Sport Centar

Princ koji namjerava spašavati Zmajeve: Duško Bajević kao posljednji adut iz rukava

Dolazak Duška Bajevića na mjesto selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine možda je i jedini događaj u posljednjim mjesecima koji je dočekan sa simpatijama na svakom pedlju naše države.

Princ koji namjerava spašavati Zmajeve: Duško Bajević kao posljednji adut iz rukava

Dolazak Duška Bajevića na mjesto selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine možda je i jedini događaj u posljednjim mjesecima koji je dočekan sa simpatijama na svakom pedlju naše države.

Razlog je naravno činjenica da će Zmajeve voditi čovjek koji je u proteklih skoro šest decenija plijenio gdje god se pojavio, prvo kao igrač na terenu, onda kao trener pored terena, te gospodin izvan njega. Pored svih sportskih kvaliteta, Princ sa Neretve idealan je za ovaj naš bučkuriš gdje se često prvo gleda u ime, pa onda u to ko je kakav čovjek.

E, Srbina iz Mostara koji je legenda Veleža jednostavno svi poštuju, i jedni i drugi i treći, i ostali, i Sejdić i Finci… Bajević je definitivno idealno ime za poziciju selektora, jer s koje god mu strane priđete, ne možete mu pera odbiti.

Šteta što nam nije došao ranije, ali i sada, sedam godina nakon što je okončao svoju trenersku karijeru, sigurno je da će svojom karizmom i znanjem donijeti možda i presudni “začin” koji će nas odvesti na Evropsko prvenstvo. A i nekako bi lijepo bilo, bar zbog onih koji dolaze. Da u historiji čitaju kako je na prvo Svjetsko prvenstvo u historiji Zmajeve vodio Pape Sušić, a na prvi Euro Duško Bajević. Neka djeca pamte legende.

Angažman Bajevića za selektora bio je i posljednji adut iz rukava čelnika Nogometnog saveza BiH, jer nakon kraha s Robertom Prosinečkim teško da se moglo pronaći neko ime koje bi smirilo uzburkane duhove u našem fudbalu.

Duška slavimo svi, znamo da nas on može i vjerujemo da hoće povesti na Euro. Na nama svima je da ga pokušamo zaštititi da ne bude još samo jedan velikan kojeg je Savez potrošio.

Jer, kao da se pokušava Bajevićeva odluka da pomogne svojoj državi nekako privatizirati, pa da ispadne kao da je to ustvari zasluga onih koji su ga zvali a ne samo čovjekove želje da se stavi na raspolaganje u ovim teškim trenucima.

U NSBiH se vode neke izakulisne igre, tabaju se rovovi za predstojeće izbore novih čelnika, a u tom bućkurišu u kojem caruje polusvijet važe neka pravila koja normalnim ljudima ne samo da nisu svojstvena, već nisu uopšte jasna.

Kada je Prosinečki davao ostavku, pa se tražio novi selektor, predsjednik NS BiH Elvedin Begić sve je to odšutio, a u jednoj od rijetkih svojih izjava naglasio je kako nema pojma što njega pitaju oko tih sportskih stvari, čovjek se tim ne bavi. Imaju Komiteti, stručnjaci, treneri, oni biraju selektore, bave se strukom. Super, hajde da bude da smo mu povjerovali, možda to sve i ima nekog smisla. Nema čovjek pojma o fudbalu, ni on, a Boga mi ni golema većina Izvršnog odbora, pa i što bi se onda pitao oko toga ko treba biti trener. To i treba da radi struka.

Međutim, kod izbora Bajevića, odjednom iskrsnu prvi čovjek Saveza. Te on “lomio otpor” trenera, svojim ga autoritetom nagovorio, a onda se i s njim slikao. Odjednom, počeo da se pita oko toga ko će nam biti selektor.

Razlog je naravno vrlo jednostavan. S Bajevićem je sve “zicer”, nema šansi za promašajem, ma šta god bilo u baražu za Euro, samo jedno je sigurno. Duško neće i ne može biti kriv. Zato je Begić izronio iz mulja, jer ovo je siguran pogodak, ako se plasiramo valjda će se neko prisjetiti da je predsjednik “doveo” legendu.

Čak i ako se ne plasiramo, dolasku Bajevića sigurno se neće moći prigovoriti. Možda će se tek neko priupitati pa zašto čovjeka ne dovedoste prije šest, sedam godina, možda bi nam ovo bilo treće veliko takmičenje na koje idemo.

Nadamo se da će Duško biti oprezniji od Ivice Osima, kojeg su u NSBiH iskoristili da neko i u svijetu i Evropi čuje za njih, a da to nije bliža rodbina, a onda su legendarnog Švabu pustili niz vodu, danas čovjeka više niko ni ne spominje. A on je previše častan, i previše ranjen da bi izašao i sasuo im u brk kakve su barabe.

Gledajući čisto s poslovne strane, Bajević također dolazi u “win-win” situaciju, jednostavno ne može ništa izgubiti. Vodit će ekipu na dvije domaće utakmice u baražu, ako prođe na Euro, to su još najmanje tri. Onda će gotovo sigurno otići.

Kao trener imat će priliku da ostvari san svakog trenera, da vodi reprezentaciju na Evropskom prvenstvu. Heroj nacije ostat će i ako se ne plasiramo, jer toliko godina, pa i decenija sanjamo da će nas on voditi.

Bit će zanimljivo pratiti koga će Princ s Neretve uzeti u stručni štab, hoće li ga on isključivo birati među svojim provjerenim ljudima ili će mu neko “savjetovati” da uzme ovog ili onog. Jer, nekako, s ove distance, logično izgleda da će nakon što Bajević završi svoj posao, bez obzira na rezultate, na njegovo mjesto doći neko od njegovih saradnika. Jer, navodno je Duško pristao da vodi ekipu samo u baražu i eventualno na Euru, a poslije toga da kormilo prepusti nekom drugom.

Bilo kako bilo, na nama je da se nadamo kako će Bajevićevo neupitno znanje pomoći da se nađemo među najboljim evropskim selekcijama. Šta god uradio, majstore kapa dole. Lijep je osjećaj znati da si na našoj klupi.

dusan bajevicdusko bajevicelvedin begicivica osimnogometni savez bihrobert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI

solomon
Gost

Svi su se obradovali Princu sa Neretve samo se Ciro usutio

wpDiscuz