Sport Centar

Vraćeni djelić samopoštovanja: Spars Realway je najljepše obećanje sarajevskoj i bh. košarci

Nakon nedjeljne večeri 16. februara više niko neće imati pravo nazivati Spars Realway projektom u pokušaju. Sarajevski klub uvršten je u listu osvajača Kupa BiH, koji odnedavno nosi naziv našeg najvećeg sportiste 20. vijeka, Mirze Delibašića. Sada su ugravirani u historiju, postali su neizbrisiva činjenica bh. košarke.

Vraćeni djelić samopoštovanja: Spars Realway je najljepše obećanje sarajevskoj i bh. košarci

Nakon nedjeljne večeri 16. februara više niko neće imati pravo nazivati Spars Realway projektom u pokušaju. Sarajevski klub uvršten je u listu osvajača Kupa BiH, koji odnedavno nosi naziv našeg najvećeg sportiste 20. vijeka, Mirze Delibašića. Sada su ugravirani u historiju, postali su neizbrisiva činjenica bh. košarke.

I ne samo to. Pobjedom u finalu nad Igokeom (93:85), ekipom koja je u zadnjih pet sezona uredno osvajala ovo takmičenje, nakon dugih deset godina vratili su košarkaški trofej u glavni grad BiH.

To je ujedno doprinijelo nešto emotivnijoj sinoćnjoj atmosferi u domu Sparsa na Grbavici. Međutim, izostala je nekontrolisana euforija poput one iz prošlogodišnje četvrte utakmice za prvaka države protiv Širokog, nije bilo ni balona na stropu, koji su tada visili…

Dijelom zbog toga što je Igokea ipak nosila rolu favorita, uz igrače poput Marka Tomasa (bivši član Reala i Fenerbahcea), Đorđa Gagića, Save Lešića te novopečenog reprezentativca Srbije Dalibora Ilića, Višegrađanina kojeg su u Laktašima ekskluzivno proizveli kako bi igrao za susjednu zemlju… No, dijelom i zbog toga jer su Sparsi naučili lekciju iz prošle sezone, kada su upravo u pomenutom susretu propustili priliku da postanu prvaci.

Bilo im je suđeno da prvi trofej u seniorskoj konkurenciji ipak osvoje u 2020. godini, deceniju nakon Bosnine titule u ovom takmičenju.

Između ta dva kluba, dakako, ne treba povlačiti paralelu. Spars nije Bosna niti će ikad to biti, mada je čak u jednom trenutku pominjana opcija fuzije dva kolektiva potpunog različitog backgrounda.

No, Spars Realway danas zaslužuje respekt jer je u februarskoj večeri 2020. vratio djelić samopoštovanja košarkaškom Sarajevu, gradu koji je izrodio prvaka Evrope.

Glavni grad BiH donekle je sinoć i odao priznanje onome što aktuelni viceprvak države pokušava napraviti. Bilo je lijepo vidjeti neka velika imena bh. košarke sinoć na tribinama dvorane Novo Sarajevo, koja su već godinama u svojevrsnoj ilegali, valjda od sramote što bh. prijestonica neko vrijeme nema primat u sportu pod obručima.

U publici je čak bio i povremeni hrvatski reprezentativac Tomislav Zubčić, čija je žena Sarajka, a koji je jednostavno želio uživati u dobroj košarkaškoj kapljici. Centar ruskog Eniseya bivši je igrač Igokee, ali nije želio otkriti za koga je navijao…

Sve navedeno ipak ne znači da se košarka vratila na velika vrata tamo gdje je nekad udobno živjela, ali podvig Spars Realwaya u Kupu Mirze Delibašića može biti najava takvog raspleta.

U večeri simbolike svakako treba naglasiti i činjenicu kako se sve dešava tačno dva mjeseca nakon što su zapravo dva projekta, Spars i Realway, spojeni u jedan.

“Ne može biti bolji poklon. Osvajanje Kupa koji nosi ime najvećeg sportiste naše zemlje. S druge strane, ovo je snažna poruka svima, oni će se naravno naći, koji uporno ignorišu ono najbolje što košarka ima u ovom gradu, a to je Spars Realway. Nadam se da će im ova utakmica otvoriti oči”, kazao je šef stručnog štaba Nedim Džemić, bivši košarkaš koji je stvaranjem Realwaya udario temelje najmasovnije škole košarke u našoj zemlji.

Udruživanjem snaga sa prvim čovjekom Sparsa Nihadom Selimovićem pokrenuo je možda i nešto što bi moglo bh. košarci donijeti nove vrijednosti i, dugoročno gledano, velike uspjehe.

Spars Realway ima preduvjete za razvoj budućih asova. Uostalom, Spars je i dosad stvorio nekoliko reprezentativaca i to ne samo naše zemlje. Aleksej Nikolić je prvak Evrope sa Slovenijom…

Zajedno sa Realwayom i bazom od nekoliko stotina klinaca sada njihova ideja itekako postaje još opipljivija.

Cijela priča ima i svoju tržišnu logiku. Nikad nije bilo više novca u svjetskoj košarci, a ovdje će oduvijek biti talenata. Ispod svakog kamena, rekao bi trofejni bh. stručnjak Sulejman Begović, koji je također sinoć bio među prisutnima na meču.

Ali, naravno da je potreban i ozbiljan sistem, ne postoji čarobni štapić koji će tek tako talente pretvarati u igrače. Spars Realway djeluje kao lijepo obećanje. Osvajanje Kupa je također dobar početak. Samo da na tome i ne ostane.

kup mirza delibasicnedim dzemicnihad selimovicspars realway
KOMENTARI

KOMENTARI