Sport Centar

Por do sol: Robinho je upoznao Višću i ponovo zaspao bezbrižno kao dječak

Tog sunčanog dana Robson de Souza probudio se u Sao Vincente-u. Petnaest ljeta budio se u ovom dijelu Sao Paula, bezbrižno sanjajući snove o tome da postane fudbaler.

Por do sol: Robinho je upoznao Višću i ponovo zaspao bezbrižno kao dječak

Tog sunčanog dana Robson de Souza probudio se u Sao Vincente-u. Petnaest ljeta budio se u ovom dijelu Sao Paula, bezbrižno sanjajući snove o tome da postane fudbaler.

Znate, kada se rodite u Brazilu nemate mnogo izbora između dva F, favela ili fudbal. Njegov san bio je ovo drugo, a možda bi i skrenuo sa puta da ga baš tog dana nije selektirao čuveni Santos. Sam Edson Arantes do Nascimento došao je tog dana i kazao kako je Robson, u raji kasnije poznatiji kao Robinho, zapravo kao što je i on sam, veliki Edson Arantes do Nascimento, u raji opet poznat kao Pele. A nije naš dobri Edson puno pogriješio, jer isti taj mladić donio je prvu titulu Santosu još od kad je Pele nosio kopačke.

Ipak, noć uoči potpisa sa ekipom Santosa desilo se nešto neobično.

Čudan san usnio je naš Robson de Souza. Usnio je malenog dječaka sa drugog kraja svijeta kako stoji sa njegovom loptom i čeka. Kada god bi krenuo prema njemu, dječak bi bio brži, kada god bi imao osjećaj da će ga dohvatiti shvatao bi da se u njegovoj stisnutoj šaci nalazi samo zrak. Do tada od njega nije bio brži niko. Ni na ulici, ni u klubu. Kada su jednom bježali od favelista on je daleko odmakao ostalima. Međutim, ovoga u snu nije mogao stići. Dječak je bio bijel, svijetle kose i plavih očiju. Gledao bi u njega bez treptaja i onda nestajao dok bi ga on uzaludno ganjao.

Probudio se mokar, na tren zanemarujući bitnost tog dana i potpis sa Santosom.

U njegovom komšiluku živjela je stara žena koju su mnogi u najmanju ruku smatrali čudnom. Bilo je tu raznih epiteta, od toga da je vještica, vračara, do toga da je stara babuskara koja mlati razne gluposti. Istina je bila negdje između, a njena posebnost bila je tumačenje snova. Kako je maleni Robson često bio na usluzi mnogima, tako i njoj, zauzvrat bi dobio tumačenje sna koji je usnio prethodne noći. Iako se isprva plašio ispričati, prisjećajući se jutarnjeg straha, na kraju je popustio i spomenuo dječaka iz sna.

Starica se samo nasmijala tumačeći san riječima “Por do sol. Smiraj”, kazala je i nastavila: “Tražit ćeš čitavog života, a kada nađeš, znat ćeš, morat ćeš mu se povinuti.”

Dan potpisa protekao je u najboljem redu. A onda je krenuo život. Dječački san, dres Santosa, titule prvaka i nacionalna selekcija. Tamo Ronaldinho, Kaka, Ronaldo, Adriano i ostali. Put u Evropu, Real Madrid, Manchester City, Milan. Titule, golovi, proslave. Kineska superliga, osvajanje Copa Americe. Sve je to prošlo kao dlanom o dlan. Dani treninga, noći partijanja, vikendi utakmica.

I sve bi bilo u najboljem redu da se onaj san nije ponavljao. Dječak u snu bi vječito izbjegavao njegovo ganjanje, uvijek ostajući jednako smiren i gledajući ga direktno u oči.

Igrajući za Real Madrid jednom je dječaka vidio u Gutiju. Tog genijalnog plavušana iz Madrida počastio je najvećom počasti. Proslavljajući jednu njegovu asistenciju “očistio mu je kopačke”, misleći da je napokon pronašao dječaka iz sna. Ipak, istu noć, uprkos pobjedi u toj utakmici, više nego ikada trčao je uzaludno za dječakom koji je svaki put izmicao.

Traganje se nastavilo i život ga je ovaj put doveo do Turske. Ekipa Basaksehir se borila za titulu i njegovo iskustvo bilo je i više nego dobrodošlo.

U trenutku kada je ušao u svlačionicu na tren mu se pogled jednog od fudbalera učinio poznatim. “Edin”, pružio je ruku plavooki brzaner iz Čuništa kod Olova. “Robi”, sa karakterističnim osmijehom uzvratio je Brazilac.

Edin Višća je znao sve o Robinhu, prateći odavno njegove utakmice. Robinho o njemu gotovo ništa. Šest godina razlike među njima, i dva kraja svijeta. Sao Vincente i Čunište.

Iako se skoro pomirio sa činjenicom da će ga taj san pratiti čitav život na red su došli treninzi i utakmice sa Višćom. Tutnjajući kao brzi voz prodirao je kroz bokove protivničkih ekipa. “Kao da sam već vidio taj trk.”, pomislio bi brazilski velemajstor.

I onda, jedne nedjelje dok su oblaci kiše nadvili Evropu, njihova ekipa igrala je gostujuću utakmicu. Prolazeći kroz protivnike kod drugog gola i dodavajući mu loptu za gol, Robson de Souza, u raji poznatiji kao Robinho, napokon je shvatio. “Por do sol!”, derao se iz sveg glasa dok je trčao prema Bosancu. Onda je kleknuo na koljeno i ukazao mu najveću počast: “očistio mu je kopačke”.

Te noći Robson je opet spavao bezbrižno kao dječak…

Dino ŠEČIĆ (Korner.ba)

basaksehiredin viscarobinho
KOMENTARI

KOMENTARI

Elementarna nepogoda
Gost

Dopada mi se ovaj stil pisanja momaka (i cura?) sa Kornera, drago mi je da ste se proširili i da sarađujete sa najozbiljnijim sportskim portalom u BiH. Samo naprijed i svaka čast!

wpDiscuz