Sport Centar

Povratak amaterizma u Premijer ligu BiH: Dobra vijest za klupske kase, jako loša za igrače

Na jučerašnjoj online sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH utvrđen je prijedlog o vraćanju amaterskih ugovora za fudbalere u Premijer ligi.

Povratak amaterizma u Premijer ligu BiH: Dobra vijest za klupske kase, jako loša za igrače

Na jučerašnjoj online sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH utvrđen je prijedlog o vraćanju amaterskih ugovora za fudbalere u Premijer ligi.

Očekuje se da uskoro i zvanično bude uvršten u propise najvišeg ranga bh. klupskog fudbala već od naredne sezone.

Šta to znači? Prije svega, uštedu za klubove Premijer lige BiH u vremenima kada će evidentno imati manje novca u kasi usljed ekonomske krize uzrokovane pandemijom korona virusom. Izvjesno je da će biti smanjeni prihodi od sponzorskih ugovora i lokalnih zajednica, stoga će ionako morati izdavajati manje sredstava za igrački kadar.

No, poput političara u našoj zemlji, čelnici NSBiH očito su se više brinuli o poslodavcima, nego o radnicima. U konkretnom slučaju, o nogometašima.

Koliko god je ponovno uvođenje amaterskih ugovora u Premijer ligu BiH dobra vijest za klupske blagajne, toliko je loša za same igrače.

U protekle dvije sezone u PLBiH su mogli nastupati isključljivo igrači sa profesionalnim ugovorima, koji im, osim primanja, garantuju i plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje i penzioni fond, a omogućavaju i dodatne bonuse.

To će se sada promijeniti. Prema novom prijedlogu, dovoljno je da svaki premijerligaški klub ima svega 11 igrača sa profesionalnim ugovorom, a ostali mogu biti “pokriveni” amaterskim.

Fudbaleri-amateri nemaju pravo na pomenute doprinose i generalno puno manje koštaju klubove, koji im daju primanja te plaćaju troškove putovanja i smještaja. Sem toga, amaterski ugovori imaju rok trajanja od tek jedne godine, što znači da je i element egzistencijalne sigurnosti potpuno odstranjen. Također, ovi ugovori ne mogu biti predmet spora pred FIFA arbitražom.

Sama činjenica da se ovakav oblik obaveze na relaciji klub – fudbaler ponovo uvodi u Premijer ligu BiH znači da se naše prvenstvo vraća u poluamaterski status i gubi na kredibilitetu.

Na koncu će dosta toga biti na klubovima. Oni koji zaista imaju pristojne ambicije sigurno neće dozvoliti da u igračkom kadru imaju manje od dvadesetak profesionalnih igrača. Uostalom, igrači s amaterskim ugovorima bez obeštećenja mogu napustiti ekipe (prelazak iz statusa amaterskog u profesionalni traje čak 30 dana), a zarada od transfera jedan je od najvažnijih izvora prihoda klubova u našoj zemlji…

Mada treba biti iskren u konačnoj konstataciji i naglasiti – takvih (ozbiljnih) klubova će sigurno biti u manjini. Mnogi će objeručke dočekati novi propis NSBiH, kako bi uštedjeli što više novca. Najveći ceh će platiti igrači. I bh. fudbal u cjelini.

fifanogometni savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI