Sport Centar

Pilav: Implementacija VAR-a u Premijer ligi BiH doprinijet će većem povjerenju u suđenje

U pričama o domaćem nogometu, tema suđenja praktično je neizostavna. Možemo o tome govoriti kao nekoj navici još iz vremena bivše Jugoslavije, kada su arbitri znali imati i centralnu ulogu u novinskim izvještajima, no dojam je da se posljednjih sezona u Premijer ligi BiH najviše upravo o tome priča.

Pilav: Implementacija VAR-a u Premijer ligi BiH doprinijet će većem povjerenju u suđenje

U pričama o domaćem nogometu, tema suđenja praktično je neizostavna. Možemo o tome govoriti kao nekoj navici još iz vremena bivše Jugoslavije, kada su arbitri znali imati i centralnu ulogu u novinskim izvještajima, no dojam je da se posljednjih sezona u Premijer ligi BiH najviše upravo o tome priča.

Imena određenih sudija u nekim sredinama su čak postali sinonimi za nepravdu, a nerijetko se na društvenim mrežama pišu najave premijerligaških mečeva u kojima se “već zna pobjednik”.

Kritike i optužbe su postale uobičajena pojava u člancima o “ljudima u crnom”. Odgovore na pitanja koliko su zaista utemeljene i koliko ima istine u konstataciji da je riječ o kamenu oko vrata koji ne dozvoljava bh. nogometu da krene naprijed potražili smo od Elmira Pilava. Od ljeta ove godine nalazi se na čelu Komiteta za suđenje i sudije, dugo je također uključen u rad Nogometnog saveza BiH, teško da postoji bolja adresa…

Krenimo od onoga što je aktuelno. Na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH usvojena je lista kandidata za FIFA značku na kojoj se nalaze Irfan Peljto, Haris Kaljanac, Luka Bilbija, Antoni Bandić i Miloš Gigović. Zašto baš ovih pet arbitara?

“Analizirali smo sve potencijalne kandidate na sjednici Komiteta, prije svega smo analizirali njihovo suđenje u dosadašnjem dijelu ove sezone. Procijenili smo da oni ispunjavaju uslove za FIFA listu jer su od početka sezone sudili teške i zahtjevne utakmice, a nisu imali značajnijih grešaka i propusta. Moram naglasiti da su to i dalje prijedlozi, a konačnu odluku ipak donosi FIFA”.

Dva imena se ipak izdvajaju jer su u prošlosti snosili teške sankcije za loše suđenje. Mislim na Bandića i Goigovića…

“Ako govorimo o njihovom suđenju u prošlim sezonama, sigurno da su imali propusta, ali isto tako su, kao što kažete, sankcionisani. I to rigorozno, ako je riječ o konkretno ta dva imena. Ali isto tako, ako se osvrnemo na ovu sezonu, ne može se reći da nisu zaslužili da budu prijedlozi, ponavljam prijedlozi, za FIFA listu. Da li će i biti na listi, nije više do nas. Uostalom, možda biste se i iznenadili koliko danas ima međunarodnih sudija koji su u prošlosti rigorozno sancionisani od strane matičnih saveza. Ne postoji arbitar sa iole dužim stažom koji nijednom u karijeri nije kažnjen. Ne samo kod nas, nego u Evropi”.

Kako ocjenjute suđenje u ovoj u odnosu na prethodnu sezonu?

“Nije pretjerano bolje, ali nije ni gore. Sigurno da može biti puno bolje, kao i sve u životu. Greške se dešavaju i tamo gdje je implementirana VAR tehnologija. Mi svakako činimo sve kako bismo edukovali sudije da svedu te greške na što manju mjeru. Naveo bih nekoliko statističkih podataka iz prvih 12 kola, odnosno nakon 71 utakmice, uz napomenu da jedna odgođena još nije odigrana. Na osam utakmica smo imali po jednu značajnu grešku. Dakle, to su greške koje se tiču kaznenog udarca, crvenog kartona ili gola iz ofsajda. Od tih osam, pet je imalo uticaj na rezultat. Dakle, od 71 utakmice ukupno, na pet je sudija uticao na rezultat. To je sigurno ispod evropskog prosjeka”.

Ima jedna druga stvar koja upada u oči ako govorimo već o tom evropskom standardu. Na međunarodnim mečevima prosjek dosuđenih faulova je manji od 30, a kod nas u PLBiH je redovno više od 30. Kako objasniti taj fenomen? Je li liga pregruba ili bh. sudije sebi jednostavno stvaraju alibi kada praktično za svaki kontakt dosuđuju prekršaj?

“Zavisi sve od sudije i njegovog kriterija. Ima i kod nas sudija koji, da tako kažem, puste da se razvija igra. Ali ima i onih utakmica u kojima su timovi toliko naoštreni da jednostavno ne možete zažmiriti na količinu grubosti. Najvažnije je da se ne dosuđuju nepostojeći prekršaji. To je vrlo osjetljivo, jer takve utakmice mogu izaći iz kontrole i veoma je važno da sudija odredi pravi kriterij, a mi se tu kao Komitet ne možemo miješati jer i ne smijemo ulaziti u sferu kriterija. Naravno da će u nekim derbijima, gdje su veće tenzije, biti više faulova. A kod nas je, objektivno, dosta tih napetih utakmica, ujednačenih, gdje ekipe ulaze s malo većim motivom, ali i malo više naoštrene”.

Kako delegirate sudije za utakmice, kao članovi Komiteta? Bude li svađe?

“Svađa je preteška riječ, ali naravno da bude razmjene mišljenja. Ne bi ni valjalo da je drugačije. Opet se zajednički donose odluke, nema preglasavanja. U ovom sazivu Komiteta nikad nije bilo preglasavanja, za neke prošle sazive ne mogu govoriti”.

Vratio bih se na onu statistiku koju ste pominjali. Opet je Komitet taj koji praktično kroji tu statistiku svojim procjenama, zar ne? Šta ako vi tu pravite greške?

“Znate kako kažu – sudija može pogriješiti, desi se. Ali, zatim kontrolor ne bi smio pogriješiti, a Komitet pogotovo ne bi trebao nikako pogriješiti. Uglavnom se procjenjuju čiste situacije, koje su potpuno jasne i gdje je zaista nemoguće donijeti pogrešnu procjenu iz gledanja snimka. Ali, naravno da ima i onih koje ne možete raspetljati ni uz pomoć VAR-a. Sigurno ste ih vidjeli barem desetak dosad u međunarodnim utakmicama. Pa sudija u meču BiH – Kazahstan je najmanje tri minute potrošio gledajući situaciju prije penala”.

Pominjete VAR. Dokle smo došli sa tim?

“Predsjednik Saveza Vico Zeljković na početku mandata je naglasio da mu je to prioritet. Sredstva za to su već izdvojena putem FIFA Forward program. Plan je da od naredne sezone krenemo. Sistem VAR se može raditi samo sa televizijskom kućom koja radi produkciju i koja ima TV prava na prenose, stoga obavljamo intenzivne razgovore sa kućom Arena Sport. Tri su opcije koje razmatramo. Dakle, tu je centralizovani VAR zahvaljujući kojem bi postojale VAR sobe u prostorijama NSBiH u kojima bi se sve kontrolisalo. Fudbalski savez Srbije tako radi, bili smo im baš u posjeti tim povodom. Kod njih je ipak to lakše provesti jer sve rade preko jednog operatera, a mi bismo morali preko tri. Druga opcija je postojanje VAR soba na svim stadionima, a treća, koja je zasad najizvjesnija, jeste VAR prostorija unutar reportažnih TV kola. Međutim, svakako ne bih otpisivao još uvijek prvu opciju, koja je ujedno najbolja”.

Sve to zvuči super, ali već sada u TV prenosima imamo problema s nekim nezgodnima uglovima kamera koji ne mogu dovoljno dobro pokazati određene situacije…

“To se sve mijenja s implementacijom VAR-a, koji ima svoje standarde. Bit će svakako više kamera uključeno”.

To ujedno znači da će sve utakmice biti u televizijskim prenosima?

“Trebale bi biti sve. Sve utakmice će sigurno biti pokrivene odgovarajućim brojem kamera zbog VAR-a”.

Vjerujete li da će implementacija VAR-a doprinijeti većem povjerenju nogometne bh. publike u suđenje?

“Apsolutno. To se pokazalo u prethodnom periodu u drugim zemljama. Evo, uzmimo naprimjer posljednje Evropsko prvenstvo, gdje nije zabilježena nijedna veća greška. Ali trebaju ipak svi znati da se VAR ne može baš stalno koristiti i u svakoj situaciji. Ne možete koristiti VAR za provjeru auta. Jasno je precizirano kad se može koristiti i to je UEFA utvrdila”.

Da li bi se VAR recimo koristio u situaciji kada je dosuđen faul u utakmici Velež – Borac, iz kojeg je kasnije Stojan Vranješ postigao gol?

“Da. Od samog začetka akcije koja je rezultirala golom VAR može vršiti provjeru. Ne ulazim u to koja bi se odluka donijela. Ali moram naglasiti da glavni sudija na terenu ne može samoinicijativno tražiti VAR provjeru. Već njemu javljaju iz VAR sobe ako nešto treba pogledati.”

Kad već pominjemo utakmicu u Mostaru, ne možemo zaobići incident sa ulijetanjem navijača na teren, kako tu situaciju komentarišete?

“To je sigurno slika koju niko ne želi da vidi. Vjerujem da ni Fudbalskom klubu Velež nije u interesu da se takve stvari dešavaju. Ne ulazeći u dio koji se tiče suđenja, to sigurno nikome nije u interesu. Klub je sigurno učinio sve da se utakmica organizuje na najbolji način, ali opet se desilo to što se desilo. Hvala Bogu, na terenu niko nije povrijeđen tokom ulaska navijača”.

Ali je bila situacija sa zapaljenim automobilom sa sudijama…

“To je katastrofa. Privedena su već određena lica, vjerujem da će i pravosuđe uraditi svoj posao. Hvala Bogu da nije nekome glava otišla, mada kolege imaju teške tjelesne povrede”.

Kako je došlo do situacije da delegirate za Veležovu utakmicu Admira Šehovića, koji je ranije bio u zapaljenom automobilu upravo nakon meča Mostaraca?

“Zašto ga ne bismo delegirali? Istina, bio je taj incident u automobilu, ali policija će utvrditi ko je to uradio i zbog čega. Ali mi kao Komitet nismo imali nijedan razlog da ga ne delegiramo. Utakmica je odigrana deset dana nakon incidenta, na kraju se odluka pokazala kao ispravna, jer je odsudio bez većih propusta. U razgovoru sa njim je ustanovljeno da je on potpuno spreman da dijeli pravdu na tom meču”.

Ok, ako već posmatramo izolovano incident sa zapaljenim automobilom i fokusiramo se isključivo na ono što se desilo na terenu, odnosno utrčavanje navijača na travnjak, zar ne smatrate da je kazna za Velež bila preoštra?

“Ne mogu komentarisati kazne koje odrede drugi organi Saveza. Uostalom, kazna nije pravosnažna. Tek ćemo vidjeti kakva će biti u konačnici, nakon žalbenog procesa”.

Znate li za neke slučajeve u drugim zemljama slične ovom, a koje su okončane rigoroznim kaznama?

“Naravno. Pa bilo je i kod nas. Referirat ću se na utakmicu finala Kupa 2016. godine, između Širokog Brijega i Sarajeva. Izrečene su značajne kazne za Široki, od onih novčanih do igranja utakmica bez publike”.

U našu zemlju uskoro dolazi jedan od najboljih svjetskih sudija, Cuneyt Cakir?

“Da, za vikend. To je velika stvar za nas, da neko poput Cakira pokuša prenijeti svoje iskustvo i znanje prisutnima na našem redovnom seminaru. Tu će biti sudije, posmatrači iz Premijer lige BiH, ali i perspektivni arbitri iz entitetskih liga”.

Dugo ste u NSBiH, stoga ste prava osoba za sljedeće pitanje. Mnogo je kritika na račun samog Saveza, posebno nove garniture, od onih za neispunjena obećanja do diskutabilne kadrovske politike. Kako to komentarišete?

“Naravno, svaka dobronamjera kritika je dobro došla i sigurno da uvijek ima prostora da se bilo šta poboljša. Tako je u životu, generalno. Međutim, sve te kritike moraju biti zasnovane na argumentima. Ne vidim da su pomenute kritike na kvalitetnim argumentima. Evo, ako govorimo o onome što je obećano. Predsjednik Zeljković u prvim obraćanjima je govorio o hibridnim terenima i VAR-u. Neke stvari nisu mogle ranije biti realizovane jer potrebno je ispoštovati proceduru, a tek nedavno je UEFA odobrila prijedlog projekta vezan za terene. Možda već do kraja ovog mjeseca bude raspisan međunarodni tender za izvođače radova, a iduće godine bi mogli imati pet ili šest novih terena, a ne tri kako je prvobitno planirano. Također, pričali smo već o VAR-u, očekujem da će već na narednoj sjednici Izvršnog odbora biti sve precizirano u vezi implementacije. U svakom slučaju, naredna godina bi trebala donijeti veliki iskorak u bh. nogometu”.

elmir pilavkomitet za sudije i sudjenjenogometni savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI

Neko iz mase
Gost

Još kad si u Bazenima na Bentbaši plaćao Munibu Ušanoviću ture, znalo se šta ćeš biti kad porasteš.

trougao
Gost

Ako su njih dvojica toliko grijesila u prethodnim sezonama zasto onda nisu skinuti sa liste!?

Miko
Gost

Sram te bilo. Prodao si se Vici. Gigović prošle godine 21 utakmicu suspendiran bio. Što ne kažeš da imate 22 kontrolora i isto toliko sudija, da sudija u prosjeku sudi jednom mjesečno, jer ste proširili listu da poslušnike ugurate. Da ti i članovi komiteta delegirate, kontrolišete i onda ocjenjujete i svoju kontrolu i sudiju. Toga nema u diktaturama.

Mackicmehmed@gmail.com
Gost

Pilave smradu izdajico.. Prodao si se Vicovcima.. I Beusovcima… Mafija lopovi cigani napolje unistili ste Sve iz BIH savez mafija.. Gatari..
..
..

IBRICA
Gost

Nije u redu da napadate čovjeka bez argumenata. Fino je objasnio i prošlu i ovu sezonu pomažu borcu moramo ih nagraditi e sad jbga što moram skinuti Kaljanca i Bilbiju koji su svjetlosnu godinu ispred njij, jbga neću da se naljuti neko jbga pa smo to poslali da na Izvršni odbor irfo and compani skuva papicu..
Jbga naređenje stiglo, ja slušam.,.. jbga imam 7 funkcija nisam lud da radim u interesu fudbala…
Pilave Stidiš li se ????

Suljo
Gost

Zanimljivo ,kazes bude pokoja greska a nijedna nije bila protiv Borca!!! Pogotovo sad u zadnjem kolu gdje stoper Borca udara aakom u lice Bekrica iz Zelje a sudija Musa odmahuje rukom!?? Dabogda vam SE sve vratili,nista nije vjecno,proci ce I ovo,ne trebao posle dati primirisat ovim sudijama da sude Premier ligu!

Suljo
Gost

Zasto ga novinaru nisii pitao,otkud bas toliko golova iz ofsajda I to svaki za Borac? Otkud do sad ni jedna greska na stetu Borca? Zasto protivniku Borca svira svaki kontakt nad igracima Borca, a kad Borcevi igraci naprave prekrsaj IL pustaju prednost IL je ko fol nedovoljno za prekrsaj?
Stidi SE Pilav!

Mackicmehmed@gmail.com
Gost

Prodana duso Pilave… Lizi ti tome Vici I Beusu, ali Velez ce.. se dici…

wpDiscuz