Sport Centar

Fudbaleri ne rastu na grani: Formiranje kategorija mlađih seniora za bolje sutra bh. fudbala

Prelaz iz juniora u seniore u svijetu sporta veoma je delikatan trenutak sa svakog mladog sportistu, pogotovo u fudbalu, a formiranje kategorija ili ligaškog takmičenja mlađih seniora (U-21 ili U-23) postao je glavni modalitet razvoja mladih igrača širom evropskih liga.

Fudbaleri ne rastu na grani: Formiranje kategorija mlađih seniora za bolje sutra bh. fudbala

Prelaz iz juniora u seniore u svijetu sporta veoma je delikatan trenutak sa svakog mladog sportistu, pogotovo u fudbalu, a formiranje kategorija ili ligaškog takmičenja mlađih seniora (U-21 ili U-23) postao je glavni modalitet razvoja mladih igrača širom evropskih liga.

Prelazak iz omladinskih kategorija u seniorsku konkurenciju i traženje načina kako da mladi igrači dobijaju dovoljno prostora za igru aktuelan je problem i u našem fudbalu. Mnogi stručnjaci saglasni su da je neophodno formiranje jednog takvog fudbalskog takmičenja i u BiH, u kojem bi timovi koji se takmiče bili spoj seniorske ekipe i omladinske škole, što bi mladim fudbalerima omogućilo kontinuitet u radu i dalji razvoj nakon završetka juniorskog staža.

Govora o tome bilo je i na određenim sastancima predstavnika klubova i članova administracije NSBiH, ali za sada nisu poduzeti konkretni koraci da se ova ideja i realizuje. NSBiH posljednjih godina učinio je dosta na afirmaciji i razvoju omladinskog fudbala, što se posebno odnosi na organizaciju jednistvenih omladinskih liga u tri konkurencije (U-19, U-17 i U-15). Također, donesena je odluka da juniorske ekipe moraju igrati na terenima licenciranim za premijerligaške utakmice seniora ili zamjenskim igralištima, koja također imaju licencu, što je incijalni korak ka poboljšanju infrastrukture na svim nivoima takmičenja.

Istina, formiranje jedinstvenih omladinskih liga povećalo je troškove klubovima, među kojima se većina bori sa besparicom, te bi i osnivanje kategorija ili takmičenja mlađih seniora iziskivalo dodatna finansijska sredstva, ali zajednička ideja vodilja svih klubova morala bi biti poboljšanje kvaliteta fudbala i ulaganje u mlade, kao osnovnog zalog za budućnost i ključnog faktora samoodrživosti.

Talenata imamo i to ne može biti sporno. Rezultati kadetskih i juniorskih reprezentativnih selekcija, dobri nastupi naših timova u UEFA omladinskoj Ligi prvaka, potvdili su da bh. omladinski fudbal postaje kvalitetniji i konkurentniji u evropskim okvirima, ali kreiranje platforme za efikasno integrisanje mladih premijerligaških igrača u seniorske timove definitivno treba biti jedan od prioriteta u narednom periodu.

Najbolje primjere benifita osnivanja drugih timova ili kategorija mlađih seniora imamo u susjedstvu. Najjači hrvatski klubovi poput Hajduka, Dinama, Rijeke ili Osijeka osnovali su svoje druge timove i takmiče se u nižim ligama, a otišli su i korak dalje, jer je taj projekat zamišljen kao spoj najtalentovanijih juniora, te igrača skautiranih sa strane koji nisu odmah za prvi sastav, ali bi se mogli dokazati kroz ovu ekipu.

Andrija Balić i Nikola Vlašić produkt su Hajdukove omladinske škole, te su se kao jako mladi igrači kroz nastupe za drugi tim kvalitetno adaptirali na zahtjeve seniorskog fudbala i način igranja koji se znatno razlikovao u odnosu na mlađe kategorije, pogotovo kroz prizmu fizičke snage i obaveznih segmenata igre. Brzo su postali i neizostavni dio prvog tima splitskog kluba, a zatim ostvarili i inostrane transfere. Dinamovi dragulji Amer Gojak i Daniel Olmo danas su nositelji igre tima koji se nalazi pred dugoočekivanim evropskim iskorakom, a i njihov put do prvog tima i ostvareni napredak u velikoj mjeri uslovljen je nastupima za drugu ekipu.

Brojni su slučajevi i širom Evrope gdje su najveći evropski klubovi kroz razvoj mladih igrača u dugogodišnjem periodu, uključujući formiranje kategorija mlađih seniora i takmičenjem u nižim ligama, iznjedrili velike fudbalske asove. Barcelona, Ajax, Feyenoord, Real Madrid, Benfica, Sporting sa najelkatantniji primjeri, a posljednji u nizu velikana koji se odlučio za takav potez je i Juventus, koji je sa svojim B timom ove sezone počeo takmičenje u Seriji C, nakon što je Italijanski savez ponudio ovu mogućnost klubovima sa Čizme.

Timovi se uglavnom sastoje od igrača do 21 godine, uz manji dodatak starijih igrača i Italijani su uvidjeli potrebu, a zatim su i odlučili da na ovaj način pokušaju dodatno razviti i proširiti bazu mladih igrača, s obzirom da je u posljednjem deseteljeću i njihov reprezentativni fudbal zapao u veliku krizu i primjetan je nedostatak kvalitetnih mladih igrača.

Ovakvi primjeri nedvojbeno nam ukazuju na sistematski rad koji mladim igračima omogućuje pažljivu tranziciju iz omladinskog u profesionalni fudbal, koja podrazumjeva više kontrole nad njihovim treninzima i razvojem, izbjegavajući često neučinkovite posudbe u druge klubove, dajući im mogućnost kontinuiranog rada. Važno je da mladi igrači igraju redovno, da se izlazna godišta nakon juniorskog staža ne gube, a formiranje kategorija ili takmičenja mlađih seniora omogućilo bi i više prilike za najtalentovanije mladiće da dobivaju i sve veću minutažu kod seniora.

Profesionalni fudbaleri ne rastu na grani. Omladinski fudbal u BiH trebao bi biti fundamentalno područje, poligon i izlog za ostvarivanja sportskih, socijalnih i finansijskih benefita u našem fudbalu, sa fokusom na integisanje omladinaca u prvi tim. Podsticanje klubova na formiranje B ekipa koje bi se takmičile u nižim rangovima ili pribjegnuti još jednostavnijem rješenju – formiranju U-21 ili U-23 lige – sigurno da bi bio idealan korak u ovom pravcu. Bh. fudbal bi tako dobio čvršće temelje za budućnost, a mladi fudbaleri garanciju pravilnog razvoja. Svi su na dobitku.

fkkrupafkmladostdkfkradnikfksarajevofkslobodafkzeljeznicarhskzrinjskinkceliknkgoškgabelanksirokibrijegtuzlacityzvijezda09
KOMENTARI

KOMENTARI