze s istinom…”

Kakav će biti nogometni svijet nakon ove pandemije koronavirusa?

“Bit će promjena, ali ne mislim da će se sve izokrenuti naglavačke. U početku će biti problema, mnogi će klubovi biti u financijskim teškoćama, neće više biti tako velikih, gdjekad i suludih transfera, poput ovih zadnjih godina. Ali, sve je to tržište diktiralo… Sve će ovisiti o brzini oporavka gospodarstva. Bude li se gospodarstvo brzo oporavilo, tada će i nogometna industrija opet zakoračiti istim stazama. Nogomet će se i dalje igrati, najgore će biti to što možda najprije neće biti publike na stadionima. Ali najvažnije je svi budemo zdravi i sigurni, da jedni druge ne dovodimo u opasnost.”

Kako komentirate preporuku koju je Svjetska zdravstvena organizacija uputila UEFA-i da odustane od svih nogometnih natjecanja u sljedećih 18 mjeseci?

“To zvuči katastrofično. Međutim, zanima me nešto drugo: zašto se ta organizacija nije na vrijeme uključila u ovaj problem pandemije? Zašto nije pravodobno reagirala? Pa imali su svoje ljude u Kini, zašto nisu onda rekli koliko je situacija ozbiljna? Da su to učinili, onda bi manje ljudi u svijetu nastradalo od tog virusa, sve bi bilo drukčije da je jasno rečeno kakva nam pošast prijeti? Onda, kad su morali i trebali, nisu reagirali, a sad najavljuju katastrofični scenarij… Naravno da treba poslušati sve savjete stručnjaka i pridržavati se mjera zaštite, ali ne mogu se oteti dojmu da su stručnjaci zakasnili, trebali su ranije reagirati.”

Jeste li pratili zbivanja u Dinamu i odlazak trenera Nenada Bjelice?

“Ne previše. Otprilike znam što se događalo, ali ipak nemam dosta informacija za nekakav komentar, pa je bolje da ništa ne govorim, jer ne bih želio da netko pogrešno protumači moje riječi. Istaknut ću tek da je Bjelica napravio sjajan posao u Dinamu, odličan je trener i donio je navijačima mnogo radosti odličnim igrama i rezultatima Plavih”.

Prosinečki je prokomentarisao i nedavnu tvrdnju bivšeg reprezentativca BiH Harisa Medunjanina u razgovoru za pocast Opsajd da mnogim igračima u reprezentaciji nije znao ni imena.

“Pa ja ne znam ni ko je on! Doista, ko je taj? Ma dajte, molim vas”.

haris medunjaninkayserisporrobert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI