Sport Centar

Počela nova sezona Formule E: Ljubimac Sarajlija na postolju i pored kazne

Uzbudljivom utrkom u Saudijskoj Arabiji počela je nova sezone Formule E. Mi u u BiH se iskreno nadamo da ćemo narednu (2019/20) gledati u našem glavnom gradu.

Počela nova sezona Formule E: Ljubimac Sarajlija na postolju i pored kazne

Uzbudljivom utrkom u Saudijskoj Arabiji počela je nova sezone Formule E. Mi u BiH se iskreno nadamo da ćemo narednu (2019/20) gledati u našem glavnom gradu.

Jedan od onih koji su podržali kandidaturu Sarajeva za organizaciju ovog automobilističkog spektakla jeste aktuelni prvak Jean-Eric Vergne, koji je prošlog mjeseca boravio u bh. prijestonici upravo kako bi skrenuo pažnju na ova nastojanja. Također, ljubimac Sarajlija postao je i njegov bolid, koji je nekoliko dana bio izložen ispred Alta Shopping Centra, a brojni građani su se slikali sa furioznim električnim vozilom.

Vergne je na odličan način započeo i novu sezonu, osvojio je drugo mjesto i tako se našao na postolju, uz napomenu da mu je zamalo izmaklo prvo mjesto.

Francuski vozač je, naime, bio u vodstvu sve dok mu nije izrečena kazna zbog nepravilne aktivacije takozvanog “attack modea”. Nakon toga, Vergne je vraćen na petu poziciju, ali odličnom vožnjom ipak se probio do drugog mjesta.

Pobjednik utrke u Rijadu je Portugalac Antonio Felix da Costa iz BMW-a, ali dojam je da bi ga Francuz prestigao da je još takmičenje potrajalo još samo jedan krug.

Osim Vergnea, odličnu vožnju je odradio i Andre Lotterer, drugi član ekipe Techeetaha, čije rukovodstvo je također čvrsto stalo iza kandidature Sarajeva. Lotterer je bio kažnjen, ali je završio na odličnom petom mjestu.

Treća pozicija pripala je Jeromeu D'Ambrosiju iz Mahindre.

U publici je bilo mnogo poznatih ličnosti, među kojima je, između ostalih, bio i slavni engleski nogometaš Wayne Rooney.

U poretku vozača nakon prve trke sezone tako je trenutno prvi Da Costa, a u poretku konstruktora ekipa DS Techeetah (29 bodova). Naredna trka na programu je 13. januara u marokanskom Marakešu (prenos na Eurosportu).

Poredak Top 10 na utrci u Rijadu:

formula ejean-eric vergnetecheetah
KOMENTARI

KOMENTARI