Sport Centar

Pokrenuta istraga: Australski sportisti uništavali krevete u sobama tokom boravka u Tokiju

Australski sportaši oštetili su krevete u hotelskim sobama u olimpijskom selu i napravili rupu u zidu prije odlaska, kaže Olimpijski komitet zemlje.

Pokrenuta istraga: Australski sportisti uništavali krevete u sobama tokom boravka u Tokiju

Australski sportaši oštetili su krevete u hotelskim sobama u olimpijskom selu i napravili rupu u zidu prije odlaska, kaže Olimpijski komitet zemlje.

Neki su sportaši tokom leta kući također pokazali “neprihvatljivo ponašanje”, dodali su dužnosnici.

No, šef australske ekipe Ian Chesterman rekao je da neće biti poduzete nikakve disciplinske mjere jer su se sportaši izvinili, piše BBC. Dodao je da je šteta “manja” te da “nije bilo najteže slomiti kartonski krevet”.

Chesterman nije imenovao sportaše niti sport koji predstavljaju.

No, Australski olimpijski odbor rekao je da nacionalna upravna tijela nogometnog i ragbi saveza istražuju izvještaje o zlonamjernom ponašanju na letu za Sydney prošlog petka. Chesterman je rekao:

“Neki su mladi ljudi pogriješili – napustili su sobe u stanju koje je neprihvatljivo.”

Dodao je:

“Sobe nisu ni na koji način potpuno uništene. To je priča stara koliko i vrijeme: dobra mlada osoba pogriješi, drugo poglavlje je dobro, mlada osoba puna je grižnje savjesti. Treće poglavlje je da dobra mlada osoba uči iz greške i postaje bolja osoba.”

Ragbijaški savez Australije saopštio je da je pokrenuo vlastitu istragu nakon što su ih dužnosnici australskog tima obavijestili o “neprihvatljivom” ponašanju ragbijaša i nogometaša na letu kući s Olimpijskih igara.

Australski ragbi obaviješten je o incidentima koji se odnose na australski program za sedmoricu muškaraca nakon što ga je obavijestio Australski olimpijski odbor”, stoji u saopštenju.

Matt Carroll, izvršni direktor Australskog olimpijskog odbora, rekao je da nije bilo službenih pritužbi aviokompanije koja upravlja letom, ali je dodao kako su “skrenuli pažnju na neprihvatljivo ponašanje”.

Rekao je:

“Izuzetno je razočaravajuće, ali i upravljačka tijela ragbi i nogometnog saveza rekli su mi da takvo ponašanje svakako nije prihvatljivo u njihovim sportovima i iskreno su se ispričali australskoj olimpijskoj reprezentaciji. Izvršni direktori obvezali su se poduzeti odgovarajuće radnje i izvijestiti nas.”

Australska muška ragbi sedmerica plasirala se u četvrtfinale u Tokiju 2020. godine, izgubivši od konačnog pobjednika Fidžija.

Muški nogometaši eliminirani su sa svog turnira u grupnoj fazi. Nogometašice nisu umiješane jer su još uvijek na Igrama – u četvrtak se u utakmici za bronzanu medalju suočavaju sa Sjedinjenim Državama, piše BBC.

australijaolimpijske igre tokio
KOMENTARI

KOMENTARI