Sport Centar

Preminuo legendarni golman Manchester Uniteda koji je preživio avionsku nesreću iz 1958. godine

Legendarni golman Manchester Uniteda Harry Gregg (87), koji je preživio avionsku nesreću svoje ekipe u Mihenu 1958. godine, preminuo je u 87. godini.

Preminuo legendarni golman Manchester Uniteda koji je preživio avionsku nesreću iz 1958. godine

Legendarni golman Manchester Uniteda Harry Gregg (87), koji je preživio avionsku nesreću svoje ekipe u Mihenu 1958. godine, preminuo je u 87. godini.

Gregg je bio jedan od junaka avionske nesreće u kojoj su poginule 23 osobe među kojima i osam Unitedovih fudbalera, dva trenera i sekretar. Gregg je nakon nesreće uspio iz aviona izvući nekoliko ljudi kojima je spasio živote.

Tragedija se dogodila 6. veljače 1958. godine u 15.04 na minhenskom aerodromu prilikom trećeg pokušaja uzlijetanja po jakom snijegu, prenosi Hina.

FudbaleriManchester Uniteda tog su se dana vraćali iz Beograda s utakmice protiv Crvene zvezde u Kupu prvaka. Susret je završio 3-3, a ManU je prošao dalje jer je u prvom susretu slavio 2-1.

Avion je sletio u München kako bi dopunio gorivo. Dvaput su pokušali uzletjeti, ali je pilot odustajao u posljednjem trenutku. S obzirom da je padao gusti snijeg, većina putnika je mislila da ih čeka noć u Minhenu. Međutim, pilot se odlučio i na treći pokušaj. Matt Busby nikad sebi nije oprostio što nije spriječio treći, tragični pokušaj.

Kapetan Thain preuzeo je odgovornost, no avion je izletio s piste i zabio se u kuću. Od 44 putnika 21 je poginulo na mjestu, a dvoje kasnije u bolnici. Poginulo je osam Unitedovih nogometaša, dva trenera i sekretar, osam novinara, dva prijatelja kluba i dva člana posade.

Gregg je spasio suigrače Bobbyja Charltona, Jackieja Blanchflowera i Dennisa Violleta, teško ozlijeđenog trenera Matta Busbyja, kao i Veru Lukić, trudnu suprugu jugoslavenskog diplomata i njenu malu kćer Vesnu.

“S velikom žalošću javlajmo kako je umro Harry Gregg, junak Manchester Uniteda i Sjeverne Irske”, objavili su iz njegove fondacije koja je osnovana 2015. godine kako bi potaknula mlade ljude da se bave sportom.

“Preminuo je u bolnici u krugu obitelji”, dodali su.

Gregg je u to doba bio jedan od najboljih golmana na svijetu, a ManU ga je kupio 1957. od Doncaster Roversa za 23.000 funta što je bio svjetski rekord za jednog čuvara mreže.

Za Crvene đavole je branio devet godina sakupivši 247 nastupa, a sakupio je i 25 nastupa za reprezentaciju Sjeverne Irske. Za svoje zasluge i hrabrost koju je pokazao Gregg je dobio titulu viteza u Velikoj Britaniji.

harry greggmanchester united
KOMENTARI

KOMENTARI