Sport Centar

Prce: Austrija nije bolja od nas, Njemačka magnet za navijače, a protiv Estonije smo favoriti

Prce: Austrija nije bolja od nas, Njemačka magnet za navijače, a protiv Estonije smo favoriti

Od svih naših rukometnih reprezentativaca u punom takmičarskom pogonu je jedino Nikola Prce, iskusni lijevi bek A tima Bosne i Hercegovine i kosovskog prvaka Besa Famgas.

U Peći je ispratio i ždrijeb grupa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj 2022. godine gdje je našu reprezentaciju zapala grupa 2, odnosno Njemačka, Austrija i Estonija.

Od svih reprezentacija srednje kvalitete jedino s Austrijom imamo baš nepovoljan skor, iako smo im uvijek bili blizu. Mislim da smo mi ipak tu negdje, na 50 – 50 po kvaliteti. Nisu bolji od nas. Ipak su posljednji Euro igrali doma, a to je prednost. Ekipa su u našem dosegu i mislim da se možemo boriti za drugo mjesto. Mislim da će te utakmice s Austrijom odlučivati, a vjerujem da ni oni nisu najsretniji jer su nas izvukli”, govori za Dnevni.ba iskusni Nikola Prce.

Iz prvog šešira je naš tim dobio Njemačku.

Koga god da smo dobili iz prvog šešira, osim možda Češke, bi bio favorit. Ne možeš reći da je itko lagan. Ali u utakmici kući se sa svima može igrati, pa i iznenaditi, pogotovo u rukometu je to moguće. Njemačka je magnet za navijače, atraktivni su i bolje da nam dođe top reprezentacija”, vjeruje Čapljinac.

S Estoncima smo imali različita iskustva, ali u posljednjim susretima smo ih pobijedili oba puta.

“To sigurno nije loša ekipa, mogli smo i bolje proći iz zadnjeg šešira. Osobno sam priželjkivao Kosovo. Ali ipak smo favoriti protiv Estonije”.

Reprezentacija će prvo okupljanje poslije januarskog Eura imati tek krajem oktobra.

“Nikad nije bilo ovako, 95 posto igrača i ne trenira, vidjet ćemo kako će to izgledati”.

Za BiH je ovo ipak dobra prilika da po prvi puta uveže nastupe na velikim takmičenjima.

Proširivanjem Eura, stvarno i mi, kao i druge manje rukometne nacije, imamo više šanse. S Austrijom nam je to “al pari” utrka, a kako će sve izgledati poslije pandemije, to je upitno”, zaključio je Nikola Prce.

Na Kosovu su odlučili nastaviti i završiti prvenstvo i Kup pa su rukometaši u akciji od prošlog vikenda. U prva dva meča polufinala prvenstva Besa Famgas je bez problema sa dvije pobjede prošla Kastrioti, trenera Kasima Kamenice.

“Jednostavno smo puno bolji od njih. Sad čekamo protivnika između Trepče i Prištine pred finalnu seriju koja se igra na dvije dobivene utakmice”, pojasnio je Prce.

Po završetku prvenstva slijedi Final Four Kupa Kosova koji se igra 27./28. juna u Prištini, a sudionici su iste četiri momčadi: Priština, Besa Famgas, Trepča i Kastrioti. Prce ističe da se dobro osjeća na terenu te da stanka nije puno utjecala na njega.

“Forma je dobra, odradili smo 15 dana mini priprema u kojima smo se svi osjećali kao zgaženi. Nije bilo lako nakon dva i pol mjeseca stanke, ali sad stvarno dobro igramo i trčimo. Nema problema, ali nisu ovo bile utakmice koje iziskuju prevelik napor. Ono što je novo je protokol radi koronavirusa, dezinfekcija, mjerenje temperature, maske itd”, što dosta zamara, ali moramo poštivati.

Prce je u pregovorima s klubom i vjerovatno će ostati u Besa Famgas i sljedeće sezone.

evropsko prvenstvo za rukometasenikola prce
KOMENTARI

KOMENTARI