Sport Centar

Nakon vanredne Skupštine FSRS: Pravni komitet NSBiH izrazio zabrinutost zbog eventualnih posljedica

U Banjaluci je danas održana vanredna Skupština FSRS, na kojoj je jednoglasno smijenjen dugogodišnji predsjednik Saveza Mile Kovačević.

Nakon vanredne Skupštine FSRS: Pravni komitet NSBiH izrazio zabrinutost zbog eventualnih posljedica

U Banjaluci je danas održana vanredna Skupština FSRS, na kojoj je jednoglasno smijenjen dugogodišnji predsjednik Saveza Mile Kovačević.

Nakon ovoga su se oglasili i iz NSBiH, čiji je Pravni tim izrazio zabrinutost zbog eventualnih posljedica po nacionalni Savez.

“Pravni komitet NS/FS BiH je na sjednici održanoj dana 17.12.2019. godine, razmatrao Informaciju o Zaključku Republičke uprave za inspekcijske poslove od dana 13.12.2019. godine, dostavljenu od Fudbalskog saveza RS.

Pravni komitet NS/FS BiH je na ovoj sjednici potvrdio da je dana 21.08.2019. godine dostavio svoje Mišljenje, a vezano za pitanje mogućnosti eventualnog sazivanja Vanredne skupštine Fudbalskog saveza RS, te pitanje izjašnjavanja o radu i glasanja o povjerenju ili nepovjerenju predsjedniku FS RS.

U vezi razmatrane Informacije o Zaključku Republičke uprave za inspekcijske poslove, Pravni komitet NS/FS BiH je stava da nije nadležan cijeniti osnovanost ili ispravnost prednje navedenog Zaključka.

U pogledu prednje navedenog Zaključka Republičke uprave za inspekcijske poslove, Pravni komitet NS/FS BiH izražava zabrinutost zbog eventualnih posljedica sa kojima bi se članovi NS/FS BiH ili NS/FS BiH mogli suočiti prilikom rješavanje spornih situacija ili provođenje bilo kakvih internih procedura, kada ono bude obavljeno uz intervenciju organa javne vlasti, budući da je prednje navedeno postupanje protivno pozitivno-pravnim propisima FIFA-e, UEFA-e i NS/FS BiH”, napisali su iz NSBiH.

Podsjetimo, zbog raskola u Fudbalskom savezu RS postoji opasnost da UEFA izbaci reprezentaciju Bosne i Hercegovine iz predstojećeg play-offa Lige nacija, a naše klubove iz međunarodnih takmičenja.

Značilo bi to, između ostalog, da bi Zmajevima propala šansa da kroz baraž izbore historijski nastup na Evropskom prvenstvu 2020. godine. Naime, UEFA najstrožije zabranjuje miješanje politike u rad fudbalskih asocijacija, što je u nizu slučajeva završilo suspenzijom državnih saveza.

Uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske zabranila je rad FSRS sve dok se, u skladu sa ranijim zahtjevima, ne održe vanredne sjednice Izvršnog odbora i Skupštine FSRS, a to se upravo može tumačiti kao uplitanje politike…

fsrsnsbihpravni komitet
KOMENTARI

KOMENTARI