Sport Centar

“Posljednji Farukov penal”: Priča o trenutku koji je mogao promijeniti sudbinu bivše države

Dokumentarni film "Posljednji Farukov penal" autora Edina Isanovića i Armina Čolakovića, koji je rađen u produkciji Al Jazeere SportDoc, premijerno je prikazan sinoć u sarajevskom Domu mladih.

“Posljednji Farukov penal”: Priča o trenutku koji je mogao promijeniti sudbinu bivše države

Dokumentarni film “Posljednji Farukov penal” autora Edina Isanovića i Armina Čolakovića, koji je rađen u produkciji Al Jazeere SportDoc, premijerno je prikazan sinoć u sarajevskom Domu mladih.

Film priča priču o penalu koji je na Mundijalu u Italiji 1990. godine izveo upravo Faruk Hadžibegić u petoj seriji četvrtfinalnog dvoboja protiv tadašnjeg aktuelnog prvaka svijeta, selekcije Argentine sa Diegom Maradonom na čelu.

Njegov udarac zaustavio je golman Sergio Goycochea i na taj način odveo je Gaučose u polufinale.

Stariji ljubitelji nogometa i danas se sjećaju te zamrznute u nekoliko sekundi, tužne slike kada se Hadžibegić uhvatio za glavu.

Također, film govori o tome kako je penal možda mogao zaustaviti rat koji je kasnije zahvatio prostor bivše Jugoslavije i odnio brojne žrtve.

U filmu osim Hadžibegića, govore: Dejan Savičević, Refik Šabanadžović, Zlatko Vujović, Zoran Vulić, Tomislav Ivković, Milorad Đurković, Predrag Pašić, Mirza Kapetanović, Mehmed Janjoš, Nijaz Ferhatović, Safija Hadžibegić, Luigi Riva,…

armin colakovicedin isanovicfaruk hadzibegic
KOMENTARI

KOMENTARI

Obavijesti me o
avatar
wpDiscuz