Sport Centar

Prijetnja koja to nije: U najgorem slučaju, Igokea će dobiti simboličnu novčanu kaznu

Novi predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Mirza Teletović na jučerašnjoj press-konferenciji najavio je sankcije za KK Igokea zbog nesudjelovanja u domaćem prvenstvu ove sezone.

Prijetnja koja to nije: U najgorem slučaju, Igokea će dobiti simboličnu novčanu kaznu

Novi predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Mirza Teletović na jučerašnjoj press-konferenciji najavio je sankcije za KK Igokea zbog nesudjelovanja u domaćem prvenstvu ove sezone.

Zaprijetio je nekadašnji reprezentativac kaznom, koja se “nalazi na stolu”, ali šta se zapravo krije iza te, na prvu loptu, zastrašujuće konstrukcije. Vrlo vjerovatno, veliko ništa.

Igokea će se skoro sigurno izvući bez ikakvih sankcija, što je i logično, jer na sastanku Upravnog odbora KSBiH u Busovači, na kojoj je i prihvaćen zahtjev laktaškog kluba o izuzimanju iz Prvenstva BiH, niko kaznu nije ni spominjao. Ni Teletović, ni ostali članovi UO.

Kako saznajemo, ako se i naknadno uvede neka sankcija ekipi na čijem je čelu Igor Dodik, to će biti simbolična novčana kazna u iznosu između 5.000 i 20.000 KM. S obzirom da će Igokea neučestvovanjem u domaćoj ligi uštedjeti minimalno 30.000 KM, možete zaključiti koliko bi ta mjera zabrinula nekoga u Laktašima.

Mirzu Teletovića ipak treba shvatiti. Gurnut je u vatru na startu predsjedničkog mandata, a na ultimativni nastup Igokee u ovom trenutku, uz prijetnju blokadama iz manjeg entiteta, Upravni odbor KSBiH nije znao iznaći bolje rješenje.

No, ne treba ni stvarati atmosferu da će Igokea trpjeti neke naročite posljedice. Jer neće. Dan-dva prije same sjednice novog sastava Upravnog odbora, laktaški klub poslao je zahtjev koji je, ako se pažljivo pročita, skoro maksimalno ispunjen od strane KSBiH.

Iz Laktaša su, istina, poručili kako se mogu priključiti tek u završnici Prvenstva, iako im, kako navode, “plasman u Ligi BiH ne predstavlja ništa, jer više ne donosi plasman u ABA 1 ligu”. Dakle, praktično su dobili sve što su tražili – da cijele sezone ne igraju u bh. šampionatu.

Podsjećamo, Igokea nije ni isključena iz prvenstva, jer će se naredne sezone moći vratiti u najviši rang takmičenja kao da se ništa nije desilo. Presedan kakav evropska košarka ne pamti.

Nadati se ipak da je ovaj čin UO označio kraj krize i opstrukcija, barem što se tiče domaće lige. Možda se u konačnici ispostavi kako je ovaj trenutak bio početak građenja zdravijeg ambijenta i kvalitetnijeg nadmetanja. Dotakli su dno u KSBiH, vrijeme je da se krenu čupati iz živog blata i da čelni ljudi pokrenu inicijativu za spas. Sad bi nam itekako dobro došla jedna trica s parkinga.

kkigokeakosarkaski savez bihmirza teletovic
KOMENTARI

KOMENTARI

Košarkaš
Gost

Koja smijurija od saveza…Mirza me posebno razočarao.Umjesto da pokaže mišiče,on sasvim suprotno,povija se pred kabadahijama iz laktaša

wpDiscuz