Sport Centar

Posljednji ples savršenog vojnika: Mandžukića će u Juventusu pamtiti kao šampiona

Nekada ljubav i poštovanje navijača prema igraču prevazilazi njegovo umijeće, golove i fudbalsku klasu. Shvatite da igrač voli, poštuje i bori se za dres koji nosi. Mario Mandžukić jedan je od onih fudbalera u koje se lako zaljubite jer ste sigurni da daje sve od sebe na terenu.

Posljednji ples savršenog vojnika: Mandžukića će u Juventusu pamtiti kao šampiona

Nekada ljubav i poštovanje navijača prema igraču prevazilazi njegovo umijeće, golove i fudbalsku klasu. Shvatite da igrač voli, poštuje i bori se za dres koji nosi. Mario Mandžukić jedan je od onih fudbalera u koje se lako zaljubite jer ste sigurni da daje sve od sebe na terenu.

Kao takav ostat će upamćen i u Juventusu u kojem je tokom četiri sezone ostavio neizbrisiv trag, osvojivši četiri Scudetta, tri Kupa Italije i dva Superkupa. Ali, iznad svega, on je ušao u srca navijača Stare dame, zahvaljujući svojoj požrtvovnosti i borbenom duhu koji ga je izdvajao od ostalih.

Igrači poput njega, jednostavno se vole. Zbog potpune prezentacije Juve stila, ne štedeći sebe, bio je jedan od simbola istinskog ratnika među fudbalerima, koji se žrtvuje za svoje saigrače i za tim. Hrvatski napadač je prototip savršenog vojnika na terenu. Vođen borbenim duhom, hijerarhijom i poštovanjem, nije slučajno što ga nazivaju ratnikom. Ako mu pokažete poštovanje, on će uzvratiti istom mjerom.

Zbog toga su mu najvatreniji navijači torinskog giganta ukazali i veliku čast kada su uz parolu “Među ljudima, ratnicima”, priredili koreografiju na kojoj je u prvom planu bio njegov lik. Znali su cijeniti ono što je Mandžukić pružao u dresu Bianconera.

Ipak, nakon oproštaja od Massimiliana Allegrija i dolaska Maurizija Sarrija, za Mandžukića više nije bilo mjesta u sadašnjem Juventusu. Novi trener Juvea bio je jasan od prvog dana. Mandžukića nije smatrao prikladnim igračem za stil fudbala koji preferira.

Na startu ove sezone Stara dama je planirala njegovu prodaju, ali nekako su se stvari zakomplikovale. Pravog kupca nije bilo, a ni Mandžukić nije imao želju da napusti klub u kojem je toliko voljen među navijačima.

Image result for mario mandzukic juventus fans

Ostao je u Torinu, ali je bio van svih kombinacija, što je mnogima potpuno nejasno. Juventusu je nerijetko tokom dosadašnjeg dijela sezone nedostajao pravi napadač koji bi mogao ući sa klupe, a Mandžukić je mogao biti pravi džoker. Umjesto toga, u italijanskom prvaku su izabrali teži put, neobjašnjiv i kontraproduktivan. Torinski klub je napravio svoj izbor, ali u ovome slučaju morao je biti promišljeniji i korektniji.

Nakon gotovo pola godine provedene u nemilosti kluba, Mandžukić je digao sidro i potpisao je za katarski Al-Duhail, gdje će vjerovatno i okončati bogatu igračku karijeru. Njegova priča u Juventusu je pomalo neslavno završena, ali među Juventinima će biti upamćen kao igrač koji je uvijek stavljao tim ispred svog individualnog nastupa.

Zaista, Mandžo je vrsta fudbalera kakvog bi poželio svaki trener. To je najbolje manifestovao u mandatu Massimiliana Allegrija stavljajući se na raspolaganje ekipi na svaki mogući način. Kada ga je Allegri premjestio na lijevo krilo malo je ko vjerovao da bi Mandžukić i dalje mogao biti tako odlučujući.

Ali, zahvaljujući takitčkoj inteligenciji i mentalnoj fleksibilnosti, ono što je moglo biti problem, postalo je Juventusov glavni resurs u Maxovom sistemu 4-2-3-1. Stavio se u službu tima i trenera i to ne kao istureni napadač, nego se prilagodio ulozi da prostor u vrhu napada otvori prvo Gonzalu Higuainu, a potom i Cristianu Ronaldu.

Mandžukić nikada nije proveo toliko vremena u jednom klubu kao u Juventusu. Štaviše, brojne svađe sa bivšim trenerima – u Madridu sa Cholom Simeoneom, u Minhenu s Pepom Guardiolom, nisu ostavljale mnogo nade da se slično neće ponoviti kod Allegrija u trenucima kada je bio žrtvovan.

Međutim, robusnog napadača niko nije uspio iskoristiti bolje od toskanskog stručnjaka, u čijoj postavci je postao možda taktički i najutjecajniji igrač ekipe. Bio je sjajan primjer, tihi lider Juventusa, kojeg su zbog snažnog karaktera izuzetno respektovali i senatori poput Gianluigija Buffona, Andree Barzaglia i Giorgia Chiellinija.

Image result for mario mandzukic buffon

Iznad svega, bio je emocionalni vođa. Fudbaler koji je sposoban tumačiti trenutke utakmice i dizati energiju tima. Nikada bez razloga nije ulazio u konflikt, uvijek je to bio pravi momenat kada je i saigračima slao jasne signale.

“On je ratnik, bez obzira na ulogu. Uvijek se jednako bori na treningu kao i u meču, a zbog ekipe prihvata sve”, opisao je svojevremeno Mandžukića i bivši selektor Hrvatske Ante Čačić.

Igrača poput Mandžukića uvijek je zadovoljstvo gledati. Ne zato što je pretjerani majstor s loptom ili što je nepredviv, nego zato što igra jednostavno, ali srcem i sa svom željom ovoga svijeta.

Borba za svaku loptu, presing kojim tjera protivnika da se osjeća nelagodno, izgaranje od prve do posljednje minute, žrtvovanje za ekipu…. Dao je mnogo Juventusu i dio je zlatne ere kluba u kojoj su osvojeni brojni trofeji.

Iako nije otišao onako kako je zaslužio, od Juventusa se oprostio s impresivnom činjenicom. U 40 utakmica u kojima je postizao golove (u svim takmičenjima) ekipa je pobijedila u svakoj, osim finala Lige prvaka u Kardifu protiv Real Madrida.

Nije možda postigao ni toliko mnogo pogodaka (44 u 162 službena nastupa), ali bili su to uglavnom ključni pogoci, od velike važnosti. Postao je miljenik navijača, koji će ga sigurno zauvijek pamtiti kao jednog od velikih šampiona koji su nosili dres Juventusa.

Fotografija nakon jednog gola kada se doslovno bacio među navijače, postala je simbol posebnog odnosa koji je stvoren, jer neke pobjede su pobjede duha i duše…

juventusmario mandzukic
KOMENTARI

KOMENTARI