Sport Centar

Prepisuju sami od sebe: Ministarstvo svim savezima šalje iste odgovore kada zatraže pomoć

Svi sportovi su jako pogođeni krizom koja je nastala zbog pandemije korona virusa, pa je to slučaj i sa košarkom.

Prepisuju sami od sebe: Ministarstvo svim savezima šalje iste odgovore kada zatraže pomoć
FOTO: Nihad MUTAPČIĆ

Svi sportovi su jako pogođeni krizom koja je nastala zbog pandemije korona virusa, pa je to slučaj i sa košarkom.

Ovoj igri pod obručima posebno otežava činjenica da se igra na zatvorenom, pa će se na nastavak aktivnosti čekati nešto duže od, na primjer, fudbala.

To zadaje velike probleme košarci, a Košarkaški savez BiH je ovih dana zbog toga poslao pismo Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, od kojeg traži pomoć uslijed novonastale situacije.

Pismo je potpisao generalni sekretar KSBiH Amer Čolan, a upućeno je ministrici Ankici Gudeljević.

“Poštovana ministrice Gudeljević,

Referirajući se na dokument ”Stavovi o uticaju COVID-19 krize na sektor sporta” objavljen od strane Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, broj: 381-02, dana 21.04.2020.godine, Košarkaški savez Bosne i Hercegovine želi Vas upoznati s činjenicama koje su od krucijalne važnosti za opstanak košarkaškog sporta u Bosni i Hercegovini.

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je punopravna članica Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) i s tim u vezi ima svoja prava i obaveze. Takođe, član je Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, kao krovne kuće sporta. Kao državni strukovni savez pristupili smo u potpunosti odgovorno i razumno, uvažavajući i primjenjući sve preporuke, mjere i naredbe svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini shodno novonastaloj situaciji vezano za globalnu pandemiju COVID-19.

S tim u vezi Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine donio je Odluku o završetku prvenstva Bosne i Hercegovine u ženskoj i muškoj konkurenciji za takmičarsku sezonu 2019/2020. (Broj: P01-162/20, od dana 12.03.2020.g) vodeći se motivom prevencije i zaštite zdravlja sportašica i sportaša, sportskih radnika i simpatizera košarkaškog sporta.

Danas, Košarkaški savez Bosne i Hercegovine funkcionira u veoma složenim uvjetima, koristeći maksimum raspoloživh ljudskih resursa, organizirajući rad od kuće, djelujući proaktivno, kako bi u potpunosti bio na dispoziciji članicama i klubovima svih nivoa takmičenja, reprezentativnim selekcijama Bosne i Hercegovine, košarkašicama i košarkašima svih kategorija i omogućio sve potrebne informacije, kao i preporuke za vremenski period koji je ispred nas.

Na zamolbu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, sektor za sport, dostavili smo traženu informaciju o aktivnostima Saveza u periodu mart – april 2020.godine. (Dopis Broj: P01-202/20, dana 17.04.2020.godine). Želimo istaći da smo sve finansijske obaveze prema zaposlenim, kao i doprinose i poreze izmirili u potpunosti, iz vlastitih akumuliranih sredstava, bez tekućih prihoda u periodu koji je iza nas, a sve kako bi smo zadržali radna mjesta i dinamiku poslovanja shodno ambijentu i okolnostima u kojima smo se zatekli.

Kao krovna kuća košarkaškog sporta u Bosni i Hercegovini ranije usvojenim planom rada i budžetom, u narednom periodu punom izazova i dilema moramo sačiniti detaljan plan i program kalendara takmičenja Prvenstva Bosne i Hercegovine u ženskoj i muškoj konkurenciji za sezonu 2020/2021, plan i program ženskih i muških seniorskih reprezentacija Bosne i Hercegovine, kao i ostalih aktivnosti od značaja za Savez.

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine ove godine je trebao biti organizator Evropskog prvenstva za U16 djevojčice B – divizija, ali odlukom FIBA-e takmičanje za sve mlađe kategorije na prostoru cijele Evrope u cjelosti su otkazana. Otkazom Evropskog prvenstva, ostali smo bez značajnog prihoda (kotizacije, sponzori i podrška institucija vlasti u Bosni i Hercegovini), što je poremetilo finansijsku stranu našeg Saveza.

Kada je reprezentativna košarka u pitanju, seniorska ženska i muška reprezentacija Bosne i Hercegovine u novembru 2020.godine igraju odlučujuče kvalifikacijske mečeve za plasman na Evropsko prvenstvo 2022.

Za realizaciju navedenog biće potrebna značajna finansijska sredstva koja Savez ne posjeduje, i bez podrške institucija vlasti u Bosni i Hercegovini, zacrtane planove i programe, neće biti moguće realizirati, što bi bila šteta velikih razmjera, kako za košarkaški sport u cjelini, tako i za sport kao važan ekonomski sektor koji generira niz benefita.

Planirana finansijska sredstva u budžetu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine za 2020.godinu u sektoru za sport iznose cca. 1.400.000,00 KM, koja je potrebno rasporediti za podršku radu strukovnih saveza u Bosni i Hercegovini, kako bi se djelimično stabiliziralo stanje djelovanja i poslovanja prouzrokovano globalnom pandemijom nastalu pojavom (COVID-19).

Iskreno se nadamo da ćete pokazati visok stepen odgovornosti, razumijevanja i solidarnosti za sport generalno, i dati bezrezervnu finansijsku potporu kako bi smo ponovo bili u mogućnosti funkcionirati i stvarati nove vrijednosti i sportske uspjehe”, stoji u pismu koje je potpisao Čolan.

Odgovor iz Ministarstva je stigao, a zanimljivo, on je identičan onome koji je dobio i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine od ovog Ministarstva.

Jasno se vidi kako je u uvodu samo promijenjeno ime onoga kojem se obraća, u ovom slučaju je to Amer Čolan, te datum na vrhu dokumenta.

U odgovoru ministrice Gudeljević ponovo piše kako su u Ministarstvu svjesni kako je sport u cijelom svijetu paraliziran, te da je ova oblast u teškoj situaciji, ali da se ne može predvidjeti kako će se sredstva namijenjena za oblast sporta u vidu grant sredstava za “Sufinansiranje sportskih manifestacija”.

Dodaje se i kako drugih sredstava namijenjenih za sport nema.

Isti odgovor je krajem mjeseca aprila dobio i Olimpijski komitet BiH, u čije su ime pomoć tražili predsjednik Izet Rađo, te potpredsjednici Siniša Kisić i Marijan Kvesić.

Očigledno je kako Ministarstvo prepisuje samo od sebe, a koliko se sportski kolektivi i radnici mogu uzdati u njegovu pomoć – zaključite sami.

amer colanksbihministarstvo civilnih poslova bih
KOMENTARI

KOMENTARI