Sport Centar

Počelo testiranje: Prašović među dječacima traži nove reprezentativce kadetske selekcije

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine organizirao je danas u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici prvo, od ukupno planiranih pet regionalnih okupljanja za igrače 2003. i 2004. godišta.

Počelo testiranje: Prašović među dječacima traži nove reprezentativce kadetske selekcije
FOTO: FENA

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine organizirao je danas u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici prvo, od ukupno planiranih pet regionalnih okupljanja za igrače 2003. i 2004. godišta.

Selektor Admir Prašović pokušava i na ovaj način pronaći nove reprezentativce za bh. kadetsku selekciju, koja se plasirala na Evropsko prvenstvo A divizije te će naredne godine igrati među 16 najboljih evropskih selekcija U-16.

Prašović danas testira 16 igrača 2003. te 15 igrača 2004. godišta iz klubova Regionalnog Košarkaškog saveza Zenica.

“Radimo primarnu selekciju, pravimo kartone i bavimo se uvidom u stanje ove generacije. Ovi dječaci igraju regionalne lige i vodeći su igrači u svojim klubovima”, kazao je Prašović.

Napominje kako na državnom nivou nema zajedničke lige za ovaj uzrast, ali se nada da će kroz Ligu mladih BiH to promijeniti.

“Ligu mladih će igrati FIBA-ina godišta, dječaci rođeni 2003. godine i mlađi. Upravo ovi što ih sada i testiramo. Nadamo se da ćemo, uz ova testiranja, znati koje ćemo dječake pratiti na tom nivou, da se što bolje spremimo za EP”, istakao je Prašović.

Naredno okupljanje planirano je već za idući vikend, 22. decembra u Tuzli. Zatim slijedi 5. januara okupljanje u Sarajevu, 6. januara za igrače iz Mostara, Konjica i Jablanice, a nakon završetka regionalnih liga KS Herceg-Bosne i KS Republike Srpske planirana su i okupljanja za dječake sa tog područja.

“Jasniju sliku za širi spisak potencijalnih reprezentativaca, trebali bismo imati početkom marta”, najavljuje Prašović.

admir prasovicksbih
KOMENTARI

KOMENTARI