Sport Centar

Po uzoru na NBA: Zmajevi kvalifikacije za EP nastavljaju u “balonu”

Međunarodna košarkaška federacija FIBA danas je objavila da će se kvalifikacije za sva kontinentalna prvenstva igrati u "balonima" zbog pandemije koronavirusa.

Po uzoru na NBA: Zmajevi kvalifikacije za EP nastavljaju u “balonu”

Međunarodna košarkaška federacija FIBA danas je objavila da će se kvalifikacije za sva kontinentalna prvenstva igrati u “balonima” zbog pandemije koronavirusa.

Ovakva odluka FIBA-e donesena je na osnovu preporuke Medicinske komisije i Komisije za takmičenja FIBA-e, a sve u cilju zaštite zdravlja košarkaša i svih sudionika.

Odluka stupa na snagu za predstojeće “prozore” kvalifikacija za kontinentalna prvenstva u novembru 2020. i februaru 2021. godine.

“Svi mečevi oba predstojeća ‘prozora’ trebaju se igrati u ‘balonima’, umjesto domaćih i gostujućih susreta, uz saglasnost državnih zdravstvenih vlasti domaćina i u skladu sa FIBA-inim zdravstvenim protokolima (uključujući PCR testiranje i kontrolisani ulazak u sigurnosno okruženje u gradu u kome je takmičenje). Svaki ‘balon’ sastojat će se od četiri ili osam timova (jedna ili dvije kvalifikacione grupe). O domaćinima će se odlučivati na regionalnom nivou i bit će određeni u narednom periodu. FIBA će svakodnevno nastaviti pratiti situaciju s pandemijom Covid-19 virusa i po potrebi slati dalje informacije u vezi sa FIBA-im takmičenjima”, saopštila je FIBA.

Svaki “balon”, odnosno grad u kojem će reprezentacije biti smještene sastojat će se od četiri ili osam selekcija, odnosno jedne ili dvije kvalifikacione grupe. O domaćinima će se odlučivati u dogledno vrijeme.

Podsjetimo, reprezentacija BiH nakon iznenađujuće gostujuće pobjede protiv Latvije i očekivanog poraza na domaćem terenu od Grčke, u novembru očekuju nominalno domaće utakmice protiv Bugarske i Latvije.

fibakosarkaska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI