Sport Centar

Pojačanja stigla u Sarajevo: Emir Zimić se vratio u Bosnu, među Studentima i tri Amerikanca

Košarkaški klub Bosna Royal u novu sezonu ulazi sa najmlađim sastavom u domaćem prvenstvu, ali i sa nekoliko zanimljivih pojačanja.

Pojačanja stigla u Sarajevo: Emir Zimić se vratio u Bosnu, među Studentima i tri Amerikanca

Košarkaški klub Bosna Royal u novu sezonu ulazi sa najmlađim sastavom u domaćem prvenstvu, ali i sa nekoliko zanimljivih pojačanja.

U odnosu na ekipu Studenata koja je nastupila na nedavno održanom Memorijalnom turniru “Mirza Delibašić”, gdje su veći dio tima činili igrači iz juniorske kategorije, sarajevskom klubu bit će priključena još četiri košarkaša.

Bosnine navijače zasigurno će obradovati vijest da je jedan od njih povratnik u dres bivšeg evropskog prvaka, Emir Zimić. Iskusni centar (32 godine) već je odradio nekoliko treninga sa ekipom, a nastupit će u subotu u susretu 1. kola Prvenstva BiH, protiv Slobode u Tuzli.

Prošle sezone nosio je dres Ohrida i nastupao u ABA 2 ligi. Nakon prvih sedam sezona u Bosni, bogatu karijeru je začinio igrajući u Grčkoj, Slovačkoj, Kosovu, Sloveniji…

To nije sve, jer Bosna Royal će osnažiti roster i sa tri američka košarkaša. Sa Durakom, Pilavdžićem i ostalim mladićima uveliko treniraju Michael Mallory i Julio Guity.

Mallory (24 godine) je imao dvije kratke epizode u Zrinjskom i Blokotehni (Makedonija), ali povreda ga je spriječila da sakupi više mečeva na evropskom tlu, nakon nastupa u NCAA diviziji 2 (South Connecticut). Igra na poziciji playmakera.

Guity (23 godine) je također nastupao u NCAA diviziji 2, za univerzitet Montevallo. Može igrati na poziciji centra i visokog krila.

Najveće pojačanje tek treba doći, košarkaš koji se odaziva na ime Leland King. Očekuje se da večeras doputuje u Sarajevo, a riječ je o krilu izuzetnih napadačkih kvaliteta (prosječno 15,5 poena u NCAA diviziji 1, kao član UC Santa Barbara). Bio je prijavljen za ovogodišnji NBA draft, ali nije izabran.

Novosti ima i u rubrici odlazaka, Bosnu Royal napustio je Sandro Antunović, koji karijeru nastavlja u Njemačkoj.

No, uz pomenuta pojačanja, njegov izostanak bi trebao biti nadoknađen, a vrlo je moguće da Bosna Royal (ipak) neće imati ulogu prolaznika u Prvenstvu, već možda i konkurisati za plasman u Ligu 6…

emir zimickkbosnaroyalleland kingmichael mallory
KOMENTARI

KOMENTARI