Sport Centar

Pristao se žrtvovati kad god je trebalo: Milanov dres zaslužena je nagrada za Asmira Begovića

Kao grom iz vedra neba odjeknula je prije dva dana vijest sa San Sira. Asmir Begović će biti novi golman slavnog Milana, sedmostrukog prvaka Evrope i tima koji je, izuzmemo li nekoliko posljednjih godina, uvijek imao čitav niz najboljih igrača koje je svijet ikada vidio.

Pristao se žrtvovati kad god je trebalo: Milanov dres zaslužena je nagrada za Asmira Begovića

Kao grom iz vedra neba odjeknula je prije dva dana vijest sa San Sira. Asmir Begović će biti novi golman slavnog Milana, sedmostrukog prvaka Evrope i tima koji je, izuzmemo li nekoliko posljednjih godina, uvijek imao čitav niz najboljih igrača koje je svijet ikada vidio.

Da će napraviti vrhunsku karijeru, moglo se naslutiti i 2005. godine kada je prvi put prebačen u seniorski tim Portsmoutha, nakon što je prošao omladinsku školu tog čuvenog kluba sa juga Engleske. Bila je to era u kojoj je Portsmouth briljirao u Engleskoj, igrao u Evropi, pa je rođeni Trebinjac odlučio karijeru, korak po korak, graditi okolnim putem.

Tada, otprilike, krenula je borba da Begović zaigra za Bosnu i Hercegovinu, a na kraju je i urodila plodom, pa je godinama bio suvereni lider na golu Zmajeva, krunisavši jednu veliku eru najvećim uspjehom reprezentacije, plasmanom na Mundijal u Brazil.

Begović, čovjek koji će imati šta da prepričava svojim unucima kao malo ko od fudbalera koji su ikada nosili bh. dres, doživio je tešku nepravdu Roberta Prosinečkog. Iako nije bio na vrhuncu forme, njegovo prisustvo u reprezentaciji nikada nije smjelo doći u pitanje, pa makar iz nekog razloga i sjedio na klupi.

Zaboravimo sad u kakvoj formi Milan igra. Klub je to koji i dalje izaziva neopisivo strahopoštovanje kod ostatka evropskih velikana. Kroz historiju važio je za krunu karijere bilo kojeg igrača, svjetske zvijezde… Takva će situacija biti i sa Begovićem koji će u prebogati CV dodati poziv Paola Maldinija, poziv koji se ne odbija, kako je i sam dodao.

Odlazak iz Bournemoutha bio je neminovnost. Trešnjice su iskoristile sva legitimna prava i na gol gurnule svoj produkt, Aarona Ramsdalea, dječaka na kojem zasnivaju svoju budućnost, kako na fudbalskom terenu, tako i na egzistencionom planu kada dođe vrijeme za to. Ništa im se tu ne može zamjeriti, došlo je vrijeme za razlaz.

Bh. golman je zaslužio ovaj transfer. Pristao je biti druga opcija gdje god je igrao, a da je za to bilo potrebe.

Posudba u Qarabag došla je u pravo vrijeme kako bi se osjetio teren, a onda, zasluženo, i vrhunac prebogate karijere u kojoj je postao jedan od dvojice bh. fudbalera koji su bili prvaci Engleske.

Dakle, osim Milana, u kojem je jučer obavio ljekarske preglede, bio je član Chelseaja, najtrofejnijeg engleskog kluba u 21. vijeku. Tu je osvojio titulu prvaka Engleske, a još je i skoro jednu deceniju igrao u Premier ligi, a onda i postao jedan od jednocifrenog broja golmana koji su postigli gol na zvaničnoj utakmici najjače lige svijeta. Iako mu to nije bio zadatak, u kolekciji kojom će se dičiti stoji i trofej, u tom trenutku, postignutog gola sa najveće udaljenosti na svijetu.

Karijeru golmana koji je ratne godine kao dječačić proveo u Kanadi izvrsno opisuje epitet neprevaziđenog profesionalca, strpljivog pri čekanju šanse koja bi uvijek stizala i koju bi uvijek spremno dočekao.

Ruku na srce, ne očekuje se da će Begovića dočekati mnogo prostora za igru pored Gigija Donnarumme. Ipak, niko ne može predvidjeti šta budućnost donosi, pa tako samo iz aktuelne sezone Premiershipa imamo veliki broj primjera poput Adriana iz Liverpoola, Gazzanige iz Tottenhama, McCarthyja iz Southamptona, koji su, van bilo kakvih planova, odigrali važne role ili ih još uvijek igraju.

Kada jednog dana odluči da se oprosti od fudbala, Begović će s ponosom listati knjigu u kojoj su zabilježeni uspjesi bogate karijere. Možda je ona trebala biti i deblja za koju stranicu, no postignuto mu niko ne može osporiti.

ASMIR BEGOVIĆ

asmir begovicchelseamilanpremier ligaserie a
KOMENTARI

KOMENTARI

meho
Gost

najbolji golman kojeg smo imali,zbog hasagica kenana trenera golmana rep ne igra u reprezentaciji

wpDiscuz