Sport Centar

Škrbić oduševljen planom koji mu je predstavio: Bivši trener Barce preuzeo reprezentaciju Srbije

Španski trener Toni Gerona novi je selektora muške rukometne reprezentacije Srbije, potvrdio je Upravni odbor RS Srbije. Ovaj 46-godišnjak je na klupi Orlova naslijedio Nenada Peruničića.

Škrbić oduševljen planom koji mu je predstavio: Bivši trener Barce preuzeo reprezentaciju Srbije

Španski trener Toni Gerona novi je selektora muške rukometne reprezentacije Srbije, potvrdio je Upravni odbor RS Srbije. Ovaj 46-godišnjak je na klupi Orlova naslijedio Nenada Peruničića.

Nekadašnji srbijanski reprezentativac Ratko Nikolić imenovan je za tehničkog direktora, dok će koordinator mlađih selekcija biti Dr. Zoran Valdevit, šef katedre za rukomet na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

“Tonija poznajem iz vremena dok sam igrao u Barceloni. Riječ je o ozbiljnom stručnjaku, profesoru na Univerzitetu, bio je dio Barcelone 15 godina, od najmlađih kategorija do prvog tima. Bio je i tehnički direktor svih selekcija. Ima iskustvo u pravljenju piramide i radu sa svim selekcijama, a ne samo vođenju A tima. To je bila i naša ideja. Mnoga imena koja su se pojavljivala imala su za cilj da odrade EHF sedmicu ili prvenstvo. Želimo drugačiji pristup. Jednom treba da presiječemo i radimo na drugačijim osnovama. Prihvatio je ideju da radi na taj način. Ponudio je jasnu strukturu organizacije. Do sada nisam imao priliku da vidim ovakav plan i razmišljanje od strane jednog kandidata. Bilo je nekoliko kandidata, stranaca i domaćih koji žive u inostranstvu. O pomoćnicima nisu vođeni razgovori sa Geronom,” rekao je potpredsjednik UO RSS Dragan Škrbić i nastavio:

“Ideja je da ga okružimo našim mladim trenerima od kojih ćemo dobiti selektore u budućnosti. Ovo nije prvi stranac na klupi reprezentacije, imali smo Vranješa, koji je švedska škola rukometa. Zašto Španac? Njihova škola rukometa već dominira godinama.”

Predsjednik Saveza Božidar Đurković zadovoljan je odlukom.

“Nema čovjeka koji je radio sa njim, a da je nešto rekao loše. Riječ je o univerzitetskom profesoru. Znam da se pojavljivalo prethodnih dana – šta će stranac Srbiji? Daću vam odgovor. Nijemce je uspješno vodio Islanđanin, Poljake Nijemac, Makedonce Španac, Slovence Vujović, pa Vranješ. Predlažem za tehničkog direktora Ratka Nikolića, bivšeg reprezentativca, osvajača medalja, koji priča i španski perfektno, a poslije karijere mnogo toga je uradio sa svojim kampom. Za koordinatora mlađih selekcija profesora Zorana Valdevita, sa katedre Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.”

Doskorašnji selektor Nenad Peruničić poslao je poruku zajedništva članovima UO i cjelokupnom srbijanskom rukometu:

“Budite jedinstveni u podršci mom nasljedniku, bez obzira sviđao vam se ili ne. Samo uz zajedništvo mogu se ostvariti neke stvari. Toni je divan momak, biću mu na usluzi za bilo kakav savjet i pomoć. Biću mu podrška, kao što sam bio i svima prije njega. Najčasnije sam radio ovaj posao, dao sebe kao i uvijek što radim. Izabrali smo najteži mogući put. Drago mi je da sam vratio momcima patriotizam, da srcem igraju za svoju zemlju. Velika mi je čast i ponosan sam što sam bio selektor Srbije. Igračima ne zamjeram ništa. Želim vam sreću u zajedništvu. Vrijeme je da damo najbolju podršku ljudsku u promjenama i ne ispoljavamo frustracije i animozitete. Godine su bačene baš zbog toga”, naglasio je Peruničić.

rukometna reprezentacija srbijetoni gerona
KOMENTARI

KOMENTARI