Sport Centar

Postignut dogovor: Sarajevo će dočekati gradskog rivala na Koševu kao vlasnik stadiona

Fudbalski klub Sarajevo postigao je dogovor sa Opštinom Centar po pitanju stadiona Koševo, javlja Sport1.

Postignut dogovor: Sarajevo će dočekati gradskog rivala na Koševu kao vlasnik stadiona

Općina Centar i FK Sarajevo postigli su konačan dogovor o zakupu stadiona Asim Ferhatović Hase, što znači da će stadion Koševo i zvanično pripasti aktuelnom prvaku BiH u nogometu kada dogovor potvrdi Općinsko vijeće na sjednici zakazanoj krajem mjeseca.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i generalna direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić intenzivno su pregovarali proteklih mjeseci, a tekst ugovora između dvije strane konačno je usaglašen, te će biti upućen na razmatranje i odlučivanje na prvoj narednoj sjednici Općinskog vijeća koja će biti održana 27. aprila.

Kako piše Klix, svi zahtjevi FK Sarajevo su prihvaćeni, a osim toga, Općina Centar će i finansijski podržati rekonstrukciju stadiona.

Podsjetimo, aktuelnom prvaku BiH u nogometu još ranije je ponuđeno da im se stadion Asim Ferhatović Hase dodijeli na korištenje u narednih 30 godina s mogućnošću produženja i to za simboličnu cijenu od 1 KM.

Obaveza FK Sarajevo je da u periodu od 10 godina svoja sredstva investira u modernizaciju stadiona i osposobi ga za kategoriju 4 u skladu s UEFA-inim pravilnicima o infrastrukturi i kategorizaciji stadiona, a u skladu s važećim Regulacionim planom Zetra-zona sporta i rekreacije te idejnim arhitektonsko-urbanističkim rješenjem.

Što se tiče samog renoviranja stadiona, glavni cilj FK Sarajevo svakako je rekonstrukcija terena najvećeg bh. stadiona, odnosno postavljanje novog i modernijeg travnjaka.

Ukoliko Općinsko vijeće potvrdi dogovor, to znači da će Sarajevo u gradskom derbiju protiv Željezničara koji je na programu 1. maja, biti domaćin na stadionu koji će i zvanično postati njihovo vlasništvo.

Zvaničnu potvrdu ove informacije trebao bi sutra objaviti FK Sarajevo, nakon čega će biti definisani i naredni koraci.

fksarajevofkzeljeznicaropcina centarsrdjan mandic
KOMENTARI

KOMENTARI

Normalan
Gost

Zakup = Vlasništvo? Jasno mi je da se ložite kako ćete koga dočekati, ali dajte samo mrvu mozak upalite.

tito
Gost

teško je prihvatiti činjenicu da neko pravi uspjehe i u sportskom i u infrastrukturnom smislu u ovako teškoj situaciji, ali navikavajte se polako. Kada je u pitanju privatno javno partnerstvo, zakon kaže da privatni partner može postati vlasnik ili imati pravo prvootkupa onda kada je uložio više sredstava u projekat od njegove vrijednosti u momentu potpisivanja ugovora o zakupu. Imamo 30 godina vremena da, ukoliko nam to tada bude u interesu, preuzmemo stadion u vlasništvo.

the user
Gost

Gdje je onaj sa tuzbama? Buhhaahhaa

Mackicmehmed@gmail.com
Gost

Sve zeleno tribine.. stolice, zidovi, svlacionice. Teren.

wpDiscuz