Sport Centar

Potvrda se očekuje danas: Naredne sezone BiH će ponovo imati četiri kluba u dvije ABA lige

Odluka o ABA ligi bit će donesena danas na sjednici Skupštine, a izvjesno je da će regionalno takmičenje biti prekinuto, dok šampion neće biti proglašen po uzoru na Euroligu i Eurocup.

Potvrda se očekuje danas: Naredne sezone BiH će ponovo imati četiri kluba u dvije ABA lige

Odluka o ABA ligi bit će donesena danas na sjednici Skupštine, a izvjesno je da će regionalno takmičenje biti prekinuto, dok šampion neće biti proglašen po uzoru na Euroligu i Eurocup.

ABA liga prekinuta je sredinom marta i čelnici takmičenja čekali su odluku kompanije ECA o elitnom takmičenju i Eurocupu.

Rukovodstvo regionalnog takmičenja odugovlačilo je donošenje odluke jer je čekalo da vidi hoće li dobiti mjesto u Euroligi, a nakon što je objelodanjeno da će Crvena zvezda i od naredne jeseni ponovo biti član elitnog društva sa Starog kontinenta, jasno je da je pred čelnicima sada mnogo lakši posao.

Inače, ostalo je da bude odigrano još jedno kolo kao i play-off, a prvo mjesto na tabeli osigurao je Partizan, Budućnost je bila druga, Crvena zvezda treća, a Cedevita Olimpija četvrta sa istim brojem pobjeda i poraza kao petoplasirani Mornar.

Posljednje mjesto držala je Krka, koja je kao Mega i Zadar imala skor 6-15, ali očekuje da niko ne ispada, već da će takmičenje biti prošireno sa 12 na 14 klubova i da će dva prvoplasirana tima iz Druge ABA lige, Borac Čačak i Split, postati dio elite, a MZT Skoplje biće najveći gubitnik kao trećeplasirani. Naime, makedonski tim ima isti skor kao Splićani i istu koš-razliku, ali je hrvatski tim postigao veći broj poena i bolji je u međusobnom skoru.

“Nama je taj play-off bio veoma bitan zbog igranja u Euroligi sljedeće sezone, ali s obzirom na to da su oni donijeli ovakvu odluku, vidjećemo na Skupštini u kom smjeru će to sve ići. Pripremili smo sve varijante igranja, ali sada ćemo vidjeti da li će uopšte biti nastavljeno, mada mislim da ne bi trebalo da bude forsirano. Koliko sam shvatio iz dokumenta Eurolige, oni ponavljaju sezonu tako da na neki način krše i naše propozicije. Potrebno je tu biti pametan i donijeti pravu odluku”, rekao je predsjednik ABA lige Domagoj Čavlović.

Nada se da bi ABA mogla da dobije još jedno mjesto u Eurocupu za sezonu 2020-21.

“Naši razgovori sa Euroligu bili su u smjeru još jednog mjesta za Eurocup, nisu nam mogli ništa obećati. Vidim da su se neke ekipe odlučile za FIBA Ligu šampiona pa je moguće da dobijemo još jednu pozivnicu. Cedevita Olimpija i Mornar su četvrti i peti klub pa bi bilo dobro da dobijemo četiri naše ekipe u Eurocupu”, rekao je Čavlović.

Što se tiče bh. predstavnika u dva regionalna takmičenja, skoro je izvjesno da se tu neće ništa mijenjati. Igokea ostaje u najvišem rangu, dok bi u Drugoj ABA ligi i naredne sezone trebali nastupati sarajevski Spars Realway, Široki i tuzlanska Sloboda.

U svakom slučaju, potvrda o tome očekuje se danas, kao i o ostalim odlukama koje se tiču aktuelne i naredne sezone u ABA takmičenjima.

domagoj cavlovickkigokeakksirokikksparsrealwayokksloboda
KOMENTARI

KOMENTARI