Sport Centar

Počinje Pro Camp: Ove sedmice Sarajevo je košarkaški centar regiona

Narednih nekoliko dana, tačnije od 25. do 27. jula, Sarajevo će biti košarkaški centar regiona.

Počinje Pro Camp: Ove sedmice Sarajevo je košarkaški centar regiona

Narednih nekoliko dana, tačnije od 25. do 27. jula, Sarajevo će biti košarkaški centar regiona.

U glavnom gradu BiH bit će održan Professional Basketball Camp 2018, ili kraće – Pro Camp.

Riječ je o kampu koji će okupiti 28 igrača iz regiona, ali i iz SAD, Kanade i Španije, a koji će biti raspoređeni u četiri ekipe (po sedam košarkaša). Ekipe će voditi stručnjaci od formata; Adis Bećiragić, Dragan Petričević, Muamer Taletović i Samir Selesković.

Cilj je ponuditi košarkašima mogućnost da se predstave brojnim skautima i predstavnicima klubova koji će također pohoditi Pro Camp u potrazi za pojačanjima. Inicijator projekta je proslavljeni bh. košarkaški as Samir Avdić koji se ovim povodom danas obratio medijima na press-konferenciji upriličenoj pred početak kampa:

“Ideja se javila prošle godine, ponajprije zbog prepoznavanja potrebe da se nešto ovog tipa organizuje na prostoru regiona, odnosno da igrači pokažu šta mogu i znaju te da na taj način lakše ostvare i angažman. Njima će biti omogućen full servis, od stručnog osoblja do ljekarske brige, a termin je, vjerujem, idealan, pred početak sezone. Ovo je ujedno i neka vrsta spajanja sporta i biznisa. Ovom prilikom bih se zahvalio Ilijani Vavan, inače bivšoj brzoklizačici, kao i njenoj kompaniji Kaspersky Lab, na pruženoj podršci u ulozi generalnog sponzora”, istakao je Avdić.

Ilijana Vavan, generalna direktorica kompanije Kaspersky Lab za Evropu, istakla je kako je bila oduševljena konceptom, idejom, kao i mogućnošću da se na ovaj način uključi i pruži podršku mladim sportistima. Tokom naredna tri dana, u okviru Pro Campa, bit će upriličeni i susreti u sferi biznisa, koji će okupiti brojne kompanije koje također žele biti uključeni u ovaj i slične projekte.

Iskusni stručnjak Dragan Petričević konstatovao je kako bi Pro Camp svakako trebao probuditi svijest o ovakvom način podrške igračima, ali i pomoći klubovima da nađu kvalitetna pojačanja.

“Nedavno sam došao s jednog kampa u SAD. Kamp u Sarajevu će sigurno biti bolje organizovan, ali moram reći da američki kampovi okupljaju puno više igrača samo zbog toga što oni dobro znaju šta im može donijeti učešće u takvom projektu. Ovo je prva godina Pro Campa, ali sam siguran da može postati veoma značajan za Sarajevo kao košarkaško središte”, istakao je Petričević.

Bivši reprezentativac BiH i proslavljeni trener nekoliko turskih klubova Adis Bećiragič također je izrazio zadovoljstvo vrhunskom organizacijom kampa.

“S obzirom da je ovo prvi Pro Camp, mislili smo da će biti nekih propusta, ali toga nema. Presretni smo što je sve ovako dobro organizovano. Ovaj grad zaslužuje nešto ovako, da bude centar sporta, ne samo kulture. Mladi igrači će imati priliku da se upoznaju i rade sa trenerima koji rade u raznim zemljama širom svijeta i samim tim zasigurno nešto novo naučiti i vidjeti”, kazao je Bećiragić.

Namjera inicijatora Pro Campa Samira Avdića svakako je da projekt ima duži vijek trajanja te da se organizuje i u narednim godinama.

pro campsamir avdic
KOMENTARI

KOMENTARI