Sport Centar

Predsjednik Benfice za SC: Nedim Hadžić je veliki potencijal, pratit ćemo ga u Leixoesu

Zaboravite. To nije moguće. On dolazi privatnim avionom i odmaha nakon svog predavanja vraća se u Lisabon. Tako je glasio odgovor organizatora konferencije Evropske klupske asocijacije (ECA) u Splitu na pitanje da li će biti moguće napraviti intervju s jednim od headlinera ovog skupa, predsjednikom Benfice, Domingos Soares de Oliveira.

Predsjednik Benfice za SC: Nedim Hadžić je veliki potencijal, pratit ćemo ga u Leixoesu

Zaboravite. To nije moguće. On dolazi privatnim avionom i odmah nakon svog predavanja vraća se u Lisabon. Tako je glasio odgovor organizatora konferencije Evropske klupske asocijacije (ECA) u Splitu na pitanje da li će biti moguće napraviti intervju s jednim od headlinera ovog skupa, predsjednikom Benfice, Domingos Soares de Oliveira.

I dignemo tako ruke. Nema intervjua i tačka. Da bi se Soares de Oliveira praktično sam ponudio. Tumarao je hodnikom hotela „Lav Meridien“ moleći da mu neko napravi kafu. Idealna prilika – s konobarom organizujemo kafu za jednog od najmoćnijih ljudi portugalskog fudbala i dobijamo nekoliko minuta za intervju.

Ovdje ste kako biste govorili o tome kako članovi kluba, zapravo, odlučuju o svemu bitnom u klubu i ujedno pune polovinu budžeta plaćanjem članarine?

„Pa, nije baš da dobijemo cijeli taj iznos samo od plaćanja članarine.Tu morate računati i na prodaju dresova, ulaznica i mnogih drugih stvari. Ali, da, navijači praktično pune 50 posto budžeta, govorimo o nekoj cifri od 28 miliona eura, ostalo pokrivaju sponzori“, ističe prvi čovjek Benfice.

Pretpostavljam da su zbog toga uvijek i velika očekivanja navijača?

„Pritisak je uvijek prisutan. Mi smo Benfica, najveći portugalski klub. Naše je da obezbijedimo sve uslove kako bi ekipa pobjeđivala, ali i sami znate koliko je sport nepredvidljiv…Porazi su sastavni dio cijele priče. Mi ćemo se svejedno i dalje truditi da ispunimo očekivanja i navijačima donesemo ono što najviše traže, jer izuzetno cijenimo i to što oni rade za nas“.

Jeste li zadovoljni ovosezonskim rezultatima?

„Da i ne. Zadovoljni smo trenutnim prvim mjestom u portugalskom prvenstvu i bilo bi lijepo da opet budemo prvaci, što bi značilo da smo pet puta zaredom osvojili titulu. S druge strane, nismo zadovoljni rezultatima u Ligi prvaka“.

Kako formirate igrački kadar u Benfici? U ekipi je trenutno jako puno stranaca…

„Trudimo se napraviti neki miks. Da tu budu kvalitetni igrači sa strane, ali i da dio kadra čine mladi fudbaleri iz naše akademije. Smatram da je Benficina akademija veoma uspješna, dosta je nogometaša u prvom timu, a mnogo naših talenata danas igra i u velikim evropskim klubovima“.

Kad smo kod tih mladih fudbalera, moram Vas pitati za Nedima Hadžića. Veliki talenat bh. nogometa, koji se jedno vrijeme povezivao upravo sa Benficom…

„Da, znam o kojem se nogometašu radi. To je veoma dobar igrač. Veoma perspektivan. Ali za sve ostale detalje o njemu savjetovao bih vam da kontaktirate šefa naše skauting službe Ruija Costu, on će vam reći puno više o Hadžiću“.

Znate li da je trenutno član portugalskog drugoligaša Leixoesa? To je klub s kojim Benfica gaji veoma bliske odnose?

„Da, imamo dobru relaciju s Leixoesom. Jedan naš golman je na posudbi u tom klubu. Za Nedima je, što se nas tiče, veoma dobro što se trenutno nalazi u Portugalu i što će ga naša skauting služba lakše pratiti. On, dakle, svakako ima šansu da se nametne svojim igrama i da ga, što da ne, jednog dana dovedemo u Benficu“.

Pratite li generalno igrače iz BiH?

„Pratimo igrače s Balkana. Imali smo veoma mnogo igrača s ovih područja, da su ostavili trag u našem klubu. Njihov mentalitet nam odgovara, lako se adaptiraju na portugalski stil igre i na način života. Veoma su takmičarski nastrojeni, također. Svakako smo zadovoljni s većinom igrača koji dolaze s ovog područja“.

Za kraj, pitanje o takozvanom „evropskom prokletstvu Benfice“. Niste osvojili ništa u Evropi duže od 50 godina, a mnogi smatraju da se to dešava zbog toga što je svojevremeno mađarski trener Bela Guttman bacio kletvu na klub. Priča djeluje nevjerovatno, ali dok ne osvojite nešto u evropskim kupovima, sigurno je da će trajati…

„Istina je da smo u proteklim decenijama igrali puno evropskih finala i opet nismo ništa osvojili. Istina je i da to na određenom nivou stvara pritisak našim igračima. Ali, budimo realni – to je ipak samo mit“.

benficadomingos soares de oliveiranedim hadzic
KOMENTARI

KOMENTARI