Sport Centar

Prosinečki: Jučer je bilo iznenađenja u kvalifikacijama, neće ni nama biti lako sutra

Robert Prosinečki, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine za N1 je kazao da u prve dvije utakmice kvalifkacija za EURO 2020 želi osvojiti svih šest bodova, a da to i naprave – moraju biti najbolji.

Prosinečki: Jučer je bilo iznenađenja u kvalifikacijama, neće ni nama biti lako sutra

Robert Prosinečki, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine za N1 je kazao da u prve dvije utakmice kvalifkacija za EURO 2020 želi osvojiti svih šest bodova, a da to i naprave – moraju biti najbolji.

Podsjećamo, BiH prva dva susreta kvalifikacija za EURO 2020 igra protiv Armenije, 23. marta na Grbavici, a protiv Grčke 26. marta na Bilinom polju.

“Moramo biti zadovoljni kako je ekipa radila i odigrala Ligu nacija. Ušli smo u najbolju, A grupu, 12 najboljih u Europi. Moramo biti zadovoljni. Sada dolaze nove kvalifikacije, nama najvažnije. Tu želimo kroz dvije utakmice da osvojimo svih šest bodova, da napravimo odličan start. Nimalo lagana dva protivnika, moramo biti najbolji da to i napravimo”, poručio je Prosinečki za N1.

“Sa šest bodova bi bilo odlično. Nastavili bi dobar niz iz Lige nacija”, izjavio je hrvatski stručnjak na klupi Bosne i Hercegovine.

Što se tiče prvog protivnika, Armenije, Prosinečki je kazao da se ne smije potcijeniti.

“Bilo je jučer iznenađenja. Kazahstan pobijedi Škotsku, Azerbejdžan namuči Hrvatsku. Armenija ima Mkhitaryana, može stvoriti probleme. Ovisi kako ćemo se mi spremiti ovdje da u Sarajevu odigramo najbolje što možemo”, kazao je selektor BiH u javljanju za Novi dan na N1.

“Nimalo lagana utakmica, koliko ljudi misle da jeste. To nije lagan protivnik. Oni imaju svoju kvalitetu, dolaze da se dokazuju. Neće to biti lagana utakmica, a to ovisi i o nama”, poručio je selektor.

Reprezentativci BiH su motivisani, potvrdio je, četiri dana se već spremaju, igrači su svjesni značaja utakmice.

“Grčka je nezgodnija na papiru, ali siguran sam da će prvu utakmicu biti pun stadion, da ćemo odraditi to kako treba. To nam je samopouzdanje. Nema opuštanja, to su kvalifikacije – svaka utakmica je važna i teška”, izjavio je Robert Prosinečki za N1.

Komentarišući formu igrača koji su pozvani za kvalifikacione utakmice – Prosinečki je kazao da su manje-više svi standardni u svojim timovima.

“90 posto igrača je standardno. U dobroj su formi. Imamo malih problema što se tiče igranja nekih igrača s povredama. Kroz dvije utakmice ćemo vidjeti, neki su došli roviti, ali atmosfera je dobra što je najvažnije. Optimistični smo i motivirani. Žele jedno veliko takmičenje što je za neke igrače i kruna karijere”, izjavio je za N1 Robert Prosinečki.

Treninzi izgledaju dobro, dodao je selektor, a poručio je da će sutrašnom utakmicom to i pokazati.

“Uradit ćemo sve za dvije pobjede. Bilo bi idealno. Sam start je važan. Neće biti lagano – ali vjerujemo da to možemo. Vjerujem da ova generacija ima kvalitet i da možemo napraviti velike stvari”, poručio je Prosinečki.

BiH igra kvalifikacije za EURO 2020 u grupi J, gdje se još nalaze Italija, Lihtenštajn i Finska, pored pomenutih Armenije i Grčke. Prosinečki je svjestan kako je Italija favorit.

“Italija je u šestom mjesecu, imamo vremena do tada. Sada su najvažnije ove dvije. Italija nije otišla na Svjetsko prvenstvo, dat će sve da odu na Evropsko. Imaju smjenu generacija, nisu se najbolje adaptirali”, zaključio je Prosinečki u razgovoru za N1.

fudbalska reprezentacija bihkvalifikacije za euro 2020robert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI