Sport Centar

Petrović: Smanjit ćemo broj igrača jer smo najsiromašniji, Đurić se školuje za trenera

Fudbaleri Radnika iz Bijeljine vrijedno rade na pripremama na Zlatiboru i pripremaju se za start sezone u Premijer ligi BiH.

Petrović: Smanjit ćemo broj igrača jer smo najsiromašniji, Đurić se školuje za trenera

Fudbaleri Radnika iz Bijeljine vrijedno rade na pripremama na Zlatiboru i pripremaju se za start sezone u Premijer ligi BiH.

Bijeljinci su ovog ljeta ostali bez nekoliko izuzetno važnih igrača, a nakon uvodnih priprema u svom gradu, preselili su se na srpsku planinu.

Odigrana su i dva prijateljska meča. U prvom je savladana Sloga iz Požege 4:1, dok je u drugoj provjeri Spartak iz Subotice nanio Radniku minimalan poraz 1:0.

“U Bijeljini smo odradili jako dobre pripreme, nakon čega smo došli na Zlatibor. Prvu utakmicu odigrali smo fudbalski zaista fenomenalno, dok u drugoj nismo imali sreće. Dominirali smo i trebalo je da to riješimo sa bar dva gola razlike. Mogu biti zadovoljan. Ostalo nam je još par dana na Zlatiboru, a treba naglasiti da fudbaleri nisu imali niti jednog slobodnog dana. U subotu se vraćamo za Bijeljinu i tada će dobiti slobodnu nedjelju i ponedjeljak da se malo osvježe. Očekuje nas onda posljednji ciklus od dvije sedmice priprema za start Premijer lige BiH”, rekao je za Mondo trener Radnika Slavko Petrović, čija ekipa će u petak odigrati i treću pripremnu utakmicu, ovaj put protiv Inđije, nakon čega slijedi povratak u Bijeljinu.

Radnik je zadesio peh na utakmici sa Spartakom. Povrijedio se mladi čuvar mreže Samed Hodžić, ekspresno je prebačen u užičku bolnicu, gdje mu je utvrđen lom metakarpusne kosti lijeve šake.

“Nesrećna situacija. Nagazio ga je igrač Spartaka, naravno nije bilo namjerno. Pukla mu je ta kost i sigurno će biti odsutan bar dva mjeseca, tako da ćemo tu morati brzo da reagujemo”, naglasio je Petrović.

Radnik je napustilo čak osam igrača, dok je od pojačanja stigao jedino Nebojša Babić (21), dosadašnji štoper Kozare.

“Napustilo nas je ukupno osam igrača, od čega su četiri standardna i dva veoma bitna. Doveli smo jednog mladog igrača, Babića iz Kozare, tako da je ostalo nekoliko vakantnih pozicija na kojima moramo reagovati. Nadam se da ćemo u sljedećim danima, možda čak i danas, dodatno popuniti igrački kadar. Cilj je da smanjimo količinu igrača. Bilo nas je 29, sada će to biti 24 ili 25, kako bismo malo uštedili, a onda možda nekog više platili. Ipak smo mi najsiromašniji klub u BiH.”

Kapiten Velibor Đurić odradio je dio priprema na Zlatiboru, nakon čega je privremeno napustio ekipu.

“Bio je sa nama prva tri dana, nakon čega je otišao za Sarajevo, gdje je počelo školovanje za trenersku UEFA A licencu. Ovo mu je posljednja sezona u karijeri, polako ulazi u trenerski tim, tako da mu je potrebna ta licenca”, istakao je kormilar Radnika.

S obzirom da je sastav bijeljinskog premijerligaša znatno izmijenjen i podmlađen, postavlja se pitanje kakve su ambicije Radnika u predstojećoj sezoni?

“Od fudbalera koje imamo, tu je čak 12 ‘bonus’ igrača, što je strahovito puno. Nemam straha od toga, jer imamo par mladih igrača koji su perspektiva kluba. Mi smo klub koji mora da se bavi pravljenjem igrača, tako da ćemo pokušati, iako imamo da tako kažem pola igračkog kadra, da ostvarimo plasman koji je u ovom trenutku realan.”

Koja je to realnost Radnika?

“Smatram da je prvih šest mjesta nedostižno jer Velež se nenormalno pojačao, zatim i Široki Brijeg, a da ne pričam o ekipama iz vrha poput Željezničara, Sarajeva, Borca, Tuzla Cityja, Zrinjskog… To su klubovi koji imaju ogromne budžete i sigurno tu nećemo imati teoretske šanse. Za nas će biti uspjeh ako napravimo jednog igrača godišnje, čijom prodajom ćemo popuniti budžet, koji je zaista mali.”

Dakle, “zlatna sredina” i bijeg što dalje od opasne zone?

“Upravo tako. Sedmo mjesto bilo bi uspjeh sa toliko mladih igrača”, zaključio je Petrović.

fkradnikslavko petrovicvelibor djuric
KOMENTARI

KOMENTARI