Sport Centar

Premijerno prikazan film o Bosninoj tituli prvaka Evrope: Večer pomiješanih emocija

Priča počinje od njenog kraja - scenama iz legendarnog finala u Grenoblu, kada je sarajevska Bosna pobjedom nad Emersonom postala prvak Evrope (96:93). Sve se odigralo prije 40 godina, a upravo tim povodom večeras je u Domu mladih premijerno prikazan film simboličnog naziva - “Bosna”.

Premijerno prikazan film o Bosninoj tituli prvaka Evrope: Večer pomiješanih emocija

Priča počinje od njenog kraja – scenama iz legendarnog finala u Grenoblu, kada je sarajevska Bosna pobjedom nad Emersonom postala prvak Evrope (96:93). Sve se odigralo prije 40 godina, a upravo tim povodom večeras je u Domu mladih premijerno prikazan film simboličnog naziva – “Bosna”.

Odmah nakon scena iz kultnog meča, slijede bezvremenski stihovi Makove “Modre rijeke” u izvedbi Indexa:

Niko ne zna gdje je ona
Malo znamo al’ je znano
Iza gore iza dola
Iza sedam iza osam
I još dalje i još gore…

Sasvim dovoljno da okupira pažnju i zaledi krv. Publika u ispunjenoj dvorani bez riječi gleda film Arijane Saračević Helać.

Djelo nabijeno emocijama i uspomenama na dane slave mnogima je vjerovatno probudilo i onaj osjećaj gorčine zbog onoga što je Bosna danas – klub na rubu opstanka, bivši šampion osuđen na mrvice.

Priča o autsajderu koji postaje evropski gigant tako se praktično danas, 40 godina poslije, pretvorila u vlastitu suprotnost. Bosna je evropski prvak koji je postao autsajder.

Ipak, da ne kvarimo ugođaj. Večerašnja premijera je bila divna, uz prisustvo samog tvorca kolosalnog uspjeha iz 1979. godine, Boše Tanjevića, legendarnog sekretara Stjepana Grubnića Boška te mnogih drugih koji su ostavili trag u Bosni.

Film izvrstan, vrijedi ga pogledati. Samo ipak previše tužan, kada ga već gledate u današnjem trenutku Bosne.

arijana saracevic helacbogdan tanjevickkbosnastjepan grubnic bosko
KOMENTARI

KOMENTARI

Mali majmun
Gost

Mi zastave razvijamo i za Bosnu navijamo…
Bosna, Bosna!

wpDiscuz