Sport Centar

Osimova prognoza je ispunjena: Sve je manje nade da ćemo evropske gigante gledati u BiH

Ivica Osim je prije dvadesetak godina, još dok je bio trener austrijskog Sturma, govorio kako budućnost fudbala u Evropi ide prema tome da se napravi nešto kao nogometna verzija NBA lige, takmičenje u kojem će se najbogatiji evropski klubovi boriti isključivo između sebe.

Osimova prognoza je ispunjena: Sve je manje nade da ćemo evropske gigante gledati u BiH

Ivica Osim je prije dvadesetak godina, još dok je bio trener austrijskog Sturma, govorio kako budućnost fudbala u Evropi ide prema tome da se napravi nešto kao nogometna verzija NBA lige, takmičenje u kojem će se najbogatiji evropski klubovi boriti isključivo između sebe.

Kao argumente je ponudio činjenicu da je novac gotovo potpuno potisnuo sportske motive i da se najbogatijima, od UEFA-e do klubova, jednostavno mnogo više isplati da imaju što češće mečeve najboljih klubova. Bosanskohercegovački stručnjak je strahovao da će se vremenom mali klubovi potpuno minimizirati, odnosno postat će samo baze iz kojih će veliki povremeno pokupiti nekog perspektivnog igrača.

Kako je legendarni Švabo uvijek bio vizionar, i kao fudbaler, i kao trener, i kao intelektualac, njegove riječi danas počinju da dobivaju svoj smisao.

Po prvi put u historiji, eliminacijsku fazu Lige šampiona igrat će ekipe iz pet najjačih liga Evrope. Po četiri iz engleske (Liverpool, Manchester City, Tottenham i Chelsea) i španske (Barcelona, Real, Atletico Madrid i Valencia), po tri njemačke (Bayern, Borussia Dortmund i RB Leipzig) i italijanske (Juventus, Napoli i Atalanta), te dvije francuske (Paris Saint Germain i Lyon) – čine 16 klubova koji su se plasirali u osminu Lige prvaka.

UEFA je decenijama, polako, pravila sistem koji će potpuno odvojiti najjače timove i usmjeriti ih jedne na druge, a u ovoj sezoni smo i dobili konačan epilog takvih poteza krovne evropske fudbalske kuće.

Sve je počelo prije više od 30 godina, u sezoni Kupa šampiona 1987/88 u 1. kolu žrijebani su španski i italijanski prvak, Real i Napoli. a veliki klubovi su tada pokrenuli inicijativu da se takva stvar više nikada ne dogodi. Vlasnik Milana Silvio Berlusconi te je 1988. godine rekao kako se ovakvi scenariji moraju nekako spriječiti.

I jesu. Od 1992. godine na snazi je Liga prvaka u formatu sa grupama, a 27 godine kasnije došla je do svog konačnog cilja, takmičenja u kojem će igrati samo najjači i najbogatiji.

Vremenom se podizao broj klubova iz najjačih liga koje nastupaju u Ligi prvaka, posljednja odluka je donijela to da četiri prvoplasirane države sa UEFA rang liste imaju po četiri kluba direktno u grupama, da se ne moraju „peglati“ po kvalifikacijama, koje su ostavile ovim manjim zemljama čisto da popune neke grupe i da se dobije utisak kako se još uvijek radi o takmičenju čitave Evrope, a ne nekoj Superligi iz Osimovih razmišljanja.

Stvari su prilično logične, sada su i veoma bogati Ajax, Red Bull Salzburg, Benfica, Porto, Shakhtar postali su ustvari klubovi koje smo počeli smatrati malima, pa navijamo za njih u želji da eto nekako naruše dominaciju “prve petorke”. Posljednji put neki šampion izvan liga “petice” bio je Porto 2004. godine, a prije toga tek Crvena zvezda 1991. godine. Sve ostalo su uzeli veliki.

Nije riječ samo o novcu, iako je on naravno prioritetan, ali evo uzmimo za primjer Ajax i Salzburg, oni možda imaju novca i da zadrže svoje talentirane mlade igrače, ali želja fudbalera da idu u jače lige jednostavno anulira pokušaje klubova da ih zadrže.

I sjajne igre koje je hrvatski prvak Dinamo imao na početku svoje grupe, ali na kraju ipak ostao čak i bez trećeg mjesta, pomoći će Zagrepčanima samo da podignu vrijednost svojih igrača i rasprodaju ih, možda već ove zime. Pitanje je hoće li se Dinamu ikada više uopšte ukazati prilika da budu ovako blizu osmine finala Lige prvaka.

Kada je Dinamo, koji je svjetlosnim godinama ispred klubova iz naše države, u takvoj situaciji, zamislite gdje smo onda mi.

Zbog gore navedenih činjenica možemo samo očekivati neke bljeskove, kao onaj Ajaxov prošle godine kada su stigli do polufinala, ali već nakon sezone ostali su bez nekoliko ključnih igrača i sada nisu prošli čak ni grupu.

Salzburg će isto tako prodati neke svoje zvijezde, i onda iznova stvarati neku generaciju koja može bljesnuti. Ali, taj bljesak trajat će jednu, najviše dvije godine, jer igrači će morati otići, ili zbog novca ili zbog želje da igraju u nekoj od najjačih liga.

UEFA sada ide korak dalje, čak se i Evropska liga polako „čisti“, a svakako i nju posljednjih osam godina osvajaju samo klubovi iz španske i engleske lige, koji tako dobiju priliku da u Ligi prvaka imaju nekad i po pet predstavnika. Od sezone 2021/2022 klubovima iz slabije rangiranih država, a tu nismo samo mi, tu su čak i Hrvatska i Srbija, određen je put u novo takmičenje, Conference ligu.

Za nas u BiH je ovo čak i dobro, jer realno nismo ni blizu osrednjih evropskih klubova, pa je bolje da igramo tamo gdje možda i možemo nekoga pobijediti. Opet ćemo biti u, kakvoj-takvoj, Evropi, a epizode će možda biti nešto duže.

Šampioni će ipak imati priliku da provire u kvalifikacije Lige prvaka, pa ako (ili je bolje reći “kada”) ispadnu onda će seliti u Evropsku ligu. Šansa da klubovi iz manjih liga “nabasaju” na ove iz velikih sve su manje, a UEFA će vjerovatno još par puta doraditi sva tri takmičenja kako bi se i definitivno evropski fudbal odvojio u tri jakosne grupe.

Kao ljubitelji ove magične igre takvom scenariju možemo se i radovati, bit će više dobrih utakmica između najjačih, već u februaru gledat ćemo izuzetno zanimljivu osminu finala.

Dobili smo osam parova u kojima je nekoliko velikih derbija, Real – Manchester City, Chelsea – Bayern, Atletico Madrid – Liverpool, Napoli – Barcelona, Borussia Dortmund – Paris Saint Germain, a čak i oni na papiru manje zanimljivi sigurno će donijeti odlične mečeve, Atalanta – Valencia, Tottenham – Leipzig i Lyon – Juventus.

Opet, kao lokal patrioti moramo tugovati, jer sve rjeđe i rjeđe će biti prilike da i na našim stadionima vidimo neku respektabilnu evropsku ekipu.

evropska ligaivica osimliga prvakauefa
KOMENTARI

KOMENTARI