Sport Centar

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović otkrila zašto je poljubila pehar nakon finala Mundijala

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović bila je u centru pažnju na ceremoniji dodjele medalja nakon finalnog meča Svjetskog prvenstva u Rusiji s obzirom da je srdačno grlila i ljubila sve koji su se našli u njenoj blizini, od igrača Hrvatske i Francuske pa sve do sudija i političkih zvaničnika.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović otkrila zašto je poljubila pehar nakon finala Mundijala
“Nisam mogla izdržati, a ne doći, bila je duga noć. Nisam mogla spavati od uzbuđenja, pomješanih osjećaja i ponosa i radosti, a malo i tuge što nismo pobjedili jer smo dosita bili bolji. To nam svi priznaju i predsjednik Macron. Falilo je malo sreće. Veoma mi je drago što nas cijeli svijet doživljava ne čak kao moralne pobjednike, ali pobjednike koji su osvojili srca”, kazala je predsjednica Hrvatske za RTL.

Kazala je da ju je ponijela atmosfera na stadionu i da se nije htjela suzdržavati.

“Htjela sam biti čovjek, pokazati kako svi volimo svoju domovinu i reprezentaciju, koliko smo ponosni na njih i koliki je to bio trenutak za Hrvatsku, državu koja nije velika brojem ljudi i prostorom državnim, ali je ogroman u srcu i koja je napravila ogroman uspjeh”, kazala je predsjednica i dodala da je još vrijednije to što su dečki donijeli zlato koje Hrvati nose u srcima i što su sve uspjeli ujediniti u ljubavi i nacionalnom ponosu. 

“To moramo nastojati razvijati i zadržati”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Rekla je da je na stadionu bila i predsjednica i navijačica i da su je svi poštovali.

“Od predsjednika FIFA-e Infatina koji je rekao da nema problema da nosim nacionalne boje, nisam kršila dress code za one koji se toga boje, nije to bio problem ni za Putina ni za Macrona koji je isto tako bio nabrijan tokom utakmice”, kazala je predsjednica te dodala da je atmosfera između nje, njenog muža i Macrona i njegove supruge bila fantastična i sportska. 

“Macron je čestitao nakon svakog hrvatskog gola. U svlačionicu smo otišli zajedno s Putinom, Macronom i Infatinom. Čestitali smo našima, fotografirali se s njima, nažalost ovog puta nije bilo videa jer nije imat ko snimiti. Išli smo i u francusku svlačionicu i ja sam im čestitala i bilo mi je divno kad su počeli vikati ‘Croacie, Croacie'”, kazala je.

Komentirala je i tugu Luke Modrića.

“Pa vidjela sam da je bio tužan pa me to ponijelo kad sam vidjela njegov izraz lica jer voljela bih da je vlastiti uspjeh okrunio na vrhu svijeta Hrvatske, ali danas je sretan kad mu je to sve skupa sjelo. Prvi trenuci su bili trenuci tuge, a nakon toga smo se osvjestili da je Hrvatska dobila srebro”, kazala je predsjednica. 

Iako je ruski predsjednik svojim reakcijama djelovao hladno, predsjednica tvrdi da se ponašao suzdržano.

“Osjeća se ljudska toplina, usudim se reći, ne mogu govoriti u njegovo ime, ali usudila bih se reći da je navijao za Hrvatsku. Činjenica da je došao u svlačionicu, fotografirao se s igračima i njihovim obiteljima, digao prst u zrak, puno govori o tome da se jučer ipak opustio”, kazala je.

Predsjednica Hrvatske je tokom dodjele medalja pokisnula, a kaže kako kišobran nije niti tražila.

“Ma nije me bilo briga ni za što, ni za frizuru, šminku ili odjeću. One hlače su nepovratno uništene, cipele su mi bile pune vode, jedva sam hodala u njima, ali ja tu kišu nisam ni osjetila koliko me ponio taj zanos i osjećaj”, kazala je.

Predsjednica Hrvatske je nakon finalnog meča u Moskvi poljubila trofej koji je uručen Francuskoj.

“Morala sam ga poljubiti jer smo ga toliko željeli. Osjećala sam se da smo ga zapravo nekako osvojili iako ga formalno nismo donesli u Hrvatsku, ali on je bio naš jer smo igrali za njega i igrali smo bolje”, kazala je predsjednica za RTL.

hrvatskakolinda grabar kitarovicsvjetsko prvenstvo u rusiji
KOMENTARI

KOMENTARI