Sport Centar

Prosinečki: Kad si u bolnici razmišljaš samo kako da izađeš, sada funkcioniram normalno

Robert Prosinečki je opet onaj stari. Nakon dviju nedavnih operacija izgleda svježije. Smršavio je, kako sam kaže, desetak kilograma. Energiju uoči povratka nogometnim obvezama s reprezentacijom Bosne i Hercegovine Prosinečki akumulira u padel centru na Zagrebačkom velesajmu.

Prosinečki: Kad si u bolnici razmišljaš samo kako da izađeš, sada funkcioniram normalno

Robert Prosinečki je opet onaj stari. Nakon dviju nedavnih operacija izgleda svježije. Smršavio je, kako sam kaže, desetak kilograma. Energiju uoči povratka nogometnim obvezama s reprezentacijom Bosne i Hercegovine Prosinečki akumulira u padel centru na Zagrebačkom velesajmu.

Krug najbližih prijatelja i neizostavne partije bele. U takvom se okruženju Žuti uvijek najbolje osjećao. U ekipi je sada najčešće i Zvonimir Boban. Nekoć su se na terenu slagali zatvorenih očiju…

Kako se Prosinečki u beli slaže s legendarnim kapitenom Hrvatske?

– Dobar je, odličan… Voli to. Dođe nekoliko dana i družimo se stalno – počeo je Prosinečki razgovor za zagrebački Večernji list.

Prisjetite li se malo igračkog doba?

– Slabo razgovaramo o nogometu. Kada se igra bela, nema priče o nogometu…

Je li Zvone podijelio dojmove o poslu u FIFA-i, svjetskoj krovnoj nogometnoj organizaciji?

– To je ozbiljan posao. On je drugi čovjek FIFA-e. Nakon svih problema u kojima se Fifa nalazila, sada se stvari mijenjaju nabolje. Posebice nakon SP-a u Rusiji za koji kažu da je bio najbolji do sada, posebice otkako su Gianni Infantino i Zvone na vrhu.

Objasnio je kakve je zdravstvene probleme imao.

– Puklo mi je debelo crijevo i onda sam morao na operaciju. Važno je da sam došao na vrijeme. Imao sam dvije operacije. Rana mi se otvorila. Kad si u bolnici, razmišljaš samo da izađeš. Sada funkcioniram normalno. Sve je super.

Koliko će trajati taj proces oporavka?

– Ja već sada normalno funkcioniram. Normalno jedem i nema posebnog režima. Imam još jednu rutinsku operaciju, laganu. Ali to ću obaviti poslije reprezentativnih obveza krajem trećeg mjeseca nakon Armenije i Grčke.

Robi je oduvijek imao dva zaštitna znaka. Jedan je bio rolanje i kontrola lopte “kao u švicarskoj banci”, a drugi, naravno – crveni Marlboro! Od ovog drugog još nije odustao. Zar ni liječnici u Sarajevu nisu sugerirali da se ostavi cigareta?

– Ma zašto? Kakve to veze ima s debelim crijevom? – odgovorio je protupitanjem.

Očito je da je već u onom nogometnom “stanju” u kakvom je bio i prije zdravstvenih problema.

– Stalno pratim najvažnije što se događa oko nogometa. Gledam kako igraju moji igrači i u kakvom su stanju. Prvu utakmicu igramo s Armenijom. To bismo trebali riješiti bez problema. Nakon toga slijedi nam Grčka koja je “zeznuta” i dobra reprezentacija. Dvije utakmice u tri dana, važno je da dobro startamo.

Je li zadovoljan poslom u BiH?

– Stresa uvijek ima. No, Savez je dobro organiziran i zadovoljan sam. Napravili smo odličan rezultat u Ligi nacija u kojoj smo ušli u A skupinu. Imali smo i smjenu generacije. U BiH uvijek ima talenata. Imamo igrače velikog pedigrea. Sjajno mi je raditi s Džekom, Pjanićem, Kolašincem… ali i mladim igračima koji dolaze i pokazuju kvalitetu. Odlično je ozračje i u takvim je okolnostima uvijek lijepo raditi. Čekamo kvalifikacije za Euro, želimo izboriti to veliko natjecanje. Samo sam o tome razmišljao i prije nego što sam preuzeo reprezentaciju. Imamo kvalitetu za Euro. Imamo velike šanse pored Grčke, Finske, Italije… Ozbiljno razmišljamo o plasmanu i nije to samo semantika. Recimo da je Italija favorit, a mi ćemo svoju šansu tražiti iz drugog plana.

Robiju se sviđa život na relaciji Sarajevo – Zagreb.

– Sarajevo je lijep grad, a obitelj mi je u Zagrebu. Tako smo za sada organizirali stvari. Sve sjajno funkcionira.

fudbalska reprezentacija bihrobert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI