Sport Centar

Poznati klubovi uveliko smanjuju plate, transferi od 100 miliona eura otišli su u historiju

Prva posljedica pandemije korona virusa na tržište nogometaša, nakon što opasnost jenja, a situacija se normalizira, bit će pad previsokih odšteta i plaća u vrhunskom nogometu.

Poznati klubovi uveliko smanjuju plate, transferi od 100 miliona eura otišli su u historiju

Prva posljedica pandemije korona virusa na tržište nogometaša, nakon što opasnost jenja, a situacija se normalizira, bit će pad previsokih odšteta i plaća u vrhunskom nogometu.

“Nogomet je dugo pokušavao pobjeći teškoj realnosti korona virusa koja pritišće svijet od januara. Svi su se pravili da se ništa ne događa; dogovarali su se i realizirali transferi, u Španiji, u kojoj sada dnevno umiru stotine ljudi, prvenstvene utakmice trebale su se igrati još prošlog vikenda, kao i u Engleskoj i Njemačkoj. Turska je bila još bezbrižnija, u njoj su nogometna takmičenja prekinuta tek nedavno”, piše španska Marca i dodaje kako je konačno došlo do otrježnjenja.

“Ove sedmice nogomet je brzo prešao put od uzvišenog i umišljenog statusa onoga koji je imun na sve što se oko njega događa do panike zbog onog što se događa i posebno onog što se sprema. Nogomet će, osim zdravstveno, jer od korone se razbolijevaju cijele ekipe, zbog ove pošasti patiti i ekonomski. Recesija će žestoko opaliti sport.”

To se već događa. Lyon, Werder, Borussia Mönchengladbach, Hearts… objavili su smanjenje plaća igračima i otpuštanje osoblja zbog posljedica korona virusa. Klubovima su odjednom presahnuli prihodi i moraju se odmah prebaciti na krizno poslovanje.

Problem je u tome što niko ne zna koliko će kriza trajati. Igrači na najbolniji način saznaju da im niko ne može garantovati ikakva, a kamoli raskošna primanja, na koja su navikli, tijekom haranja korona virusa.

Real za ovu fiskalnu godinu u crnom ili fondu za izvanredne okolnosti ima spremnih 28 miliona eura. Naravno da mu to nije dovoljno ako se zna da samo za Baleovu platu godišnje treba 17 miliona eura.

Dok UEFA, vječno gladna milijardi, jedva i pod ogromnim pritiskom zbog desetaka hiljada oboljelih i tisuća mrtvih, teška srca odgađa Euro za ljeto iduće godine, a čelnici najjačih liga iz istih pobuda pričaju priče o nastavku nacionalnih prvenstava tijekom ljeta, stručnjaci govore koliko je to realno.

Činjenica je da je korona probušila prenapuhani balon vrijednosti igrača. Njenim dolaskom do daljnjeg su u historiju otišli transferi pri kojima se za igrača plaća odšteta od 100 miliona eura na više. Oni koji su plaćali daleko više od toga za igrača, u ovim okolnostima teško će povratiti investicije.

Neymar, Kylian Mbappé, Philippe Coutinho, Joao Felix, Ousmane Dembele, Antoine Griezmann, Cristiano Ronaldo, Paul Pogba, Gareth Bale i Eden Hazard.

Zapamtit ćemo imena ove desetorice plaćene 100 i više miliona eura, jer kada izađemo iz karantina, sve nas, pa tako i nogomet, čekat će novi svijet.

Daleko siromašniji od onog koji je bio prije korone.

cristiano ronaldojoao felixkylian mbappeneymaruefa
KOMENTARI

KOMENTARI