Sport Centar

Prce: Krajem juna bismo mogli igrati protiv Rumunije, ali nezahvalno je prognozirati

Rukometnog reprezentativca Bosne i Hercegovine, Nikolu Prcu, je kriza s pandemijom korona virusa zatekla na klupskom zadatku u Besa Famgas (Peć, Kosovo), gdje je prekinuto takmičenje upravo kad su trebali ući u završni i najuzbudljiviji dio sezone.

Prce: Krajem juna bismo mogli igrati protiv Rumunije,  ali nezahvalno je prognozirati

Rukometnog reprezentativca Bosne i Hercegovine, Nikolu Prcu, je kriza s pandemijom korona virusa zatekla na klupskom zadatku u Besa Famgas (Peć, Kosovo), gdje je prekinuto takmičenje upravo kad su trebali ući u završni i najuzbudljiviji dio sezone.

Besa Famgas je u nizu od šest osvojenih titula prvaka i pet Kupa, a bili su na putu da osvoje još jednu duplu krunu. Nedavno su promijenili i trenera pa je umjesto Hrvata Zdenka Kordija stigao Španac Javier Cabanas.

Trebalo nam je 14. marta početi doigravanje, ali dan prije je zabilježen prvi slučaj korona virusa na Kosovu i odmah je sve otkazano i zatvoreno. Ostalo nam je 10 utakmica doigravanja, ali pošto se bodovi u mini ligu sa šest ekipa prenose, ostao nam je praktički rutinski posao do titule. U Kupu imamo igrati prvo četvrtfinale”, govori Nikola Prce za mostarski Dnevni list.

Ipak trenutno su misli daleko od sporta.

“Čekamo upute Saveza. Ako se stvari smire uskoro, moguće je odigrati sve utakmice u mjesec dana. Zato nije bilo smisla da idem kući pa budem 14 dana u karantinu, a onda eventualno po povratku opet 14 dana na Kosovu”, priča Prce.

U Peći su odmah poduzete stroge mjere kako bi se zaštitili od zaraze.

Čim se pojavio prvi slučaj, odmah je sve blokirano. Svi dosta paze i pridržavaju se uputa, a Peć je stvarno gusto naseljena. Trenutno je na Kosovu 130 zaraženih. U početku smo mogli izići samo od 6 do 10 sati po danu i od 16 do 20 popodne. Sad je malo lakše, policijski čas je preko noći. Ipak trakama su zatvoreni i gradski parkovi koji su inače prenapučeni, pa ne mogu održavati formu trčanjem”, kaže iskusni rukometaš.

Sve što radi su vježbe kući, a kretanje je svedeno na minimum.

Gledam snimke starih utakmica. Malo treniram koliko se može kući, ali rukometa nema kući. Poslije ovoga će nam svima sigurno trebati period priprema”, napominje Prce.

Često se čuje sa suigračima iz reprezentacije koja ima svoju viber grupu.

“Pitanje je koje će se lige i kad nastaviti, a pogotovo onda utakmice reprezentacije. Ako ćemo krenuti polovinom maja, onda bi i mogli igrati krajem juna utakmice predbaraža za SP sa Rumunijom. U ovom trenutku je sve to nezahvalno prognozirati. U iščekivanju smo kad su u pitanju obične životne stvari i mislim da se sad više puno ljudi ne zamara sportom. Ne možemo ništa promijeniti, osim da ostanemo kući”, kaže Prce.

Poruka za navijače i sve u BiH…

“Ostanite doma koliko možete. Meni prvom je teško to napraviti, ali nekad ne iziđem po čitav dan. Znam da je ljudima teško, ali neka se pridržavaju uputa, vjerujem da će i ovo brzo proći”, zaključio je Nikola Prce.

nikola prce
KOMENTARI

KOMENTARI