Sport Centar

Povratak u budućnost: Sušić treba dokazati da magična mantra i dalje djeluje na Koševu

Odavno jedan transfer u Premijer ligi nije tako glasno odjeknuo kao dolazak Tine Svena Sušića u Sarajevo. Angažman nekadašnjeg reprezentativca BiH i najboljeg igrača HNL-a iz vremena dok je nosio dres Hajduka, prekinuo je nezadovoljstvo i apatiju koja već neko vrijeme vlada među bordo pristalicama.

Povratak u budućnost: Sušić treba dokazati da magična mantra i dalje djeluje na Koševu

Odavno jedan transfer u Premijer ligi nije tako glasno odjeknuo kao dolazak Tine Svena Sušića u Sarajevo. Angažman nekadašnjeg reprezentativca BiH i najboljeg igrača HNL-a iz vremena dok je nosio dres Hajduka, prekinuo je nezadovoljstvo i apatiju koja već neko vrijeme vlada među bordo pristalicama.

Sušić je stigao na Koševo kada se malo ko tome nadao, u trenutku kada je klupsko rukovodstvo izgubilo povjerenje navijača, što se, htjeli priznati ili ne, u nekom trenutku moglo odraziti i na stanje u ekipi. Ta vrsta tinjajućeg revolta navijača uvijek je nepredvidiva i opasna, a zvučno pojačanje već dugo se čekalo u Sarajevu.

U prvenstvu koje kotira kao jedno od najslabijih u Evropi, sa ispodprosječnom infrastrukturom i platežnom moći klubova, dolazak fudbalera sa internacionalnim pedigreom svodi se na nivo statističke greške. Obično i kada se desi, radi se o fudbalerima u sutonu karijera koji su tu ponikli ili onima koji su u nekom momentu “zalutali”, pa se pokušavaju vratiti na pravi put, najčešće dizanjem forme u periodu od nekoliko mjeseci.

A i to se rijetko dešava, toliko, da Sarajevo koje važi za finansijski najstabilniji bh. klub već godinama nije privuklo nijedno ozbiljnije ime. Još od vremena Mate Jajala, Mateja Delača ili Leona Benke. U tu kategoriju mogao bi se svrstati i Milan Stepanov, ali jasno je da je stameni stoper završio ozbiljnu fudbalsku priču prije i nego je došao na Koševo, te se ispostavio kao transfer-promašaj.

Od tada, svaki naredni prelazni rok navijači Sarajeva su se potajno nadali ozbiljnim pojačanjima kojih nije bilo. Dolazak Tine Svena Sušića desio se iznenada, ali u pravom trenutku za koševskog ligaša koji je u posljednje vrijeme uzdrman unutrašnjim previranjima, uprkos osvajanju jesenje titule.

Image result for tino sven sušić reprezentacija bih

Od Tine se prvenstveno očekuje da bude važan faktor na terenu u borbi za šampionsku titulu, ali Sušić bi trebao biti as iz rukava čelnika Sarajeva, koji će svojom reputacijom promijeniti prilično negativno ozračje među navijačima.

Tino je igrač koji bi fudbalskim umijećem, u kombinaciji sa porodičnim naslijeđem, mogao biti i dobar marketinški potez. Fudbaler plemenitog kova poput njega trebao bi biti i dodatni magnet za publiku koja je u skromnom broju pohodila naš najveći stadion proteklih godina i neiscrpni izvor medijske pažnje.

Prezime Sušić ipak nosi određeno breme. Suvišno je govoriti šta znači u ovdašnjim fudbalskim krugovima, a posebno navijačima Sarajeva. Tino je sin nekada vrsnog igrača Crvene zvezde Seada Sušića, ali i bratić, legende jugoslovenskog i evropskog fudbala Safeta Sušića, koji je na Koševu ostavio neizbrisiv trag i koji ga je svojevremeno kao selektor pozvao u reprezentaciju BiH. Zbog toga će i Tino biti dočekan sa posebnim entuzijazmom i emocijama, ali će biti i pod posebnom lupom.

Tri magične riječi – Safet Sušić Pape, sa sjetom i divljenjem se i dan danas izgovaraju širom bivše Jugoslavije, ali i šire.

Najbolji bh. fudbaler svih vremena i najuspješniji selektor naše reprezentacije u historiji, jedan je od razloga što su mnogi zavoljeli Sarajevo. Fudbalski velemajstor sa Koševa je među najistaknutijom simbolima kluba, doprinio je širenju njegove slave i van granica BiH, a i od najmlađeg Sušiča očekuje se da pokaže barem dio magije koju je njegov slavni amidža godinama demonstrirao u bordo dresu.

Iako su poređenja suvišna, 28-godišnji fudbaler je svjestan nostalgije koju će izazvati kada istrči na Koševo i da će neminovno biti spominjan u kontekstu velikog Papeta.

Image result for tino sven sušić reprezentacija bih

O fudbalskim kvalitetama Tine Svena Sušića manje-više sve se zna. Iako je nakon Hajduka dosta lutao po inostranstvu i nije ispunio potencijal koji posjeduje, jasno je da se radi o velikom znalcu – igraču poteza, ubojite ljevice, koji svojim individualnim kvalitetom može biti prevaga na terenu. U šampionatu u kojem glavnu riječ mahom vode veterani (Štilić, Ahmetović, Vranješ, Đurić… op.a.), Sušićev kvalitet morao bi doći do izražaja.

Ipak, kada fudbaler njegovog renomea dođe u Premijer ligu, uvijek se postavlja pitanje motivacije. U godini Evropskog prvenstva, Tino je ipak napravio racionalan potez dolaskom u Sarajevo. Sušić se još uvijek nije odrekao reprezentativnog dresa i eventualnog dobrog transfera u zrelim igračkim godinama, zbog čega bi trebao biti željan novog dokazivanja.

U Bordo klubu će više biti “na oku” selektoru Dušanu Bajeviću i njegovim saradnicima nego što bi to bio u nekom prosječnom klubu, u nešto jačoj ligi, gdje je sigurno mogao nastaviti karijeru. S druge strane, njegov dolazak osim što je prekinuo hroničnu letargiju na Koševu, mogao bi promijeniti perspektivu kluba u dogledno vrijeme i otvoriti vrata fudbalerima približnog kvaliteta.

Nakon 38 godina jedan Sušić će zaigrati u Sarajevu, čiji navijači se nadaju da mantra od tri magične riječi još uvijek djeluje…

fksarajevotino-sven susic
KOMENTARI

KOMENTARI

Meho
Gost

Ispade da je Sead Safetu Amidza !!!!!

nameee
Gost

k.. igrac

wpDiscuz