Sport Centar

Preminuo u 84. godini: Sarajevski klubovi se oprostili od generala Jovana Divjaka

U Sarajevu je danas, u 84. godini, umro general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Preminuo u 84. godini: Sarajevski klubovi se oprostili od generala Jovana Divjaka

U Sarajevu je danas, u 84. godini, umro general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Fudbalski klub Željezničar na zvaničnoj Facebook se oprostio od generala sljedećim riječima:

“U 84. godini života preminuo je general Jovan Divjak, navijač našeg Željezničara. Klub izražava najiskrenije saučešće porodici, prijateljima i svim ožalošćenima. Počivaj u miru…”

Isto su učinili i u FK Sarajevo:

“Danas je u Sarajevu u 84. godini umro general Armije Republike Bosne i Hercegovine, Jovan Divjak. Bio je prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine. Osnovao je i ugradio sebe u fondaciju “Obrazovanje gradi BiH”, koja pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju. Generale, neka ti je vječna slava i hvala!”, navodi se u objavi bordo kluba.

Divjak je rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila.

Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na 9 mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Bio je prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine. Osnovao je i ugradio sebe u fondaciju “Obrazovanje gradi BiH”, koja pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju.

Divjak se nacionalno izjašnjavao kao Bosanac, što je u više navrata isticao u intervjuima za domaće i inostrane medije.

fksarajevofkzeljeznicarjovan divjak
KOMENTARI

KOMENTARI

Obavijesti me o
avatar
wpDiscuz