Sport Centar

Šta odlučuje prvaka: Je li moguće da u BiH pravilo gola u gostima važi čak i u trokružnom sistemu

Došlo je još jednom do prave konfuzije u vezi s pitanjem šta ustvari odlučuje ko će biti prvak u Premijer ligi BiH u slučaju da dva tima na kraju sezone imaju isti broj bodova.

Šta odlučuje prvaka: Je li moguće da u BiH pravilo gola u gostima važi čak i u trokružnom sistemu
FOTO: Dino Omerović/scsport.ba

Došlo je još jednom do prave konfuzije u vezi s pitanjem šta ustvari odlučuje ko će biti prvak u Premijer ligi BiH u slučaju da dva tima na kraju sezone imaju isti broj bodova.

Iako je predsjednik Komiteta za takmičenja Milorad Lale prije nekoliko sedmica rekao da će o tome odlučiti gol-razlika, sada su tvrdnje suprotne.

Naime, u Pravilniku takmičenja NSBiH piše kako o prvaku odlučuje međusobni omjer, a ako je i on jednak, kao što u slučaju Sarajeva i Borca i jeste (6:6), onda odliučuje broj postignutih golova u gostima u te tri utakmice dva rivala.

Pošto je Borac postigao na Koševu ove sezone četiri gola, on bi u slučaju da na kraju na tabeli bude bodovno poravnat sa Sarajevom ipak bio šampion.

“Ako timovi osvoje isti broj bodova, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka. U slučaju da je razlika jednaka, bolje mjesto zauzima ekipa koja je postigla više pogodaka, a ako su postigli isti broj pogodaka, ona dijele mjesto koje im pripada”, piše u članu 43 Pravilnika o takmičenjima NSBiH, a prenosi Faktor.

“Izuzetno, ako je riječ o mjestu koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u međunarodnim takmičenjima, kod jednakog broja bodova, plasman se određuje na osnovu dodatne tabele, na osnovu rezultata koje su u međusobnim susretima ostvarili ekipe sa jednakim brojem bodova. Plasman na dodatnoj tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih bodova. Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što gol u gostima vrijedi dvostruko”, dodaje se u Pravilniku.

Upravo u dvostrukoj vrijednosti gola u gostima krije se kompletna zavrzlama pravilnika. Ako na kraju to bude odučivalo o prvaku, u prednosti je Borac. Banjalučani su na Koševu dali četiri, a Sarajevo u gradu na Vrbasu dva pogotka.

Dakle i to je moguće u našoj zemlji apsurda – pitanje prvaka će odlučiti golovi u gostima iako se liga igra po trokružnom sistemu…

Podsjećamo, Borac i Sarajevo su četiri kola prije kraja na istom bodovnom učinku. Stoga je jasno da, ukoliko pobijedi sve utakmice do kraja, banjalučki tim će biti novi šampion.

Standings provided by SofaScore LiveScore
fkboracfksarajevo
KOMENTARI

KOMENTARI

Zlatko
Gost

Da je igrom slucaja FKS u prednosti nad Borcem po tom sistemu, ovaj clanak ne bi ni postojao

Ritmu ti tuki
Gost

Kakav lopovluk samo obavjestriti odmah FIFu i UEFu ne moze klub sa utakmicom manje i gostima biti tako ostecen svugdje na svijetu se gleda ukupna gol diferencija ! Da su odigrali po dvije kuci i dvije u gostima onda ok ,ovako to nije pravno u redu nikako i izmisljenim je pravilo !

Zlatko
Gost

Ako je sve jednako, sta onda odlucuje pobjednika/osvajaca?
Ako su ova pravila FNSBIH postojala prije Vice, onda je ok, ne znam sta je problem. Aku su sad promijenjena, onda je preofirno i naravno nepravilno.

Kiko
Gost

Zato se igrao prvi dio prvenstva dva puta svako sa svakim, da se odrede startni brojevi u drugom dijelu, te se na osnovu toiga odrede parovi i ko će gdje i s kim igrati. Borac igrao dva puta na Koševu i dao 4 gola. Tako im grah pao, odnosno raspored. Ništa sporno, pravila su se znala prije početka prvenstva. Ili možda nadležni iz klupskih operativa nisu prostudirali Pravilnik o takmičenju? S obzirom da su fudbalski radnici u pitanju, ništa čudno ne bi bilo.

Ritmu ti tuki
Gost

Samo ukupna gol razlika ovaj lopovluk nigdje nema i ne postoji samo UEFA iii FIFA pravila !

Nhsjsj
Gost

Kakva kuknjava Radovanovog kluba s lavora..placanje clanaka,djecije objave po drustvenim mrezama,pljuvanje po borcu kako ih sudije guraju a prva polusezona i sudjenje Karadzicevcima se zaboravlja..na kraju krajeva taj isti Borac i krmce Vico dadose vam korona titulicu a direktno je otevsi(vjerovatno) Zelji kao i mogucnost da isti osvoji i kup.Tada se sutilo i sve je bilo OK iako je jedini razlog svega bila cetvrta pozicija banjaluckog isprdka koja vodi u evropu a koju bi isprdak izgubio do kraja 100%.

Zmiju ga loma ljakse
Gost

Jebo te Radovan usta majmune

wpDiscuz